Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/compo_tuin_genk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

De tuin van de mevr. Bärbel Lehaen-Wallpott te Genk is één van de twee winnende tuinen in de tweede wedstrijdronde

'De Mooiste Tuinen van het Land' wordt georganiseerd door Compo ism Tuinadvies en Hobbytuin-magazine.
De tuin van de mevr. Bärbel Lehaen-Wallpott te Genk is één van de twee winnende tuinen in de tweede wedstrijdronde:

In het voorjaar 1982 werd met de aanleg van de tuin (ca. 1650m²) gestart. Eerst de paden en de perken: daarvoor hebben we betonnen blokken gebruikt van spoorwegafval (de blokken dienden als steun en bevestiging van de ijzeren spoorrails bij spoorlijnen op industriegebieden!): in totaal ca. 1.200 blokken (gewicht 55 kg !), waarvan 900 als bestrating en 300 als afboording van de bloemperken, waarbij we van links naar rechts op het terrein 80 cm niveauverschil opgevangen hebben. Ook bij bepaalde paden hebben we houten treinbiels gebruikt, die we nadien gedeeltelijk vervangen hebben door betonklinkers.


Zicht op de tuin vanaf het terras.

Wat vond je belangrijk bij de aanleg van uw tuin?
De tuin moest open liggen voor het zicht vanuit het huis en van op de terrassen.
De paden (om in de tuin te kunnen wandelen en werken) moesten in harmonie met de bouwstijl van het huis zijn, d.w.z. rechtlijnig, zoals ook de bloemperken en de tuinvijvers.
Deze laatsten mochten niet te dicht bij het huis liggen; de grote vijver werd opgevat als ´n verrassing op ´t einde van de tuin: hij blijkt ´n pleisterplek te zijn voor bezoekers.
De toestand van de plantgrond moest optimaal zijn.
De beplanting is zo opgevat, dat de tuin in alle seizoenen mooi is, en op die wijze het hele jaar door een mooi uitzicht vertoont.
Een klein kruidentuintje in de buurt van de keuken.
Mooie plekjes met zitgelegenheid, om van de tuin te genieten.


Kruiden en groenten dicht bij de keuken.

Wie doet het onderhoud van de tuin?
Ikzelf heb de aanleg gepland en uitgevoerd en doe het onderhoud van de hele tuin, behalve het grasperk maaien en wat handlanger spelen bij het aanbrengen van werkgerief en het opruimen ervan na het werk, dat doet mijn man.

Wat is uw favoriete plekje + waarom?
Onze tuinterrassen, vooral ook ´s avonds met de tuinverlichting, en aan de grote tuinvijver, met het borrelend water van de verschillende sierelementen, de vissen, de kikkers en de vogels die komen drinken, baden en wassen!


De grote tuinvijver met verschillende waterfonteinen en borrelstenen.

Wat vindt u het mooist aan uw tuin?
Uiteraard de diverse bloemen en planten:

  • In het voorjaar: de mooie bloesems van bomen (o.a. Paulownia, Laburnum, Cornus, Prunus en Malus) , van heesters (o.a. Kerria, Fothergilla, Azalea, Rhododendron, Magnolia, Viburnum, Kalmia latifolia en Wisteria (vooral als omraming van het overdekte terras) (zie foto!); maar ook de bloemen van iris, doorlevende papaver, Bergenia, Primula, kruipende Phlox, tulpen en narcissen.

  • In de zomer: de bloemen van heesters (o.a. jasmijn, Weigelia, Abelia, Styrax, Ligustrum texanum, Deutzia, Hibiscus, Hypericum, Spirea) en die van doorlevende planten (o.a. Hemerocallis, lelie, Echinacea, Crocosmia, Cosmea), die van de eenjarigen (Delphinium, papaver) en de tweejarigen (Campanula en Phlox) , en natuurlijk de rozen (in vele variëteiten), die overal in de perken tussen de doorlevende bloemen staan en de pergola versieren!

  • In de herfst: de gekleurde bladeren van de bomen (o.a. Liquidambar, Ginkgo, Cornus, Acer), van de heesters (o.a. Fothergilla, Hydrangea, Leucothoe), de grassen en de herfstbloemen (o.a. Aster, Ceratostigma, Cimicifuga , Aconitum, Sedum, Dahlia, Gladiolus).
     
