Augurken zijn geen komkommers: telen en bereiden
Er bestaat vaak verwarring tussen komkommers en augurken, en dat is begrijpelijk: verse augurken lijken qua smaak en uiterlijk sterk op kleine komkommers. Toch zijn er duidelijke verschillen. In tegenstelling tot komkommers worden augurken zelden rauw gegeten. Meestal komen we ze tegen in hun meest geliefde vorm: ingelegd in azijn en kruiden, zuur of zoet, zoals je ze in de supermarkt vindt.
.jpg)
Kweek zelf augurken
De augurk is de vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die in de handel heel moeilijk vers te verkrijgen is. Zelf telen is dus een oplossing. Augurken zijn éénjarige planten die heel erg van warm weer houden. Kies bij de aanplant een beschut plekje want de plant kan niet tegen wind, regen en koude. Een serre is dus een nog betere keuze en zal voor een opbrengst zorgen die tot wel 5 keer hoger zal liggen. Je kan ze vervolgens over de grond laten kruipen of laten klimmen langs een gaas of klimrek.
Augurken hebben vierkante stengels die tot wel 3 meter lang kunnen worden. Aan éénzelfde plant zitten zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Eén mannelijke bloem geeft voldoende stuifmeel om tientallen vrouwelijke bloemen te bestuiven.
Verse augurken zijn kleiner dan komkommers maar dat is vaak omdat augurken vroeger worden geplukt. Hoe sneller je ze oogst, hoe groter de uiteindelijke opbrengst. Het is dus belangrijk zeer regelmatig te oogsten. Als je de vruchten jong plukt, kunnen de volgende snel doorgroeien. Doe je dit niet, dan valt de aangroei van nieuwe vruchten stil.
Het hoogtepunt van de oogst ligt in augustus/september. Kijk dan zeker een drietal keer in de week als er plukrijpe vruchten aan de ranken hangen. Je kan ze plukken van zodra ze zo een vijftal cm groot zijn. Eens geoogst kan je ze best zo snel mogelijk verwerken. Je kan ze inmaken maar je kan ze ook in zijn geheel in het vriesvak steken om ze later bijvoorbeeld in soep te gebruiken.
Soep van verse augurken
Ingrediënten
- 4 verse augurken
- 2 grote aardappelen
- 1 stengel selder
- 1 ajuin
- 400 gram vleestomaten
- olijfolie
- 1 liter water
- Kruiden: peper en zout, laurierblaadjes
Bereiding
Was en snijd alle groenten in blokjes. Verhit wat olijfolie in een grote stoofpot en fruit de ui glazig. Voeg daarna de rest van de groenten toe en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Giet het water erbij en voeg de kruiden toe. Laat de soep zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen, tot de groenten gaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes en mix de soep glad. Breng op smaak met peper en zout.
Laatste artikels
Tuinieren
Planten
Dieren
Vijver & zwembad
De moestuin
Bloemschikken
De tuinkas
Klimaatopwarming
Tuinproblemen
Tuinbabbel
Forum
Nieuw
Promo's
Herfsttips
Zaden en bloembollen
Planten opkweken
Aanleg en inrichting
Tuinapotheek
Decoratie en sfeer
In en om het huis
Kas en tuinhuis
Laatste artikels
Tuinieren
Planten
Dieren
Vijver & zwembad
De moestuin
Bloemschikken
De tuinkas
Klimaatopwarming
Tuinproblemen















