Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/buxustaksterfte_2-09-2015

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 6 juli 2020

Buxustaksterfte in het najaar: ziektebeeld en remedie bij taksterfte op buxus

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen van de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde ziektes en plagen aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 2 september 2015 - Bericht 10

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:


Buxustaksterfte

Nu in de kijker: Taksterfte bij Buxus (Cylindrocladium)

Door de vele regen en de hoge temperaturen is de kans groot dat taksterfte veroorzaakt doorCylindrocladium buxicola, opnieuw de kop opsteekt. Vooral planten die reeds aangetast geweest zijn, moeten goed nagekeken worden.

Oude Cylindrocladium aantasting is te herkennen aan twijgsterfte en bladval. Op de twijgen ziet men zwarte streepjes. Van daaruit kunnen de bladeren opnieuw aangetast worden (zie foto’s). Door de planten minder intensief te snoeien kan men de verspreiding van de ziekte gedeeltelijk voorkomen. Toch is het raadzaam een preventieve behandeling met Eminent Garden uit te voeren, zeker wanneer de buxusplanten nieuwe blaadjes hebben gevormd.

 

Bestrijdingsadvies:

Eminent Garden werkt preventief en curatief. Het is zeer belangrijk de planten voldoende met de spuitvloeistof te bevochtigen en alle delen goed te raken. De ziekte zit soms diep in de plant verscholen.


Waarschuwingssysteem tegen ziekten in de tuinOp regelmatige basis doet Garden Alert® waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij de opkomst van ziektes en plagen nauwlettend in het oog. Dit alles om dit u tijdig te melden zodat u hen een stap voor te blijven.

Garden Alert® is een uniek en gratis waarschuwingssysteem dat u gedurende het seizoen constant op de hoogte houdt van alle ziekten en plagen die kunnen voorkomen in zowel moes-, fruit- als siertuin.

Een waarschuwingsbericht van Garden Alert® geeft u een korte omschrijving van de ziekte en/of plaag gedocumenteerd met een aantal foto's en een bestrijdingsadvies op maat. Zo'n bericht stelt u in staat de ziekte en/of plaag op een heel eenvoudige manier te herkennen. Op deze manier kan je door een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een optimaal resultaat bekomen. Het is immers zo dat wanneer de schade reeds goed zichtbaar is meer behandelingen noodzakelijk zijn en dat de schade soms nog moeilijk te herstellen is.

Door hier te klikken bekom je een unieke code voor gratis inschrijving op Garden Alert®. Je hoeft enkel nog je e-mail adres in te vullen op de website en u bent geregistreerd. Gratis, eenvoudig, snel en efficiënt omgaan met uw tuinproblemen.

#4864

Bron: Edialux
www.edialux.be