Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/trichocereus_spachianus_cactus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 20 januari 2021

Trichocereus spachianus en andere bloeiende cactussen

Mail van een cactusliefhebber.

Na het wekelijks bekijken van jullie nieuwigheden en bezigheden en reeds al vele uren op jullie site versleten te hebben ivm opzoekingen allerlei vond ik het eens tijd om ook eens iets bij te brengen aan al deze pracht. Hier enkele fotootjes die ik wil delen met de wereld.

Ik ben amateur cactus- en vetplantverzamelaar en dit is toch het mooiste exemplaar uit mijn, weliswaar beperkte collectie dat momenteel in bloei gekomen is.
Na zeven jaar is deze Trichocereus, (mogelijks T. spachianus) voor het eerst in bloei gekomen.

Het spreekt voor zich dat ik dermate onder de indruk was. Niet alleen het zicht is overweldigend maar ook de geur die u tegemoetkomt (reeds van op 5m afstand buiten de serre/kas) is fenomenaal. Ik kon er mijn ogen en neus niet van weghouden.
 


Het is een nachtbloeier die naar vanille geurt.


De bloemen hebben een doorsnede van circa 20 tot 23 cm breed.

De bloemen openden zich bij het vallen van de avond.
Je ziet ze werkelijk met het blote oog in bloei komen. Eerst vier tegelijk wat al spectaculair was en de avond erna zijn er nog eens twee bij gekomen.
In totaal staan er 9 bloembotten op de plant. Gelukkig is het deze tijd wat minder warm zodat ik langer kan genieten van al deze pracht. De eerste vier zijn momenteel uitgebloeid, na drie dagen!


De bolcactus met paarse bloemen is een Echinopsis hybide


Nog een andere rijk bloeiende Echinopsis

#2523

Auteur: Koenraad Troncquo