Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinreis_naar_lissabon_deel1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 juli 2021

Tuinreis naar Lissabon deel 1

Terwijl we hier nog onze handen vol hebben met sneeuw ruimen, verkeersellende, vuurtjes in serres brandend houden en vogels voederen nadert de lente ongemerkt. De dagen worden beetje bij beetje langer.
Voor de krokusvakantie en de paasvakantie moeten we slechts één of twee blaadjes van de maandkalender meer omslaan. Zelfs... De grote vakantie nu al beginnen plannen is zeker niet verkeerd.

Een citytrip naar een of andere warme en mooie Zuid-Europese stad geraakt meer en meer in. Men gaat tegenwoordig naar Rome, Barcelona of Lissabon zoals men vroeger voor een weekendje naar de Ardennen trok.

Ik was onlangs twee keer in de gelegenheid om Lissabon te bezoeken en als tuin- en plantenliefhebber ga ik dan graag op zoek naar de groene schatten die zo’n stad dan eventueel te bieden heeft.   In en ook rond de stad is dat heel wat en ik laat de lezers graag mee genieten en wie weet... zet ik ergens wel iemand aan om eens de winkelstraten of de musea in de steden achter zich te laten en een paar dagen door te brengen in parken, botanische tuinen of natuurgebieden.

De miradouro’s
Zo noemen een tiental goedgekozen uitzichtpunten van waar men de mooiste panorama’s over de stad heeft. Ze zijn vaak mooi aangekleed met terrasjes of een mooi parkje en nodigen uit om er, na meestal ook wel een lastige klim er naar toe, even te verpozen. Men krijgt er ook een goed overzicht over de stad om zich te oriënteren voor verdere uitstappen


 
Miradouro’s in Lissabon
De miradouro’s een tiental goedgekozen uitzichtpunten van waar men de mooiste panorama’s over de stad heeft.

De grote parken
Een grote wandeling kan bijvoorbeeld starten aan het Gulbenkianmuseum, gaan langs het Parque Eduardo VII om te eindigen in De botanische tuin van de Technische universiteit.  Dit is een parcours van een vijftal kilometer, zonder de ommetjes in de diverse parken gerekend.
Het Gulbenkianmuseum herbergt de kunstcollectie geschonken door Calouste Gulbenkian die het fortuin dat hij vergaarde in de olie-industrie, besteedde aan een reusachtige kunstverzameling die gaat van antieke kunst uit de oude beschavingen in Griekenland, Egypte, Mesopotamië, ... Europese kunst uit de middeleeuwen of de Renaissance en van de impressionisten tot de Art Nouveau. Zeer interessant bij regenweer maar voor ons is de omringende landschappelijke tuin meer van belang.
Het hart van de tuin, die aangelegd werd in 1963 -1968, wordt gevormd door een grote vijver waar enkele beekjes naartoe stromen. Typisch voor veel tuinen in Zuid-Europa is hier de dichte beplanting met hoge bomen die in dit hete klimaat voor voldoende schaduw zorgen voor bezoekers.
Doordat er vroeger op deze locatie ook al een park lag konden heel wat oude bomen en bomengroepen behouden of zelfs verplant worden. Deze zorgen nu voor een mooi licht- en schaduwspel en samen  met de dichte beplanting met struiken voor wisselende doorkijkjes op de vijver en de diverse gebouwen.
De ommuring en deze dichte beplanting zorgen voor een zekere beslotenheid en men waant zich er ver van het lawaai en de drukte van de stad.
 


landschappelijke tuin van het Gulbenkianmuseum
 De omringende landschappelijke tuin van het Gulbenkianmuseum.
kunstwerk fat mama
     Kunstwerk 'Fat Mama'


Op wandelafstand (of één metrostation verder) ligt het Parque Eduardo VII, aangelegd in 1903 n.a.v. het bezoek van de toenmalige Engelse koning. Het grootste deel bestaat uit een lange afhellende grasvlakte dooraderd met lage buxushaagjes en geflankeerd door wandelgebieden met mooie bomen.

Het mooiste deel van dit park situeert zich echter in het noordelijk deel. Bij het binnenkomen wandelt men eerst door de Jardim Amalia Rodrigues. Een moderne recente tuin met nogal wat reliëf, een grote waterpartij en een mooi kunstwerk getiteld the fat mama. 
 
Lees het vervolg 'Tuinreis naar Lissabon (deel 2)'

#3764

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster