Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijver_reiger


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 18 mei 2022

Vijver: reigers verjagen van bij de visvijver

Reigers weg houden van de visvijver.

De reiger is een imposante en prachtige vogel maar als vijver- en koi-liefhebbers zien we ze liever niet in de buurt van onze vijver want op hun menu staan ook onze siervissen of koi. Hoe kunnen we op een diervriendelijke manier de reiger weghouden van onze vijver? Er zijn verschillende mogelijkheden en de ene oplossing is al beter dan de andere. Hierna worden de mogelijkheden op een rijtje gezet.

Zo'n logge vogel kan niet landen op een vierkante meter. Vaak maakt hij eerst een tussenlanding op een dak van een huis om nadien verder naar beneden te vliegen tot aan de vijver.

Een reiger heeft een bepaald patroon om naar de vijver te gaan. Is de oever van een vijver voorzien van een lage beplanting, dan gaat hij vanaf de oever zo het water instappen. Hij verblijft het liefst in water van 30 cm diep. Een reiger is zeer snel, hij kan zelfs onze windes vangen. De reiger pakt niet alleen kleine vissen, maar kan ook de grotere exemplaren aan tot 25 cm. Willen we niet het bezoek van een reiger krijgen, dan moeten we ervoor zorgen dat als hij naar de vijver toeloopt er op zijn pad een hindernis wordt gebouwd.

Een heel goede manier om de reiger te beletten tot tegen de vijverrand te komen is het aanbrengen van een oeverbeplanting met hoge en dicht opeen staande planten. Het wordt dan voor hem heel moeilijk gemaakt.

Afbeeldingsresultaten voor reiger tuinadvies

Het beste is nog om de reiger niet de kans te geven om te landen. Dit kan heel eenvoudig en onopvallend. Boven de vijver kunnen we zeer fijne draadjes spannen. Bijvoorbeeld van het dak van het huis naar het tuinhuis of een boom. Heel geschikt hiervoor zijn de draadjes die vissers gebruiken aan hun vislijn. Ze zijn zeer sterk, kleurloos en vallen niet op. Wanneer de reiger nu bij het landen zo'n draadje raakt dan gaat hij meteen opgeschrikt worden en gaat hij wegvliegen. Dit systeem is de beste oplossing.

Is het niet mogelijk om draadjes boven de vijver te spannen omdat er geen gebouwen staan of bomen, dan kunnen we deze draadjes ook nog rond de vijverrand spannen. Aan elke zijde van de vijver spannen we twee draadjes, ééntje op 15 cm van de vijverrand en ééntje op 30 cm van de rand. De reiger kan zo onmogelijk de vijver inwandelen want als hij een draadje aanraakt, vliegt hij direct weg.

Ook kan men een namaakreiger plaatsen aan de vijver. Je zal dan niet meer het bezoek krijgen van een mannetjesreiger, maar nog wel van de vrouwtjes. Dit systeem wordt ook veel gebruikt, maar is niet het beste.

Er bestaan ook zeer gekleurde namaakvissen die je in de vijver kan leggen. Ook dit raad ik af want hierdoor gaat het natuurlijk uiterlijk van de vijver tenietgedaan worden en de reiger zal ook al vlug doorhebben dat dit nep is.

Het laatste op gebied van afschrikkers zijn de bewegingsdetectoren. Het zijn apparaten met een elektronisch oog dat, wanneer het onderbroken wordt, een waterstraal gaat spuiten waardoor de reiger gaat vliegen. Heel effectieve toestellen, gemakkelijk en proper.

Heksenbol inox (20 cm)

Spiegelballen voorkomen dat reigers landen.

Mijn droomvijver werd werkelijkheid, eindelijk kon ik van een vijver genieten. In het begin zaten er enkele goudvissen en windes in het water, maar dan ben ik verliefd geworden op de mooie koi’s! Ik begon met eentje maar al snel volgden er meer. Ik had veel last van reigers die enkele keren een hapje kwamen eten van mijn prachtige vissen, daar had ik echt genoeg van! Een net was voor mij geen optie, ik wou me anders verdedigen tegen de reigers!
Om mijn vissen te beschermen tegen die reigers heb ik deze blinkende spiegelballen op het water laten drijven, die reflecteren zo fel dat de reigers niet meer komen.
Nu geniet ik met volle teugen van mijn koivijver, het water is glashelder en mijn koi’s zijn gezond! R. Goethals

 

Er bestaan ook systemen die een geluidssignaal afvuren wanneer een sensor een bewegend object waarneemt.

Misschien is een heel sterke halogeenlamp met daarop een bewegingssensor een nog niet ontdekte mogelijkheid om reigers van onze vissen weg te houden.

Een reiger staat graag met zijn voeten in ondiep water. We kunnen het de reiger onmogelijk maken in het water te staan door de vijver niet te voorzien van ondiepe watergedeeltes aan de vijverkanten. Voor de mensen met een siervijver is dit helaas een minder goede tip aangezien zij de vijver van een groot gamma aan waterplanten willen voorzien voor elke diepte, ook voor ondiepere delen. Bij de bouw van een koivijver wordt deze tip al vaak automatisch toepgepast omdat dit vijvertype het niet nodig heeft voorzien te worden van verschillende dieptezones.

Mensen die een trouwe (wakende) viervoeter in huis hebben, de hond, kunnen zich gelukkig prijzen want dit is zowat de enige natuurlijke methode naast een natuurlijke oeverbeplanting om reigers weg te houden. Zorg er dan wel voor dat uw hond de vijver in het oog kan houden.

#218

Auteur: Ief De Laender

Terug naar boven icoon