Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/wormen_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 20 september 2020

Wormen in de tuin

Ze kruipen onder potten en stenen, in de grond en soms ook er boven. Vele tuinders noemen ze ‘harde werkers’ of ‘graafmachines’ en de Griekse filosoof Aristoteles noemde hen zelfs ‘de darmen van de grond.’

Tot uw dienst

wormen in de tuinEn ja hoor, ze maken echt verschil voor jouw tuingrond, de planten die er in groeien en alle levende wezens die er van eten. Wormen leven en werken in de bovenste laag van de grond tot aan het grondwater, in de deze grondlaag vinden ze het meeste voedsel en hier zetten ze dood organisch materiaal om in humus. De hoopjes uitwerpselen die je op de grond vindt zijn van de dauwpier of regenworm. Ze zijn verzot op organisch materiaal zoals bladeren, zaden en micro-organismen. Laat een weinig afgevallen bladeren met een gerust hart op het gazon liggen, wormen trekken ze ’s nachts de grond in en verteren ze graag tot voedselrijke humus. Deze kleine werkers zijn onvervangbaar voor de tuin. In een bodem zonder wormen moet de tuinder zelf de grond verluchten zodat er lucht tot bij de wortels raakt en het regenwater snel de grond kan intrekken. Wormen verblijven het liefst in een weiland, daar is het rustig en is er veel voedsel te vinden. Grond die gespit of geploegd wordt bevat opvallend minder wormen.

Zo sterk als een worm

Doordat elke worm uit vele segmenten(ringen) bestaat met sterke spierbundels die in de lengte en breedte van zijn lichaam lopen, kunnen ze zich vlot voortbewegen. Door het samentrekken van de spieren glijdt de worm vooruit. Een worm bevat zeer veel vocht en dit beweegt zoals het water in een ballon. Duw je op de ballon dan verplaatst het water zich naar een andere plek in de ballon, zo beweegt de worm zich voort door de grond als het ware weg te duwen. Op zijn huid ligt er een laagje slijm dat door klieren op zijn lijf wordt afgescheiden, hierdoor glijdt de worm vooruit en strijkt hij de wanden van zijn tunnel in met een laagje ‘cement’. Dit slijm komt goed van pas tijdens droge periodes, dan kruipt de worm dieper in de grond en hult zich in een jasje van slijm tegen het uitdrogen. Een worm ademt via zijn huid en op deze huid bevinden zich zeer kleine haartjes of borstels, daarmee kunnen ze zich vasthouden in hun tunnels of weerstand bieden aan een stevige vogelbek. Houdt eens een worm in de hand en laat hem achterwaarts door je hand glijden, de lichte weerstand die je dan voelt komt door die naar achteren gerichte borstels. Maar wat is de achterkant van een worm? Wel, de kop van een worm is spits en de achterkant dikker en afgeplat.

Merel op zoek naar wormen
Merel op zoek na wormen na een fikse regenbui

Regendans

Heb je al opgemerkt hoe een lijster of merel na een fikse regenbui over het gazon trippelt en er in slaagt een lekkere worm te vangen? Door het hevig ‘dansen’ en trippelen, nemen de wormen ondergronds trillingen waar. De vogels bootsen zo het geluid van vallende regendruppels of een naderende mol na en de wormen kruipen snel naar het oppervlak toe. Ze houden van vocht en denken bovengronds veilig te zijn voor de mol maar op dat moment lopen ze groot gevaar opgegeten te worden door een hongerige vogel of gevangen genomen te worden door een geduldige hobbyvisser. De hobbyvisser gebruikt hetzelfde trilsysteem om de regenwormen te lokken. Dit doet hij niet door op het gazon te dansen, hij gebruikt daarvoor een riek.

egels eten graag wormen

Wormen zijn niet enkel voedzaam voor vogels zoals meeuwen, spreeuwen en roodborstjes maar ook voor sommige zoogdieren zijn ze een heuse lekkernij. Mollen, muizen, loopkevers, duizendpoten, egels en dassen zijn er werkelijk verzot op. Als de worm zijn dagen kan doorbrengen in een gezonde tuin, er in slaagt zijn tunneltjes te graven en de hongerige dieren te vlug af is, dan kan hij wel tien jaar oud worden.

En voor de boekenwormen onder ons: Terwijl u met uw neus in de boeken zit, van een spannend verhaal geniet en hierdoor even de tijd uit het oog verliest. Weet dan dat de wormen onder uw voeten gewoon verder werken.

#3768