Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/aanleggen_tuin_door_tuinaanlegger

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 maart 2021

Mooiste grote tuin: BRONS aangelegd door een tuinaanlegger.

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het BRONS in de categorie met tuinen groter dan 1000 m² (2008-2009) 

Tuinbeschrijving: organisch langs de waterkant:

Zowel de voor-, zij- als achtertuin bij deze centraal op het perceel gebouwde nieuwbouwwoning ondergingen een drastische vormverandering. De heraanleg gebeurde evenwel met voldoende respect voor de omliggende bestaande beplanting die de nodige privacy garandeert.
In de voortuin ruimde het gazon plaats voor een speelse bestrating uit mozaïek en kleiklinkers. Het pad slingert zich doorheen de lage beplanting een weg naar de voordeur en leidt ons links in een boog om de woning. Het pad rechts van de woning gaat onder een pergola met blauweregen langs hoge snoeivormen en hagen naar de achtertuin. Achter deze hagen is ruimte voor het wegbergen van huishoudelijk afval.
In de achtertuin speelt een organische siervijver die naadloos aansluit op het gazon een centrale rol. Een borrelsteen langs de vijverrand, verlicht met een opvallend armatuur, zorgt voor rimpels op het wateroppervlak. De bestrating bestaat uit diverse materialen zoals mozaïek, kleiklinkers en arduintegels. Deze lopen speels in elkaar over en monden uit op een lichte grindverharding die de randen van de siervijver volgt en je dieper in de tuin loodst. Het grindpad leidt langs een kleine waterval en een onder moerasplanten verborgen lavafilter naar een hardhouten terras achteraan in de tuin. Dit terras is via enkele brede stapstenen over het water rechtstreeks en visueel verbonden met het terras achter de woning.
Halfhoge hagen van buxus en taxus accentueren de speelse vormgeving en bieden steun aan de diverse plantenborders. Enkele nieuw aangeplante bomen geven de tuin extra schaduw en camoufleren tevens de omliggende woningen. In de borders treffen we tal van vaste planten, rozen en enkele ronde snoeivormen die de tuin jaarrond vorm en kleur moeten geven. De borders zijn ook voorzien van een automatische beregening. Achteraan in de tuin kan je via een poortje een korte wandeling maken in een schaduwrijk naaldbos. Enkele doorheen de tuin geplaatste onopvallende verlichtingsarmaturen en grondspots zorgen ’s avonds voor een verlengde buitenervaring.

In gesprek met Ivan Scevenels:

Deze vaste waarde in de wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer leerde zijn stiel grotendeels bij zijn eerste werkgever. Als tuinaannemer uit Herentals maakt hij elke dag wel een beetje een droom voor iemand waar, al vindt hij dat het beroep doorheen de jaren steeds technischer geworden is. Of er niet een project is dat hij zeer graag zou willen realiseren? “Niet echt,” antwoordt Ivan Scevenels me. “Ik vind me in elke stijl en elke materiaal. Een grote of kleine tuin maakt me niet uit zolang het ontwerp en de te gebruiken materialen maar perfect aansluiten bij de woning en de verwachtingen van de klant. Als ik toch eerlijk moet zijn, heb ik wel een passie voor warme sferen en rustieke materialen. Een tuin moet je kunnen voelen en hij moet je een goed gevoel geven.”
Gevraagd naar zijn favoriete planten, vertelt hij me dat bomen in het algemeen veel meer aandacht verdienen. ”Ze zijn een graadmeter voor de tuin en kunnen je heel veel vertellen,” aldus Ivan Scevenels.
Zijn advies naar particulieren en andere tuinaannemers toe luidt: “Gebruik steeds duurzame materialen en planten zodat je tuin de investering meer dan waard is.”

Palmares:

  • 1998-1999 - eervol - project tussen 250 en 1000 m²
  • 1999-2000 – goud - project tot 250 m²
  • 2000-2001 - zilver - project tussen 250 en 1000 m²
  • 2001-2002 - zilver - project tussen 250 en 1000 m²
  • 2002-2003 - jurylid
  • 2003-2004 - eervol - project tussen 250 en 1000 m²
  • 2006-2007 - zilver - project kleiner dan 250 m²
  • 2007-2008 - eervol - project groter dan 1000 m²

Vragen aan de tuinaannemer:

Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven?
Een project in uitvoering wil ik nooit laten vallen. We hebben elke dag wel een beetje te maken met een droom. Zowel stijl, oppervlakte als de te gebruiken materiaal vind ik niet zo belangrijk zolang het ontwerp en de te gebruiken materialen maar perfect aansluiten bij het gebouw en de verwachtingen van de klant. Als ik echt eerlijk moet zijn heb ik wel een passie voor warme sferen en rustieke materialen. Een tuin moet je kunnen voelen en moet je een goed gevoel geven.

Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf?
Er is wel een evolutie. De projecten die we nu uitvoeren zijn veel technischer en bovendien hebben we ook veel meer te maken met totaalprojecten.

Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk?
Mijn eeste werkgever die me toch grotendeels de vakkennis meegegeven heeft.

Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom?
Bomen in het algemeen. Ze kunnen je zo veel vertellen

Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom?
Praktijkleerkracht. Het heeft me altijd wel geboeid om iemand iets bij te brengen.

Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven?
Wil niet te veel maar doe het goed.

Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Een aantal dagen even weg zodat je alles even kan vergeten en dan een paar dagen in eigen tuin genieten met vrienden en familie.

Gouden tip van de tuinaannemer
Mijn advies is steeds gebruik duurzame materialen en planten zodat u tuin een echte investering waard is.

Contactgegevens:

I & S Tuinaanleg bvba
Wolfstee 5/2
B-2200 Herentals
Tel.: 014 51 46 25
Fax: 014 51 46 25
GSM: 0495 38 79 46

Prijswinnaars in de categorie:

#1701