tuinadvies tuinieren en groenten kweken
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
 
Homepagina
Bloemschikken
Bomen
Dieren
Fruit
Gazon
Groenten
Kamerplanten
Knollen en bollen
Kruiden
Kuipplanten
Orchidee
Planten
Recepten
Rozen
Sierheesters
Snijbloemen
Tropische planten
Tuinaanleg
Tuindecoratie
Tuininrichting
Tuinkalender
Tuin Allerlei
Vaste planten
Vijver
Eco-tips
Organisch tuinieren
Plantenbescherming

 

Kniebank
Kniebank
Prikroller voor gazon
Prikroller
Slakkenval
Slakkenval
Rozenboog
Rozenboog

Services


Tuinadvies.nl  ->   Recepten   ->   Pruimenconfituur / p... Print deze pagina lettergrootte kleiner lettergrootte groter

Pruimenconfituur / pruimenjam maken

Recept voor pruimenconfituur / pruimenjam.

Werkwijze bij het maken van pruimenconfituur:

De pruimen wassen (afdrogen) en ontpitten.

De vruchten wegen en eenzelfde hoeveelheid geleisuiker afwegen (1 kg suiker per kg pruimen)
Geleisuiker is kristalsuiker waaraan citroenzuur en pectine is toegevoegd waardoor de jam sneller en beter kan indikken.

Doe alles in een kookpot en zorg ervoor dat het fruit goed vermengd zit met de suiker.

Breng het geheel al roerend (zonder water) aan de kook en laat het daarna nog enkele minuten doorkoken.

Om te weten of de confituur goed is doe je een soeplepel van de geleiachtige substantie op een koud bord. Indien het niet verdikt, dan mag het nog even verder doorkoken.

Doe de pruimenconfituur onmiddellijk in confituurbokalen die op een natte handdoek staan om te voorkomen dat ze stuk springen van de hitte

Draai de metalen schroefdeksels dicht en draai ze enkele minuten om.

Na enkele minuten terug omdraaien en de bokalen laten afkoelen.

Als het goed gelukt is heb je nu smeerbare pruimenconfituur.

Smakelijk.

TIPS en WEETJES bij het maken van pruimenconfituur:

  • Gebruik bij het maken van uw pruimenconfituur niet enkel rijpe pruimen. De minder gerijpte vruchten bevatten veel meer pectine waardoor de confituur beter dikt.

  • Gebruik enkel zeer goed uitgekookte potjes en schroefdeksels om bederft tegen te gaan.

  • Gebruik bij voorkeur een kom met een speciale dikke bodem.  De dikke bodem zorgt ervoor dat de vruchten met de suiker niet zo vlug of totaal niet aanbranden op voorwaarde dat er regelmatig omgeroerd wordt.

Wist u dat de meeste pruimerassen zelfbestuivers zijn waarbij u voldoende heeft aan 1 boom om vruchten te bekomen.
Enkele rassen:

  • 'Gele Kroos’ is een oud ras die massa's kleine, gele vruchten draagt met een lekkere smaak.

  • 'Victoria’ levert vrij grote paarse vruchten. De pruimenboom kan zo vol vruchten hangen dat de takken best gestut worden om takbreuk te voorkomen.

  • 'Opal’ levert in juli - augustus lekkere geel met paarse vruchten.

  • ‘Anna Späth’ levert grote pruimen die pas in oktober worden geoogst.

  • ‘Czar’ is een paarsblauw pruimenras met een grote opbrengst in augustus.

  • Kwetsen zijn stevige, vlezige pruimen die in augustus - september rijp zijn en onder andere in de tutti frutti worden verwerkt of als bakpruim worden toegepast.

  • ‘Reine Claude Verte’ is een groene pruim met de bijzondere smaak.

Vees succes en eet smakelijk.



Gerelateerd aan "Pruimenconfituur / pruimenjam maken" is:

Bosvruchten pindakaas
Pot vruchtenpindakaas
Aardbeien meststof
Buxusschimmel bestrijden
Stuur deze pagina door Print deze pagina | Terug naar boven
Gratis nieuwsbrief ontvangen
Emailadres
Hark, schop, zeef en riek in 1 + gratis rol 8 tuinafvalzakken 75 L
ACTIE Multihark
+ gratis 8
tuinzakken 75L

€ 29,95

Tuinadvies tips:     pruimenjam recept - pruimenconfituur - hoe maak ik zelf pruimenjam - pruimenjam maken - De lekkerste pruim voor jam - pruimenjam - Hoe maak ik pruimenjam - hoe maak je pruimenjam - hoe maak ik confituur van pruimen - pruimenjam maken zonder suiker