Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/combinaties_in_pot_-_samen_sterk_en_dubbel_handig

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 maart 2021

Combinaties in pot: Samen sterk en dubbel handig

Combinaties in pot - Samen sterk en dubbel handigEen moestuin in pot is een van de meest intensieve teeltwijzen. De planten vragen extra aandacht wat betreft water en voeding, maar je hebt ook tal van voordelen. Je kunt planten in pot verplaatsen om ze meer of minder zon te geven. Je kunt planten in pot combineren naargelang hun omvang en groei, elk in eigen pot of gezellig samen in potten, om zo je opbrengst te optimaliseren.

Pottencombinaties Laat je potten je inspireren en gebruik verschillende formaten, hoogtes en modellen om kleine composities te maken. Een grote pot met daar een aantal kleine omheen, een rij even hoge potten afgewisseld met verschillende lage en brede modellen, laat je fantasie de vrije loop. Gebruik rijtjes van potten met sla of bonen voor een speels moestuineffect en zet op strategische plaatsen grote potten gevuld met dominante planten zoals rabarber, artisjok en zeekool.

Plantencombinaties Meerdere planten in één pot? Geen probleem, wanneer die planten elkaar aanvullen of genoeg verschillen om het samen tegelijk of na elkaar tot een goed resultaat te brengen. Sla combineert mooi met kool en pompoen. Oogst de sla jong voor de kool of pompoen alle wortelruimte in beslag neemt. Ook goed: klimbonen met suikermais, waarbij de bonen de mais als steunstok gebruiken. Combineer planten met dezelfde voedingseisen voor een goed resultaat. En let op contrasten in bladvorm en -kleur, in plantvorm en op kleurcombinaties voor een mooi visueel effect. Aubergines en basilicum, tomaten met look, selderij met prei om maar wat te noemen.

Teeltopvolging Je kunt in één enkele pot verschillende teelten tegelijk of opeenvolgend kweken. Zo kun je in maart-april starten met een korte teelt van bijvoorbeeld radijsjes, sla, erwten of tuinkers en die na de oogst midden mei laten volgen door vroege struiktomaten, suikermais, bonen of courgettes voor oogst tot september. Daarna zaai je nog spinazie, winterradijzen of rucola voor de wintermaanden. Werk tussen de teelten de grond licht om en voeg wat voedingsstoffen toe. Door planten extra vroeg en extra jong te oogsten en door het dunsel van zaailingen als oogst te gebruiken, haal je zoveel meer ook uit één enkele pot.


#5071