Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuingereedschap_in_de_winter

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Onderhoud van tuingereedschap in de winter

Tuingereedschap in de winter
Nu het winter is, is het tuingereedschap ook even aan rust toe.
De tijd om het gereedschap dan ook even een goed onderhoud te geven om in het voorjaar terug met uitstekend materiaal te kunnen starten

tuingereedschap
 

Onderhoud
Voor tuinmaterialen is het noodzakelijk dat alles goed werkt,...niets verroest is. Daarom is een grondig onderhoud voor of tijdens de winter geen overbodige luxe.
Het is nog eens zo aangenaam werken als je in het voorjaar in de tuin kan spitten, hakken, snoeien met roestvrij, scherp geslepen gereedschap!
Het slijpen van gereedschap kan best met een slijpsteen, die ervoor zorgt dat het snijvlak van het materiaal terug naar behoren werkt.

kantensteker voor de gazonboordGereedschappen die dit absoluut nodig hebben zijn:

- schoffel / hak
- spade / schop
- kantensteker

Bovenvermelde gereedschappen worden heel vaak in de tuin gebruikt en zullen na zo’n onderhoud nog zo goed in de tuingrond glijden. Hoe scherper de hak, hoe vlotter die onder de onkruidwortels zal snijden en dat met veel minder weerstand.
Het slijpen is niet bepaald moeilijk en kan dus door iedereen worden toegepast.
Wat olie op de slijpsteen en ronde tot halfronde bewegingen maken over het snijvlak. Het gaat vlot, waardoor je al heel snel deze klus hebt geklaard.

Andere materialen en hun onderhoud
Andere tuinmaterialen zoals de tuinhark, riek en veel meer zijn dan weer een andere zaak. Deze dienen vooral mooi opgepoetst te worden zodat er geen aarde of andere materialen aangekoekt blijven. Dit kan gebeuren met een staalborstel die alles goed zal afschuren en opblinken.
Wat inwrijven met lijnolie zal ervoor zorgen dat het gereedschap er terug als nieuw uitziet!

Opbergen
Na het oppoetsen en slijpen van de materialen dient alles mooi opgeborgen te worden, tot de eerste lentezon terug aanbreekt en de tuin zich klaarmaakt om in alle glorie te groeien en bloeien.
Het opbergen zorgt ervoor dat het netjes ogende en goed snijdende gereedschap alle goede kwaliteiten kan behouden.

#1343Angelo Dorny

Auteur: Angelo Dorny

Terug naar boven icoon