Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/donkere_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 13 mei 2021

Donkerbladige planten zorgen voor accenten in de tuin

Donkere accenten in de tuin.
Een tuin wordt veel interessanter met een afwisseling van lichte en donkere plekken. Dat kan door zon en schaduw, maar ook met kleur gebeuren. Vooral planten bieden daarvoor enorme mogelijkheden. Een paarse of rode bladkleur kan fantastisch staan tussen overwegend groene planten, maar nog dramatischer werken ze tussen grijs of zilverkleurig blad.

Een combinatie van groene en bruine beuken vormt een fascinerende haag. Als er licht door het fijngelobde blad van een roodbladige Japanse esdoorn valt, lijkt die wel in brand te staan. Het dieppaarse blad van de bruine lambertsnoot (Corylus maxima ‘Purpurea’) of dat van de pruikenboom (Cotinus coggygria ‘Royal Purple’) verleent een intense diepte aan een beplanting. Ook het glanzende roodpaarse blad van Berberis thunbergii ‘Red Chief’ werkt geweldig. Vaak verandert de kleur door de seizoenen heen. Bij de zandkers bijv. (Prunus × cistena) is het blad eerst rood, maar wordt langzaam dieppaars. Zo’n eigenschap maakt veel soorten extra aantrekkelijk. Er is een donkerbladige vlier (Sambucus nigra ‘Guincho Purple’ waarbij die verandering net andersom verloopt: het blad is eerst groen, wordt dan donkerpaars en in de herfst rood. Probeer ze in uw border. Het gebeurt nog veel te weinig. In pot gekweekt, kunt u ze altijd planten, dus ook nu.

Warme, donkere kleuren
Het werken met donkere accenten is een wat vergeten aspect in de tuinsamenstelling. In de Renaissance en Barok werd er veel meer mee gedaan. In alle tuinelementen werd vooral bij bladhoudende gewassen meer op bladkleur gelet dan tegenwoordig. Het wat dempende effect van vooral bruinbladige bomen en heesters werd geraffineerd ingezet om andere elementen extra te benadrukken. Ook bij vaste planten in een border valt een prachtig spel te spelen met de veelzijdige sierwaarde van donkere bladkleuren. Vaste planten met afwijkend dieppaars, bronskleurig of rood blad (het is eigenlijk nooit echt bruin) vormen een opvallend contrast met lichtere, groene, gele of zilverwitte bladkleuren. Soms is zo’n donkere kleur permanent (bijv. bij Cimicifuga ramosa ‘Brunette’), maar bij andere is het vooral een lente-effect en wordt het later groener. Lichtgekleurde bloemen steken prachtig af tegen donker blad, zoals waterlelies schitterend uitkomen boven donker water.    

Een paar nog niet genoemde aanraders
Bij de vaste planten: Ajuga reptans ‘Burgundy Glow’, Cimicifuga ramosa ‘Atropurpurea’, Eupatorium rugosum ‘Chocolate’, Foeniculum vulgare ‘Purpureum’, Heuchera micrantha ‘Palace Purple’, Ophiopogon planiscapus ‘Niger’, Penstemon digitalis ‘Husker Red’, Plantago major ‘Purpurea’, Sedum ‘Matrona’.
Siergrassen: Het Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) en Panicum virgatum ‘Rehbraun’.
Heesters en kleine bomen: Acer palmatum ‘Bloodgood’, ‘Crimson Queen’, ‘Garnet’ en ‘Dissectum Atropurpureum’, Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’, Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, Prunus cerasifera ‘Nigra’.

Tuinwerk in september
September is ideaal om coniferen en andere groenblijvers te (ver)planten. U kunt de uitgebloeide eenjarige planten opruimen. Vroeg in het jaar bloeiende vaste planten kunnen nu worden gedeeld. Geen plantenvoeding meer geven, ook het gazon niet en iets minder kort gaan maaien. Het eerste afvallende blad van het gazon harken. Tijd om van alles in de tuin te repareren.

#694