Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/winterkoning_en_uil

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 1 maart 2021

Waarom het winterkoninkje koning is en de uil enkel ’s nachts jaagt…

Troglodytes troglodytes betekent niet meer of niet minder: holbewoner. We weten allemaal dat deze op één na kleinste Europese soort, na het Goudhaantje (Regulus regulus), een holenbroeder is en vervolgens ook op die manier zijn nestje bouwt. Wist je dat het onvermoeibare mannetje tot acht buidelvormige nestjes bouwt om in het voorjaar het mooiste vrouwtje te imponeren en voor zich te winnen.

Waarom het winterkoninkje koning is en de uil enkel ’s nachts jaagt…

Hoe wordt een ordinaire holbewoner nu gebombardeerd tot de majestueuze Winterkoning. We zoeken het in een Griekse sage over een koningskeuze in het dierenrijk.

arend vliegt hoog in de luchtDe vogels in het bos wisten allen dat de leeuw eigenlijk koning van alle dieren was. Toch besloten ze op een koude winterdag, wanneer er weinig om handen was, hun eigen koning te kiezen. De uitdaging was heel gemakkelijk, wie het hoogst kon vliegen zou koning worden.

De grootste onder alle vogels, de arend, vertrok heel zelfzeker het luchtruim in. Voor de toeschouwers op de begane grond werd hij al gauw een kleine donkere stip. Ook meevliegende deelnemers konden hem niet volgen, de winnaar leek meteen overduidelijk. Net toen de arend dacht dat hij nu wel hoog genoeg was en opnieuw afdaalde… fladderde een klein bruin vogeltje van tussen zijn schouders en vloog nog net enkele tientallen meters hoger. Het op één na kleinste vogeltje zou van dan af koning worden. Het Winterkoninkje was geboren.

winterkoninkje kruipt onder grondVele zangvogels waren niet akkoord met deze uitslag en besloten dat de koning ook tot het diepste van de aarde moest kunnen afdalen. De Winterkoning dook meteen in het eerste het beste muizenhol en bleek ook deze uitdaging niet uit de weg te gaan. De kleine vogel bleef maar afdalen terwijl de avond viel. Enkele jaloerse neven en nichten vroegen de uil om het hol te bewaken zodat de Winterkoning het daglicht nooit meer zou zien.
Tegen de vroege ochtend viel de uil echter in slaap en kon de Winterkoning het hol verlaten waarna hij zijn naam definitief verdiende. De uil daarentegen werd sinds die ochtend naar de nacht verbannen en jaagt nu enkel nog in het donker.
De nieuw koning bleef echter op zijn goede voor alle jaloerse vogels en sluipt vanaf die dag onopvallend door het kreupelhout.
Toch doet hij zijn naam geregeld alle eer aan als hij plaats neemt op z’n zangpost.

kleine Goudhaantje

Om af te sluiten nog iets over het kleine Goudhaantje die zijn naam natuurlijk dankt aan de goudgele middenstreep op zijn kopje. Met zijn 6 g en 9 cm onze kleinste Europese vogelsoort. Dit zeer beweeglijke groengrijze vogeltje met witte oogring en dito vleugelstrepen is een liefhebber van naaldbomen.
Wie weet komt deze kleine vogel deze winter wel op bezoek bij jouw voedertafel. Wat lekkere meelwormen zullen in geen geval aan hem voorbij gaan.
Sporadisch komen ze ook op vetbollen af…

#4182

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p