Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bosbessen_of_blauwe_bessen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Bosbessen of blauwe bessen? Het verschil...


Bosbessen zijn blauwe bessen maar blauwe bessen in onze tuin...zijn geen bosbessen! De bosbes of myrtille is afkomstig van de soort Vaccinium myrtilus en groeit hoofdzakelijk als onderbegroeiing in loof – en naaldbossen. Ze worden maximum 60 cm hoog en houden van de humusrijke bosgrond, ze kennen een lage opbrengst en worden niet commercieel geteeld.

Blauwe bessen

De blauwe bessen in onze tuinen zijn gecultiveerde rassen van Vaccinium corymbosum en worden dus vaak foutief als bosbessen aangeduid, familie van...is dan weer wel correct.

In tegenstelling tot de myrtille struiken worden de gecultiveerde rassen al snel forse struiken van wel 2 meter hoog, ook zijn houden van een humusrijke zure bodem maar willen het liefst een standplaats in de volle zon. Struiken in optimale conditie zorgen vaak voor een enorme opbrengst.

blauwe bessen oogstenAfhankelijk van de soort rijpen de bessen van midden juli tot midden oktober. De bessen bevatten heel wat suiker en zijn een pak zoeter dan de wilde blauwe bosbes. De bessen zijn natuurlijk het best wanneer je ze na het plukken direct opeet maar ook in cakes, confituur en bessensap kunnen ze worden verwerkt. Ze bewaren goed en kunnen ook zo maar in de diepvries.

Naast de uitzonderlijke waarde van de vruchten is ook de struik met zijn trosvormige bloeiperiode in de meimaand een aantrekkelijk gegeven in de tuin.

Bodemeisen en standplaats

Als je gezonde planten wil en vooral veel bessen dan vraagt de aanplant van een blauwbessen collectie toch enige voorbereiding. De bessen vragen namelijk een zure bodem met een pH - waarde van 4 tot 5 die overeenkomt met een humusrijke bosbodem of een type hoogveenbodem.

Om dit type bodem te creëren maken we een ruim plantgat per struik (ca. 100 x 100 x 40 cm) dat we nadien terug opvullen met 50% tuingrond en met 50% tuinturf of turf – alternatieven zoals kokosvezel. 

Door het plantgat vervolgens met een folie, gronddoek of zelfs wortelbegrenzer af te bakenen kan je deze plantzone behoeden voor kalkinfiltratie en houd je het bodemtype in het plantbed langer zuur. Dit principe kan je ook bekomen door de planten in het turfmengsel in grote kuipen zonder bodem te gaan planten.

Wat de standplaats betreft is er - in tegenstelling met de verwante bosbessen - geen discussie...volle zon!

Aanplanten en variëteiten

Als de bodem voldoende is voorbereid kan je de bessenstruiken aanplanten in het najaar of in het vroege voorjaar. Plant de struiken in geen geval te diep want de wortels houden van zuurstof. Lichtjes aanstampen dus en nadien voldoende water geven. Daarna kan je de bessenborder met organisch materiaal bedekken. Pijnboomschors is hiervoor ideaal, het houdt de bodem vochtig en draagt langzaam bij tot de zuurtegraad van de bodem. 

Ook het jaarlijks aanbrengen van compost, champost of verteerde stalmest aan de voet van de planten draagt bij tot het behoud van een zure bodemstructuur en houdt de planten op die manier gezond.

'Duke' is een variëteit met grote bessen die vroeg afrijpen en goed smaken, het is een bijzonder productief ras. 'Bluecrop', een matig vroege soort, is dan weer net iets meer dan zijn uitstekend smakende bessen alleen, deze variëteit kleurt vuurrood tijdens de herfst en verdraagt zowel vorst als droogte. Een waadevolle late soort is 'Coville' met aantrekkelijke lichtblauwe bessen die heerlijk smaken.

Weetjes

Blauwe bessen rijpen één voor één af en verdwijnen zoals vele bessen als sneeuw voor de zon dankzij de merels en de lijsters in onze tuin. Een fruitkooi of beschermingsnet is een must tijdens de oogstperiode!

Een aangeplant bed begint al na een drietal jaar goed op te brengen, 10 kg per struik is dan in optimale omstandigheden geen uitzondering.

Hoewel de planten zelfbestuivend zijn zorgen twee verschillende variëteiten voor een kruisbestuiving die resulteert in grotere bessen en meer oogst bij beide soorten. De ene veriëteit stimuleert de andere.

Blauwe bessen zijn uitstekende vervangers voor snoep en zijn gunstig voor onze bloedvaten en het geheugen, ze zijn bovendien zeer rijk aan antioxidanten.

Werk aan de winkel dus...eind volgende maand kan je de voorbereidingen starten zodat je tegen volgende zomer jouw eerste blauwbessen kan oogsten!

#5400Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon