menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

De juiste haag kiezen

Sta je voor de keus om een nieuwe haag te planten of je oude te vervangen? Dan is het najaar hét moment waarop je de knoop best doorhakt. Het gebruik van haagplanten met blote wortels is in deze periode zeer populair vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. Of je nu op zoek bent naar een groenscherm rond je tuin of een gezellig bosje achteraan wilt creëren, het assortiment aan haagplanten is in het najaar altijd overvloedig aan keuze. Naast de blote wortels zijn er ook grotere plantmaten en groenblijvende soorten verkrijgbaar in kluit. In dit artikel zetten we de populairste soorten voor je op een rijtje.

De populairste soorten:

Van boven naar onder: Fagus sylvatica - Carpinus betulus - Ligustrum ovalifoliumFagus sylvatica of Beukenhaag: je hoeft niet altijd een groenblijvende haag te planten om in de winter afgeschermd te zijn. Een beukenhaag houdt de hele winter lang z’n (weliswaar verdorde) blad en laat dat pas laat in de lente los, wanneer het jonge blad al bijna schiet. Ook ’s winters geniet je dus van de nodige privacy. Niet te verwarren met haagbeuk.

Haagbeuk of Carpinus betulus wordt veel toegepast als haag in de tuin. In april verschijnt het nieuw groen blad, 1 maand vroeger dan de beuk of Fagus Sylvatica. Carpinus krijgt in de herfst mooi gele herfsttinten en verliest dan zijn blad. Hij groeit sneller en is beter bestand tegen harde wind dan de Fagus. Kan ook gebruikt worden als leiboom.

Ligustrum ovalifolium is half-bladverliezend: in zachte winters met maar een paar graden vorst houdt de ligustrum mooi zijn blad. Zonder twijfel één van de goedkoopste, sterkste en snelst groeiende hagen voor de tuin. Snoei je hem niet vroeg, dan geniet je nog van de geurende witte bloemen, die vlinders aantrekken. Inheems, vrij snelle groeier, wordt makkelijk tot 4 meter hoog. Je snoeit hem tot 2 keer per jaar. Portugese Laurierkers Prunus lusitanica is een decoratieve struik die het prima doet als haag en probleemloos tot 5 meter hoog kan groeien. Mooie rode scheuten in de lente, witte geurende bloemen gevolgd door kleine zwarte vruchtjes. Glanzend blad. Goed voor vochthoudende tot normale bodem, maar uit de noordoostenwind (gevoelig voor koude wind). Eén keer snoeien per jaar volstaat.


Van boven naar beneden: Taxus baccata - Corylus avellana - Crataegus monogyna - Amelanchier lamarckiiTaxus baccata is inheems en kan uitgroeien tot een indrukwekkende struik van honderden jaren uit. Ideaal voor heel compacte, hoge, groenblijvende en strakke hagen, dik of dun. Kan goed tegen droogte maar houdt niet van te natte bodem. Groeit langzaam; moet maar één keer per jaar worden geschoren. Ook geschikt voor heel hoge hagen. Pas op want het snoeisel is giftig. 

Corylus avellana – Hazelaar is een snel groeiende inheemse struik/boom met een half open kroon voor groenscherm, houtwal of struweel. Groeit het best op vochtige, lichte klei/leem/zandgrond. Krijgt een mooie gele herfstkleur. In de herfst komen de hazelnootjes die bijzonder gegeerd worden door allerlei diertjes. De mannelijke katjes verschijnen in februari/maart voor het blad aan de boom.

Crataegus monogyna of éénstijlige meidoorn is bij ons de meest voorkomende soort en kan gebruikt worden als kleine boom maar het is ook een ideale haagplant. Is een snelle groeier die weinig eisen stelt aan de vruchtbaarheid en de vochtigheid van de bodem. Deze stekelige haag, vroeger gebruikt als veekering, loopt half maart uit en kleurt in een mum van tijd prachtig fris groen. Bovendien vormt het dichte hout met de vele doornen een goede bescherming voor vele soorten vogels die dikwijls voor een nestplaats in de meidoornhaag kiezen. De kleine donkerrode vruchten blijven de hele winter aan de boom.

Amelanchier lamarckii of Amerikaans Krentenboompje is een echte aanwinst voor elke tuin, om aan te planten in een groenscherm of bloeiende haag. In de vroege lente kleuren de nieuwe bladeren en twijgen bruinrood, bloeit met witte bloemen, vanaf juli verschijnen de rode/blauwpaarse bessen. De bladeren zijn eerst zilverachtig behaard, worden dan bronsgroen en in de zomer lichtgroen. In het najaar verkleurd hij met prachtige gele en rode herfsttinten.

Benieuwd naar andere soorten? Bekijk onze rubriek courante haagplanten in onze plantenshop en vind jouw favoriete haag- of bosgoedplant.  

#5809

Auteur: Kristof
Tuin- en Landschapsarchitect

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).