Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/boom_acer_koraalesdoorn

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 september 2021

Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' of de koraalesdoorn als mooie zeldzame boom voor in de tuin

Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' of “Koraalesdoorn”


koraalesdoorn

Zeldzame bomen die ook in de winter iets te bieden hebben en tevens niet te groot worden, zijn tegenwoordig erg in trek!  De keuze aan bomen voor een gemiddelde stadstuin is helaas beperkt. De kroonomvang mag niet te groot zijn zodat het zicht op de omgeving behouden blijft.  Een fraaie boom, die aan deze maatstaven voldoet, is de Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'.  

Onze kwekerij www.HortusConclusus.be heeft verschillende klein blijvende én bovendien zeldzame bomen, het is onze specialisatie! Deze worden meestal op een kleine stam veredelt en kunnen zo ook gemakkelijk gebruikt worden als balkon- of terrasplant in een pot. Het grote voordeel is dan ook dat u deze boompjes in de winter gewoon mag laten buitenstaan!

De bedoeling is om minstens één artikel per maand over deze zeldzaamheden hier te publiceren.

1. Naamgeving:

 • Genus: Acer
 • Soort: pensylvanicum
 • Cultivar:  'Erythrocladum'
 • Familie:  Aceraceae
 • Nederlandse naam: slangebast-, slangeschors- of slangehuidesdoorns
 • Engels: Snakebark maple
 • Herkomst: Noord - noordoosten van de V. S. van Amerika.
 • Winterhard: Zeer goed, zelfs in pot!  Zone 3 tot Zone 7.

De gewone Acer pensylvanicum is familie van de Aceraceae  en behoort tot een groep esdoorns, die gerangschikt wordt onder de slangebastesdoorns of slangehuidesdoorns. In het Engels aangeduid met snakebark maples. Hij heeft zijn naam niet gestolen want de stammen van deze groep vertonen opvallende witgrijze lengtestrepen over de verticale stam. Het patroon hiervan heeft met een beetje fantasie gelijkenis met de soms fraai getekende huid van een slang. De grijzige strepen zijn wasstrepen. 

De  Acer pensylvanicum is in oorsprong afkomstig uit het  noorden tot noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika. In jong stadium is vooral de stam een bezienswaardigheid.

2. De variëteit  Acer pensylvanicum 'Erythrocladum':
De zeldzame variëteit 'Erythrocladum' daarentegen vraagt nog minder onderhoud. Het blad is nog mooier en de goudgele intense herfstkleur is nog meer uitgesproken dan bij de gewone variëteit, omdat reeds in de herfst de prachtige koraalrode twijgen ('Erythrocladum') mooi contrasteren met het goudgele blad erop. Bovendien zijn de bloemen zeer opvallend in de lente! Hij heeft een gedrongen groei en wordt niet hoger dan 3 tot 4 meter!

De bloemen van Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' verschijnen reeds in mei en zijn opvallend geel met bruine stippen. Ze liggen meestal boven op het frisgroene blad en hangen in lange trossen verspreid aan de boom. De zaden hebben de typische eigenschap die bij alle esdoorns voorkomt, namelijk gevleugelde zaden, die door de wind worden verspreid.

Opvallend bij deze esdoorn zijn de bladeren en de takken. Het jonge blad is aanvankelijk smal, klein en eivormig maar ontwikkelt zich daarna tot een drielobbig blad dat bij jonge planten tot achttien centimeter groot kan worden! De lobben zijn naar voren gericht en kort toegespitst. Het blad zit aan betrekkelijk korte, rode tot roodgroene stelen van drie tot vier centimeter lengte.

De takken zijn in de lente en in de zomer gewoon groen met witgrijze strepen. Van zodra de herfst in het land is, verkleuren de takken naar koraalrood. De gestreepte witgrijze bast wordt dan nog intenser zichtbaar op die koraalrode achtergrond. Het lijkt wel een rode kornoelje op een stam geënt…

3. Vermeerdering van Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'  d.m.v. enten:
De enige manier om deze cultivar te vermeerderen is door enten. Het is mogelijk Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'  op een onderstam uit zijn familie te enten. Op hoogstam, halfstam of laagstam levert dit een aantrekkelijk, klein sierlijk boompje op.
Op een korte onderstam blijft deze esdoorn er uitzien als een heester. De geënte planten die op onze geselecteerde onderstammen staan kunnen veel beter tegen slechte bodemomstandigheden dan wanneer hij geënt is op een Acer pensylvanicum. Zo gedijt hij op bijna elke grondsoort, zelfs op zware klei.
De voorkeur gaat uit naar een goede humeuze, licht vochthoudende grond. Hoewel Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' van nature liefst in de halfschaduw staat, doet hij het goed in de volle zon, mits de grond niet te droog is.
Het is mogelijk de heester voor of na de winter te verplanten.

4. Snoeien:
Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' als jonge boom gekocht, hoeft nauwelijks te worden gesnoeid. Verwijder alleen elkaar kruisende scheuten of takken die sterk vanaf de zijtakken in de richting van de stam naar binnen groeien. Zo blijft de kruin luchtig en kan er voldoende zonlicht aan de bladen. Dit zonlicht is nodig om tijdens de zomer voldoende suikers aan te kunnen maken om die in de herfst te gebruiken voor de sublieme goudkleurig verkleuring van het blad en de koraalrode verkleuring van de twijgen.

Snoei in het najaar als al het blad van de boom is gevallen. Verjongingssnoei niet toepassen. Er worden zelden scheuten gemaakt, die sterk genoeg zijn om een nieuw gestel te vormen.

Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' kan ook als struik op stam worden gekweekt voor gebruik in een pot voor terras of balkon. In dat geval wordt de harttak verwijderd, maar snoei die dan boven twee tot drie paar sterke zijtakken weg. Snoei zwak gegroeide scheuten op de stam weg. Jonge esdoorns kunnen in de winter schade oplopen door bevriezing van de uiterste toppen van de scheuten, maar het komt zelden voor. Mocht dit het geval zijn, snoei dan de top(pen) terug tot een naar buiten gericht oog. In pot zal hij sowieso trager en compacter groeien. Onze winters overwint hij zonder noemenswaardige problemen.

5. Samenvatting:

 • Licht: Zon of halfschaduw.
 • Hoogte: Een gedrongen groei, niet groter dan 3 - 4 meter.
 • Bloeitijd: April – mei.
 • Bloemen: gele kleur met bruine stippen, hangen in lange trossen verspreid aan de boom.
 • Bodem pH: Humeus – neutraal, doorlatend.
 • Aard: Heester, kleine boom of stamboompje (indien geënt).
 • Plantkenmerken: Drielobbig frisgroen blad tot achttien centimeter groot. Stam vertoont opvallende witgrijze lengtestrepen.         
 • Herfstkleur: intense goudgele herfstkleur met prachtige koraalrode twijgen ('Erythrocladum')
 • Vruchten: De zaden hebben de typische eigenschap die bij alle esdoorns voorkomt, namelijk gevleugelde zaden, die door de wind worden verspreid.
 • Snoeitips: in het najaar als al het blad van de boom is gevallen. Verjongingssnoei niet toepassen.
 • Gebruik: bloemschikken, bijenplant, herfstkleur.
#468

Auteur: Jo De Martelaer
Boomkwekerij Hortus Conclusus