  • In de winter: het groen van de coniferen en de bladhoudende heesters en planten en de winterbloeiende Erica, en… de mooie ijsvorming bij het borrelend water op de tuinvijver! (zie foto !)

Daarbij komen, naast bloemen en planten, diverse tuinbeelden in brons en keramiek.

Geniet u veel in de tuin?
Dagelijks, zelfs bij het werken erin.

Hoe is de passie voor het tuinieren ontstaan?
In mijn kinderjaren: ik had al mijn eigen tuintje in de grote bloemen- en groentetuin van papa en mama.

Ga je soms nog op reis en wordt dit dan gekoppeld aan tuinbezoeken?
Op reis gaan we niet expliciet tuinen bezoeken, maar wel, als de kans zich voordoet. We kunnen ons dan fascineren voor de kerkhoven (vooral in Duitsland, waar deze vaak een parkachtig karakter hebben met prachtige monumenten en graven als kleine tuintjes!), tuinbouwtentoonstellingen (o.a. in Duitsland de “Bundesgartenschau”) en arboreta. Op ons programma staan ook tuincentra, die elk hun eigen plantenassortiment hebben en waar er vaak voor ons tuintje iets nieuws te vinden is!


Zicht van achterin de tuin naar het huis toe.

TOP 5 van aan te raden planten in uw tuin of planten waar u trots op bent deze in uw tuin te hebben.
Bomen en struiken: Cornus, Cercis, Abelia, Fothergilla, Kalmia, Leucothoe
Vaste planten: Rosa “Nostalgie”, papaver, Brunnera, Echinacea, Heuchera, Liriope, Cimicifuga

Enkele planten waarmee u slechte ervaringen heeft gehad en anderen zou afraden om ze in de tuin te gebruiken.
Eigenlijk met geen enkele plant, tenzij met bamboe (stond op ´n ongunstige plaats!) en met riet in onze grote tuinvijver (werd veel te hoog en benam het zicht op water, planten, visjes en kikkers, en de rest van de tuin!...).

Enkele tips voor de lezers bij de aanleg of onderhoud van de tuin of andere tuintips.
NOOIT iemands tuin of delen ervan kopiëren, zelfs niet beroemde tuinen (Versailles, e.a.). De tuin moet niet alleen bij het huis passen, hij moet de weerspiegeling zijn van de persoonlijkheid van de bewoners die hem zelf aanleggen: hij zal zo z´n eigen typisch karakter krijgen!

Waar haalde je de ideeën of kennis om zo’n mooie tuin aan te leggen?
Mijn tuin is intuïtief aangelegd, ook wat keuze van bloemen en planten betreft; als ik ´n nieuwe bloem of plant vind, die me interesseert, tracht ik ze in mijn tuin te integreren, waardoor ik steeds aan het planten en verplanten ben! Mijn eigen smaak gaf daarbij steeds de doorslag; de idee van de betonnen blokken als bestrating en afboording van de perken kwam uit ´n tuincentrum, de plaatsing ervan (in totaal ca. 1200 blokken) was ons eigen werk!!!

Welke planten staan nog op uw verlanglijstje?
De Meconopsis in verschillende variëteiten zou ik nog graag hebben.
De Meconopsis betonicifolia heb ik reeds 3 keren geplant, maar ze heeft telkens de winter niet overleefd!

Wat is uw favoriete tuinjob?
Als u dat mijn man zou vragen, zou u zeker het antwoord krijgen: “planten en verplanten”!
Maar wat is ook zeer graag doe is het knippen van bloemen om een bloemstuk te maken voor binnenhuisversiering of tafeldecoratie.

Wat maakt een tuin mooi voor u?
De tuin moet in zijn geheel overzichtelijk zijn.
De keuze van de beplanting en de compositie, rekening houdend met kleurencombinaties in de 4 seizoenen.

Andere interessante tips of info die u over uw tuin kwijt wil.
De doorlevende planten direct na de bloei snoeien en bijmesten, zo bloeien ze dikwijls ´n tweede keer!

 

#2616

Auteur: Compo
COMPO. Mooie planten zonder moeite.
www.compo.be