Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/calliandra_kuipplant_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 januari 2021

Calliandra is een mooie exotisch ogende kuipplant met opvallende bloemen

Calliandra

De bloemen vallen op door de lange meeldraden. Daardoor zijn het net roze of rode borstels. Calliandra hoort bij de Mimosaceae – mimosafamilie (onderfamilie van de Leguminosae - vlinderbloemigen). Bij de mimosafamilie worden ook de Albizia (Perzische slaapboom), Acacia, Mimosa (Kruidje-roer-me-niet) en Paraserianthes gerekend.

Vele soorten Calliandra hebben een zeer mooi gevederd blad waardoor de groenblijvende plant op zich al heel sierlijk is. De dubbel geveerde bladeren vouwen dicht bij bewolkt weer of tegen de avond.
De meeste Calliandra's tref je van nature aan in de tropische delen van Afrika, Azië en Amerika. In de natuur groeien deze planten uit tot struiken of kleine bomen van circa 6 meter hoog. In ons klimaat moeten we tevreden zijn met kuipplanten van anderhalve meter hoog.


De uit Brazilië afkomstige Calliandra tweedii met decoratieve en donzig zachte bladeren.

Kenmerken van Calliandra
Familie : Mimosaceae – mimosafamilie
Bloeikleur : rood, roze
Bloeimaand : mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Bladkleur : Groen
Hoogte : 50 tot 150 cm
Wintergroen : Bladhoudend
Winterhardheid : Niet winterhard
Standplaats : Zon
Speciale kenmerken : Kuipplant, Opvallende bloemen

Deze kuipplant is helaas niet vorstbestendig. Tijdens de koudere maanden overwinter je ze veilig als een kasplant in veranda of serre bij ± 12°C. Gedurende deze winter blijft de Calliandra wel mooi wintergroen, dus moet je er wel voor zorgen dat de plant niet kan uitdrogen.

Vanaf dat alle vorstgevaar is geweken kunnen de planten vanaf half mei tot eind oktober terug naar buiten op een zonnige standplaats en dat beschut uit de hevige wind. Het liefst van al blijven de planten binnen in de kas of serre zodat ze weinig last van de wind hebben en het nog warmer is dan buiten.
Tijdens de zomerperiode is het aangeraden de planten regelmatig bij te mesten. In de winter kan de kuipplant teren op zijn typische stikstofknolletjes die in de zomer werden gevormd.


Calliandra 'Dixie Pink'

Ziektes en plagen waarvoor Calliandra gevoelig is:

  • In het voorjaar als de kuipplanten te droog hebben gestaan zijn ze gevoelig voor spint. Benevel de bladeren wekelijks om spintmijten te voorkomen.

Calliandra kun je best vermeerderen uit zaad, maar uit stek lukt het ook.

De meest voorkomende soorten in de tuincentra zijn:

  • Calliandra ´Dixie Pink´

  • Calliandra callifornica

  • Calliandra emarginata

  • Calliandra eriophylla

  • Calliandra haematocephala

  • Calliandra surinamensis

  • Calliandra tweedii


Albizia julibrissin of de Perziche slaapboom hoort ook tot de mimosafamilie en heeft eveneens bloemen met lange opvallende meeldraden.

Calliandra in onze plantengids
Foto's van Fons op ons forum in de rubriek van de TROPISCHE PLANTEN

#1559

Auteur: Kurt Vossaert