menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 20 juni 2024

Drogen van fruit & groente

Drogen is een eenvoudige methode om groenten en fruit een paar weken tot een paar maanden te bewaren.  De sleutel tot succes is dat de groente of fruit volkomen droog moet zijn, omdat alle vocht dat overblijft voor schimmel zorgt.  Drogen kan in de zon, maar beter is het om in de oven te drogen, vooral als het bijvoorbeeld om appels gaat met een hoog percentage water.  Pepertjes en kruiden die weinig water bevatten, kunnen gewoon binnen gedroogd worden.

Hoe appels drogen in de oven

Ovengedroogd fruit

Appels, pruimen en tomaten kunnen heel goed gedroogd worden in een gewone oven.  Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen.  Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven.  Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat.  Hoe sappiger des te langer het duurt.  Laat het minstens 2 uur drogen en controleer daarna elk half uur.  Grotere vruchten kunnen er een aantal uren over doen.


Stappenplan:

  1. Was de vruchten goed.  Laat bessen heel, maar snijd pruimen (verwijderd ook de pit) en tomaten doormidden.  Verwijder bij appels het klokhuis met een appelboor en snijd ze daarna in plakken.  Doop de plakken in citroensap zodat ze niet bruin worden.
  2. Leg de plakken op de ovenrooster en zorg dat ze elkaar niet raken zodat de lucht kan circuleren.  Als de stukjes te klein zijn voor de rooster leg ze dan op een iets ingevette bakplaat of op bakpapier.
  3. Zet de oven op een lage temperatuur of laagste stand.  Het gaat erom het vocht aan de vruchten te onttrekken en niet om ze te koken.  Zet de ovendeur af en toe open zodat de temperatuur niet te hoog wordt.  Controleer regelmatig.
  4. Haal de appels na een paar uur als ze droog aanvoelen uit de oven.  Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte pot doet en deze goed afsluit.  Op een koele donkere plaats kun je ze 2-4 weken bewaren.

Tips: 

In plaats van fruit te drogen kun je er ook een vuchtenkoek van maken.  Pureer het fruit en verwijder de zaden met de hand of met een zeef.  Spreid de vruchtenmassa uit op een goed ingevet bakblik, niet dikker dan een halve centimeter.  Zet dit een paar uur in een oven bij lage temperatuur tot het vocht is verdampt en de koek een leerachtige substantie is.  Breek de koek in stukken en eet het als een snack of in de yoghurt.

Als je geen ruimte hebt om bijvoorbeeld kruiden te drogen maak dan een droogkist met ventilatiegaten.


Drogen aan de lucht

Een van de beste manieren om producten met een laag vochtgehalte te bewaren is ze aan de lucht te drogen.  Dit duurt langer dan in een oven en is bijzonder geschikt voor pepertjes, kruiden en bonen die allemaal maanden goed blijven als ze goed gedroogd en bewaard zijn.  Alles wat je hiervoor nodig hebt is een plek binnen waar het warm en goed geventileerd is, zoals een logeerkamer, of zelfs een schuur of een garage.  Een keuken is niet geschikt omdat de luchtvochtigheid daar door het koken te hoog is.

Pepertjes en bonen: De makkelijkste manier om pepertjes en bonen te drogen is om ze op een blad of rooster te leggen en ze een paar weken op een droge plaats neer te zetten.  Pepertjes kunnen ook aan een draad worden geregen en opgehangen worden om te drogen.

Kruiden: Knip de takjes van houtige kruiden, zoals salie, laurier en majoraan en hang ze in bosjes op een droge, goed geventileerde plaats.  Kruiden met zacht, groen blad zoals basilicum en koriander kun je niet goed drogen - doe ze in de vriezer in ijsblokbakjes.


Meer weten over alles met groenten en fruit?
Bekijk alle tips in het boek Zaai, oogst en eet van Jo Whittingham


#5689
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).