Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bomen_beuk_haagbeuk


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

Verschillen tussen beuk en haagbeuk of tussen een beukenhaag en een haagbeukenhaag.

het diep generfde haagbeukenblad
het diep generfde haagbeukenblad

Verschil tussen beuk en haagbeuk. 

Beuk en haagbeuk zijn twee inheemse loofbomen en worden omwille van hun Nederlandse benaming vaak met elkaar verward.
Met beide planten kun je prachtige hagen aanplanten. Wenst u een beukenhaag of een haagbeukenhaag? Ze lijken sterk op elkaar maar als we de planten eens van naderbij bekijken zijn er toch enkele opvallende verschillen.

Ze behoren echter tot een andere familie en hebben uiteraard een totaal andere Latijnse benaming.
De beuk kreeg als wetenschappelijke benaming de naam Fagus sylvatica en behoort tot de Fagaceae of de Beukenfamilie. (napjesdragers waartoe ook de eik en de kastanje behoort)
Haagbeuk of Carpinus betulus hoort thuis in de berkenfamilie of de Betulaceae

De grootste verschillen tussen beuk en haagbeuk:

 • In de winter behoudt de beuk zijn verdorde blad beter dan de haagbeuk. Hierdoor is een beukenhaag het jaarrond meer gesloten dan een haagbeukenhaag. Dit zorgt voor minder doorkijk en de nodige privacy en dient dan eveneens als windscherm.
 • In het voorjaar verschijnen de bladeren enkele weken vroeger aan de haagbeuk die er dan vroeger op het jaar fris groen bij staat.
 • De haagbeuk groeit sneller dan de beuk.
 • De haagbeuk is goedkoper in aanschaf.
 • De haagbeuk stelt minder eisen aan de grond.
 • De beuk krijgt in de herfst een mooie herfstkleur, van geel naar warm rood. De haagbeuk is in de herfst opvallend geel, maar na de eerste nachtvorst laat deze de meeste van zijn bladeren onmiddellijk vallen.
 • Het jonge beukenblad is na het snoeien gevoelig voor verbranding.
 • Haagbeuk is er enkel met een groen blad, terwijl je bij de beuken ook rode beuk kan kopen en varianten van de Fagus sylvatica 'Purpurea'.
 • Beuk heeft een gaafrandig en een glad blad, haagbeuk daarentegen heeft een ruw blad met opvallende diepe nerven.


het diep generfde haagbeukenblad


het gave en glazende beukenblad

 • Een haagbeuk moet u na het planten laten groeien tot de gewenste hoogte bereikt is. Dan pas mag u hem gaan op de gewenste hoogte snoeien.
  Bij een beuk daarentegen moet u de jonge haag geregeld al eens toppen om ervoor te zorgen dat de haag onderaan goed vertakt en zo mooi dicht groeit.
 • De beuk stelt hoge eisen aan de grond. Hij groeit het beste op lichte zandgrond.. In kleigrond valt het resultaat vaak tegen. Om een mooi resultaat te bekomen dient u er bij het planten op te letten dat:
  • De beuk houdt van zandgrond, niet te nat, niet te droog. Bij kleigrond valt het resultaat vaak tegen!
  • Een beuk heeft voor een goede (her)groei absoluut een schimmel (mycorrhiza) nodig. Deze maken beuken normaal zelf aan maar bij het aanplanten kan men een speciale meststof met die speciale bodemschimmel erin doorheen de grond mengen. Bij nieuwe hagen is het uitvalspercentage daardoor beduidend kleiner! Beuken voor het planten NOOIT  in een kuip met water zetten. De levensnoodzakelijke schimmel op de wortels wordt er anders afgespoeld! Let er bij de aankoop aan dat de wortels niet uitgedroogd zijn en dat er nog wat grond aan de wortels hangt.

Als haag gaan ze lang mee. Bij een goede verzorging zelfs langer dan een mens leeft. Door de bomen in hagen te planten en steeds te snoeien wordt de groei van stam, kroon en wortels sterk verminderd.

Tip
Een haag van beuk of haagbeuk die aan weerszijden over een pad wordt gebogen, heet loofgang of berceau en is geschikt voor tuinen met voldoende ruimte. Zo'n loofgang moet functioneel worden toegepast, dat wil zeggen een verbinding vormen. Een loofgang kan tuinkamers verbinden, maar ook een gebouw met bijvoorbeeld een terras.

Hoe krijg je de mooiste haag?
Beide boomsoorten kunnen in één- of twee rijen worden geplant, met ± 25 cm onderlinge afstand.
Plant in een driehoeksverband (= om en om) De haag wordt dan dichter en kan smaller worden geknipt.

Om een volle haag te behouden, is het verstandig om deze een conische vorm te geven. Scheer ze daarom onderaan breder en bovenaan smaller. Hierdoor valt er meer licht op het onderste deel en blijft het voor de plant ook nuttig om onderaan blad te behouden. Zorg er ook voor dat de planten die voor de heg staan voldoende afstand houden zodat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan. Daarnaast is het ook handig om minstens een halve meter pad naast de haag te hebben om deze wat voedsel te kunnen strooien (koekorrels) of om ze te scheren.  Als u de heg twee keer per jaar (juni en eind augustus) snoeit, krijgt u een mooie groene muur.

Veel succes,

Zie ook onze artikels over beuk:

#237Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon