Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/akelei_aquilegia

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 17 januari 2021

Aquilegia of akelei:Aquilegia / Akelei

akeleien zijn sierlijke bloemen die in vele tuinen staan te bloeien

Als het voorjaar op gang is gekomen, is de akelei in veel tuinen te zien. Dat is niet vreemd, want het is een makkelijke plant die een romantische uitstraling heeft met bijzondere bloemen.
Sierlijk in het blad en wondermooi gevormd in de bloemen die klokvormig en gespoord zijn maar ook wel sterk gevuld en openstaand. In kleur is vrijwel alles mogelijk.

de bloemen van akelei lijken soms op die van clematissen 

De officiële naam van akelei is Aquilegia en deze hoort thuis bij de Ranunculaceae. Daartoe hoort ook de Clematis en soms zie je ook wel gelijkenissen tussen de bloemen.

Aquilegia chrysantha: een gele akelei
Geelbloeiende Aquilegia chrysantha

In geel is Aquilegia chrysantha een schoonheid. Deze bossige plant kan ruim een meter hoog worden maar staat stevig op de teer uitziende stelen. De bloemen zijn zachtgeel en hangen een beetje. De sporen zijn lang.


Aquilegia skinneri: een zeer lang bloeiende akelei
De mooie Aquilegia skinneri.

Aquilegia skinneri is de langst bloeiende akelei. Halverwege juli bloeit deze plant zeker nog, met de oranje, kleine bloemen. Mooi bij oranje Geum.

Aquilegia “Kristal” is een witte akelei
De witte Aquilegia “Kristal”

Aquilegia “Kristal” is wit met geschulpte, haast gebeeldhouwde bloemen die een zachte glans hebben. Door de lichte kleur en de vorm valt deze bloem van ver op.

Akelei staat graag in een goed doorlatende bodem, op een zonnig plekje. Ondanks goede zorgen kan de plant toch ineens wegvallen. Het zijn kortlevende planten. Toch hoef je niet zonder te zitten want de plant zaait zich uit. De verschillende kleuren kruisen dan meestal wel en het is een verrassing wat er aan nieuwe bloemen zal komen. Als je dat niet wilt, kun je de verschillende kleuren ver van elkaar planten. Zelf zaaien kan ook, in het najaar of in het voorjaar.

Deze Aquilegia zijn afbeeldingen die werden genomen in www.detuinenindemen.nl

Martje van den Bosch - De Tuinen in Demen

Bekijk ook de verschillende Aquilegia's in onze online plantengids:

#2003