menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 26 februari 2024

Problemen met woekerende bamboe

bamboe: mooie plant of liever niet in de tuin?

Bij het uitspreken van het woord bamboe denkt iedereen spontaan: die troep wil ik beslist niet in mijn tuin...dat en aan pandaberen. Vrijwel iedereen herkent of heeft ooit als eens gehoord van bamboe maar toch nog snel even samenvatten.

De meeste soorten hebben holle stengels met internodiën die zich vanuit verschillende ogen op de wortelstok of rhizoom ontwikkelen. Een stengel leeft gemiddeld een zes à tien jaar en heeft een belangrijke taak binnen de plant die we als een gemeenschap kunnen aanschouwen.
Eénmaal de stengel is volgroeid neemt de groei enkel toe in de vorm van zijvertakkingen die in aantal kenmerkend zijn voor elk geslacht. Eén zijtak: Indocalamus, Pseudosasa, Sasa…, twee zijtakken: Phyllostachys en drie zijtakken of meer: Fargesia, Pleioblastus,…
Het blad heeft een volledig andere structuur dan pakweg alle ander groenblijvende planten. Het is fijn en parallelnervig. Tussen de langsnerven lopen dwarsnerven waardoor het blad in een mozaïekstructuur is opgedeeld. Deze sterke structuur zorgt ervoor dat de cellen van het blad intact blijven bij vriestemperaturen.


bamboescheut PhyllostachysNieuwe scheuten zitten reeds voor de winter al volledig voorgevormd klaar in de knoppen van de wortelstokken of rhizomen. Je kan ze eigenlijk vergelijken met een ineen geschoven oude radioantenne die onder invloed van de toenemende temperatuur in de lente telescopisch uitschuift.
Dit gebeurt doordat de plant water in de jonge scheuten pompt waardoor deze tot 40 cm per dag in groei kunnen toenemen. Ze zijn steeds volgroeid binnen een periode van 8 weken en kunnen in die tijd een hoogte van 10 tot 12 meter bereiken, dit in ideale groeiomstandigheden.

Een leuk weetje is dat scheuten steeds met hun ‘volwassen’ diameter uit de grond komen, ze dikken niet meer aan doorheen de jaren zoals andere houtachtige gewassen. Ook de scheuten zijn net zoals het aantal zijtakken het determinatiemiddel bij uitstek om soorten van elkaar te onderscheiden, denk maar aan de kleur van de schutbladeren die de jonge halmen beschermen.

Als we het over het ondergronds gedeelte van bamboe hebben komen we dicht bij het hele taboeverhaal. ‘Je geraakt er nooit meer vanaf, als de buren bamboe planten dan heb je binnen de kortste keren ook bamboe in je tuin en zo verder’. Uiteraard zijn enkele van deze uitspraken terecht maar toch is het geen redenen om de plant geen kans te geven.

Fargesia robustaVooreest onderscheiden we twee soorten op basis van het ondergrondse rhizoomgestel, de woekerende en niet-woekerende soorten.

Niet-woekerende soorten zijn polvormende planten waarvan de wortelstokken uit korte segmenten bestaan waarop de knoppen snel ontluiken in concentrische ringen rondom de kern van de plant. De plant zal dus enkel in een cirkelvormige structuur in grootte toenemen, het bekendste en meest gebruikte geslacht binnen deze soort is Fargesia met als aantrekkelijkste en interessante individuen Fargesia robusta, rufa en het buitenbeentje sp. Jiuzhaigou I. Fargesia soorten lenen zich uitermate goed als kuipplant waar we toch voldoende rekening moeten houden met de potgrootte en de plantenvoeding. Ook een evenwichtige vochtigheid is hier belangrijk.

Uiteraard moeten we stellen dat de woekerende soorten in de meerderheid zijn. De vakterm hier is: monopodiale groeiers tegenover de sympodiale groeiers of polvormende soorten.

Woekerende soorten hebben aan de oppervlakte uitlopende rhizomen die we met horizontaal groeiende stengels kunnen vergelijken maar dan met wortels en zijknoppen op elke knoop. Net zoals de stengels stopt de groei van de wortelstokken na een bepaalde periode. Ze blijven niet eeuwig groeien zoals bepaalde verhalen beweren.  Let op, door de invloed van bepaalde klimatologische omstandigheden kunnen bepaalde woekerende soorten zoals bijvoorbeeld Phyllostachys aurea zich polvormend of sympodiaal gedragen maar dat wil niet zeggen dat de plant niet of nooit zal woekeren.

Om meteen alle vormen van taboe uit de weg te ruimen kunnen alle woekerende bamboesoorten gewoon met speciale folie ofte bamboeremmer worden ingeperkt. De wortelzone wordt als het ware ingesloten door een niet- doordringbare folie die voorkomt dat woekerende soorten de gehele tuin innemen. Ook bij niet- woekerende soorten kan je aan de hand van een folie de grootte van de plant vooraf gaan bepalen. Opgelet, dit wil echter niet zeggen dat we de plant van zijn ‘vrijheid in groei’ gaan beroven. Vroeg of laat zal de wortelzone uitgebreid moeten worden of geven we de plant opnieuw extra ruimte door de pol in stukken te verdelen, zo gaan we ook bij bamboe als kuipplant te werk.

haag van Fargesia rufa

Liefhebbers van bamboe hoeven dus eigenlijk niets te vrezen. De niet- woekerende soorten zijn in de minderheid maar daarom niet minder aantrekkelijk, met een soort zoals Fargesia rufa kan je zelf een bamboehaag aanplanten die zoals elke haag gewoon geschoren kan worden. Ook als kuipplant is deze soort een hoogvlieger. De woekerende, doorgaans hoger wordende soorten, kunnen zonder problemen in ieders tuin mits het vooraf plaatsen van een speciale folie rond de voorziene plantzone.

Je kan rekenen op jarenlang plezier bij het gebruik van deze wintergroene unieke planten waarin tal van variaties bestaan in stengelkleur, bladgrootte en in verschillende hoogtes en groeivormen.

Uit infobrochure van bamboekwekerij Bamboebergh, Deurle.

Terug naar boven icoon