Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_moestuin_in_februari

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

De moestuin in februari

Moestuinieren met kweekbakken in februari

Dat februari de koudste maand van het jaar kan zijn, heeft ze met de winterprik van de afgelopen dagen al bewezen. Ondanks dat de dagen toch merkbaar langer worden, kan het nog flink koud zijn. Maar stilaan ontwaakt de lente en laat ze zich af en toe voelen met haar eerste zonnenstralen. Laat je in deze maand dus niet verrassen door zachte dagtemperaturen en hou de nachten in de gaten. Beter nog twee weken wachten met zaaien dan een valse start te nemen.

Voorbereiden

 • Maak bij droog weer de zaaibedden gereed voor het nieuwe moestuinseizoen: ruim de plantvakken op en verwijder zieke planten. Gooi zieke plantresten nooit op de composthoop om de bacteriën of virussen te verspreiden. De rest van het tuinafval mag onder de moestuingrond verwerkt worden. Hark de grond mooi los en verwijder het onkruid. Gebruik hiervoor een spitvork. Breng als laatste een laag goed verteerde en gezeefde compost aan. Hark opnieuw mooi open en werk het lichtjes onder in de grond.
 • Start met zaaien op de vensterbankDe grond is nog te koud om te zaaien of planten (enkel aardpeer kan nu al in de grond). Begin met kweken in een verwarmde kas of zaaibak met deksel en bodemverwarming: tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika’s, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers kunnen op deze manier worden gezaaid.
 • Heb je dit in huis, start dan met het kweken op de vensterbank. Door de warmte van zonlicht en de binnenverwarming, kunnen de eerste zaailingen kiemen. Gebruik hiervoor gepast kweekmateriaal.
 • Van zodra het weer zachter wordt, kan je de eerste groenten gaan zaaien in de volle grond: tuinbonen, rode biet, snijbieten, spinazie,... Doe dit best tegen het einde van de maand, wanneer er zeker geen vorst meer is. 


Oogsten

 • Wanneer de temperaturen stijgen, warmt ook de aarde langzaam op. Hoogste tijd om de laatste winterharde groenten te gaan oogsten.
 • Winterharde wortelgroenten en koolgewassen zijn onder andere boerenkool, pastinaak, winterwortel en spruitkool. Kolen schieten bij zachtere temperaturen sneller en zullen steeds bitterder worden. Oogst dus tijdig en laat ze staan wanneer je het zaad wilt verzamelen. Zo kunnen de planten gaan bloeien met zaadvorming tot gevolg.
 • Winterporselein, kervel, veldsla en eventueel rucola kunnen nog als laatste geoogst worden voor een heerlijke wintersalade.

Snoeien

 • Snoei dood hout met een scherpe snoeischaarZachtfruit kan nu gesnoeid worden, maar steenfruit nog niet (pas vanaf mei-juni).
 • Soorten die je kan snoeien zijn aalbes, appel, kiwi, kruisbes, zwarte bes en frambozen.
 • Snoeien kan zolang het overdag niet vriest.
 • Verwijder enkel het oude hout dat minstens 3 jaar of ouder is. Vruchten groeien enkel aan hout dat 1 jaar of ouder is. Snoei je het jonge hout toch, dan zal je dit jaar geen fruit hebben)
 • Ander herfstdragend fruit zoals frambozen mag je terugssnoeien tot net boven de grond.
 • Zorg voor degelijk snoeimateriaal met een scherpe snede. Dit zorgt niet alleen voor de minste inspanning bij het snoeien, maar ook voor een mooie snede waardoor de plant zich sneller kan herstellen. Februari is tevens een goede maand om snoeischaren en ander tuingereedschap te reinigen of te herstellen.
#5845Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon