Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bonsai_kiezen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 1 december 2021

Welke bonsai kiezen: verschillende stijlen van bonsai

Kiezen van een bonsai: bonsai stijlen
Kiezen van een bonsai: bonsai stijlen

De geschiedenis van de bonsai gaat vele eeuwen terug en heeft de oudste teruggevonden restanten in de Egyptische graven waar boompjes in kleine potten zijn teruggevonden van 2000 jaar geleden.
De bonsai zoals wij die tegenwoordig kennen kwam voor in de Chinese geschiedenis rond 700 na Christus in de Tang dynastie.
Rond die periode werden ook veel Japanse afgezanten gestuurd naar China, die op hun beurt de cultuur meebrachten en overnamen.
De Chinese pentsai werd na verloop van tijd de bonsai.

Rond de 14e eeuw was er een korte periode van interesse in deze miniatuurbomen, die later in de 17e eeuw fel openbloeide. Helaas kregen deze miniatuurbomen een verwijzing naar “Oosters magie” door de Westerse verzamelaars en zij beweerden dat de ondergang van hun bomen te wijten was door deze magie. Als gevolg hiervan ging de hype weer liggen.
Pas toen Japan meedeed aan de Wereldtentoonstelling in 1878 in Parijs, dook de bonsai opnieuw op in het internationale milieu, samen met een duidelijkere kennis van deze plantensoort. Vandaag de dag is bonsai een wereldwijde kunstvorm met gespecialiseerde clubs in bijna elk land ter wereld.

2 soorten bonsai

Over het algemeen wordt bonsai ingedeeld in twee soorten: tropische bonsai en gematigde bonsai .
Tropische bonsai zoals serissa, ficus, bougainville kan zich niet aanpassen tegen de vriestemperaturen en moeten ondergebracht worden ter bescherming.
Gematigde bonsai zoals jeneverbes of esdoorn kunnen de lagere temperaturen wel overleven, maar vanwege hun ondiep wortelstel blijft het steeds aangeraden toch enige vorstbescherming te voorzien. Deze twee soorten worden vaak ook indoor bonsai en outdoor bonsai genoemd.
Niet dat het wil zeggen dat de tropische bonsai niet gewoon buiten mag staan, het is zelfs aangeraden om bonsai altijd buiten te gaan zetten, tot zolang de temperatuur het toelaat. Haal je ze binnenshuis, zorg dan voor voldoende licht en water.
Bonsai kan vergeleken worden met een huisdier, je moet er ook steeds attent voor zijn en tijdig water en voeding geven. Huisdieren maken je het duidelijk dat ze honger hebben, bonsai kan dat niet. Maar wanneer je dit miniatuurboompje op de juiste manier verzorgt zal het boompje langer leven dan jijzelf.

Bonsai stijlen

Chokkan stijl (formeel rechtop)
Deze stijl is niet de eenvoudigste en daarom niet aan te raden voor beginners. Zelfs ervaren bonsailiefhebbers benaderen deze soort met de grootste voorzichtigheid. Deze vorm komt in de natuur voor wanneer de boom geen concurrentie heeft op gebied van licht.

chokkan stijl bonsai
Bonsai in chokkan stijl

Hokidachi stijl (bezemvorm)
Op ongeveer een derde van de hoogte van de stam vertakt deze boom zich in waaier- of bezemvorm. Deze vorm is vooral geschikt voor loofbomen met vele fijne vertakkingen.

Moyogi stijl (kronkelende stijl)
Deze stijl is uiterst mooi om te zien. Deze stijl is niet zo symmetrisch als de chokkan stijl, maar lijkt hierdoor wel iets natuurlijker van vorm. De bedoeling bij deze stijl is dat er een vertakking is bij iedere kronkel in de stam


bonsai in moyogi stijl

Kengai (naar beneden groeiend)
In de vrije natuur gebeurt het soms dat bomen door verschillende redenen naar beneden gaan groeien (sneeuw, vallende rotsblokken). Hoewel deze vorm van bonsai niet de eenvoudigste is, is het eveneens een mooie verschijning. Door gebruik te maken van ijzerdraad kan deze vorm bekomen worden.
Bij kengai worden de stam en takken geleid om in verschillende richtingen te groeien, de stam groeit neerwaarts en horizontaal terwijl de takken enkel horizontaal groeien om de bonsai een vollere look te geven.

#3039