Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/bloemschikking_voor_moederdag


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 18 mei 2022

Bloemstuk voor Moederdag

Binnenkort is het terug Moederdag en dat zijn hoogdagen voor de florist , bloemenzaak en tuinwinkel. Bloemen blijven toch de nummer 1 om “ons moeder” in de watten te leggen. We doen dus extra ons best maar eigenlijk mag een moeder wel elke dag een appreciatie krijgen voor alles wat zij doet.

bloemschikken voor moederdag

Wat heb je nodig voor dit bloemstuk?

  • ½ kg Camar / Capiz schelpen
  • Klein plastic schaaltje(diameter +- 7 cm)
  • Stukje Oasis fix en een prikker of stoeltje
  • Oasis steekschuimbol diameter 9 cm - bloemenvoedsel
  • Bloemen : hier gebruikt : Eustoma en trosrozen (Pepita, mimi Eden)
  • Halve Isomo bolvorm – kleinste maat. ( +- diameter 10 /11)
  • Een 3 tal Calla’s
  • Grassen: Typha gras

Hoe ga je te werk?

Kleef een stukje oasis fix op het stoeltje. Doe dit door dit stukje even te verhitten met een aansteker of lucifer. Zo wordt het makkelijker om de prikker op het plastic schaaltje te kleven. Druk voldoende hard, je zal zien dat de fix (lijkt op kauwgom) door de gaatjes van de prikker komt. Deze prikker heeft als doel om uw oasis bol op zijn plaats te houden.

Vul een emmertje met water, doe er een zakje bloemenvoedsel in (vloeibaar of korreltjes) , even roeren en leg de oasis bol op het water. Laat deze op het gemak volzuigen . Haal niet té vroeg uit het water, beter nog een paar minuutjes extra wachten zodat deze tot in de kern nat is. Je kunt ook eerst je schaal maken en nadien de oasis bol op het stoeltje – plastic schaaltje prikken. Zo ben je absoluut zeker dat de steekschuimbol voldoende water heeft kunnen opnemen.

bloemschikken voor moederdag

Als basis voor je schaal gebruik je een halve isomo bolvorm. Zoek je grootste schelp en lijm op deze schelp in het rond een 4 à 5 schelpen afhankelijk van de grootte.

Je merkt dat de schelpen een hard stuk hebben en een zachter stuk : daar is de schelp iets fijner . Je spuit lijm op de meest flexibele kant om vervolgens vast te lijmen op een onderliggende schelp. Afhankelijk van de grootte van je schelpen werk je in het rond of maak je zelf een vorm. Ik heb 2 vormen gemaakt : 1 ronde vorm – de schelpen waren niet zo groot en dit lukte perfect met de rondingen van de schelpen. De tweede vorm wou ik laten lijken op een oester. Deze schelpen waren dan ook opmerkelijk groter dan de andere dus ik had geen andere keuze . Bij beide vormen heb ik niet meer dan ½ kg schelpen gebruikt.

bloemschikken voor moederdagWaar moet je zeker op letten? Niet elke schelp is gelijk, de één is rechter dan de andere. De meer rechte schelpen gebruik je naarmate je meer naar boven komt. Je start met de isomo bol als hulpmiddel. Eens je een tweede keer bent rond geweest kan je je mini schaal omdraaien en zo verder lijmen. Bij elke schelp dien je eerst te passen waar je ze wenst te lijmen. Let op dat je de goede kant lijmt… ga mee met we kromming van de schelp richting vorm die je wil bereiken. Gebruik voldoende lijm en overlap voldoende. Je tekent met je lijmpistool bij wijze van spreken een “smiley” op je schelp. We gebruiken warme lijm : gebruik eventueel een handdoek om de schelpen tegen elkaar te drukken als je lijmt. Dit wordt warm! Lang genoeg aanhouden en tegen elkaar drukken. Het lijmen gaat snel maar als je schaal het overleeft hangt grotendeels af van hoelang je de schelpen hebt vastgehouden zodat de lijm kan drogen.

Een kleine tip om te weten wat je eerste schelp was : zet er met potlood een kruisje of bolletje op.

Verwerken van de bloemen:

Eustoma, trosroosjes: Snij alle bloemen schuin aan met een scherp mesje. Laat de stengel een 5 tal cm. Niet té kort snijden : beter nadien nog een stukje bij afsnijden dan dat je stengel te kort is. Wat dan weer nefast is voor de wateropname.

We werken volgens het Biedermeier principe: Zet 5 punten uit. Zie foto: 

1 bloemen bovenaan, 4 bloemen halverwege de bol met dezelfde tussenafstand.

Steek nu de rest van de bloemen. Werk door elkaar en draai je schaal steeds rond. Steek niet 1 kant vol om dan pas je schaal te draaien en dan een volgend stukje vol te steken. Zo bouw je geen bolletje op.

Bij elke bloem dat je steekt dien je de stengel denkbeeldig te verlengen. Elke denkbeeldige stengel dient uit te komen in het midden van je oasis bol. Alle stengels zijn optisch naar dit middelpunt gericht! Dit is het belangrijkste principe om tot een mooie bolvorm te komen!

Hou rekening met het aantal gaatjes , dat je nodig hebt voor je Calla’s. Deze worden onderaan gestoken om zo in contact te blijven met de schaal. Prik met een fijn (rest)takje een klein gaatje en hou de Calla aan het einde van de stengel vast om zo beetje bij beetje een aantal cm in de oasis te duwen. Calla’s die zo een uurtje uit het water hebben gelegen steken beter. Laat deze bloem sierlijk de vorm accentueren. Heb je een “stijf” exemplaar kan je deze fixeren met een stukje dubbelzijdige kleefband. Dit valt niet op.

Wil je er graag grassen in verwerken? Maak cirkels met het Typha gras. Kort het fijne uiteinde een heel stuk in , dit steekt makkelijker . Steelgras is gras dat makkelijk breekt. Je kunt hiervoor ook typha gras gebruiken : dit gras is rond.

Dit is een absolute eyecatcher voor Moederdag! Naarmate men dichter komt bij deze dag worden de bloemen duurder dus koop bloemen van goede kwaliteit, bestel deze bij de florist en zij kunnen u deze op tijd bezorgen. De Pepita trosroos is een zeer sterke trosroos. Mimi eden is ook sterk en minstens even romantisch. Goede trosrozen drogen mooi is dus zeker de moeite waard !

Fijne Moederdag aan alle mama’s!

#5352Petra Matthys

Auteur: Petra Matthys
Hedendaags bloemschikken – themagerichte workshops
www.hetbladmotief.be

Terug naar boven icoon