Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/struiken_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 24 september 2021

Struiken die op hun mooist zijn in het voorjaar

Opvallende kleuren in de voorjaarstuin

Een aantal heesters (en bomen) trekt speciaal in het vroege voorjaar alle aandacht met hun overweldigende kleurenpracht. Niemand kan aan een bloeiende Magnolia voorbij lopen zonder ten minste even naar die boom te kijken en iets van geluk te voelen. Pure, gulle weelde! En zo is er meer. Wie even zoekt vindt allerlei vroege, fleurige kleurmakers, ook soorten die zelfs in het kleinste tuintje passen.
Het zijn niet alleen vroege bloemen die de aandacht trekken, ook juichende bladkleuren komen verrassend vaak voor. Jong lenteblad is soms ongelooflijk mooi. Heel wat planten worden daar speciaal op geselecteerd en aangeboden. Vooral de laatste jaren is op dat gebied veel gebeurd.


De felrode uitlopers van de Pieris

Een greep uit het vele moois
Pieris is een heester die graag in zure grond staat en dan maximaal mooi met brandweerrood blad uitloopt. Een feest om te zien, helemaal als de zon erop straalt. Dan fonkelt zo’n struik in de tuin. Heel bekend is Pieris ‘Forest Flame’, maar ‘Firecrest’ is minstens zo mooi en bij ‘Flaming Silver’ heeft het rode blad een zilverwitte rand. Iets zachter van kleur, maar ook erg mooi is het rode blad dat Photinia uit z’n knoppen schuift: ‘Red Robin’ is bij die soort een topper. Photinia’s vragen geen zure grond. Er worden zelfs hele hagen mee gemaakt: een fantastisch gezicht. Zowel Pieris als Photinia bloeien daarna ook nog mooi. De bloedrode sierbes (Ribes sanguineum) moet het helemaal van z’n rijke trosjes bloemen hebben. Ze zijn echt niet allemaal zo rood als ‘King Edward VII’: bij ‘Pulborough Scarlet’ bijv. zijn ze roze en bij ‘Tydeman’s White’ wit. Camelia’s (Camellia japonica) bloeien op beschutte plekken al vanaf eind februari in wit, roze of rood met vaak gele meeldraden in het hart van de prachtige bloemen. Ranonkelstruiken (Kerria) bloeien geeloranje vanaf april, Chinese klokjes (Forsythia) al vanaf maart met bloemen in allerlei geeltinten (afhankelijk van het ras). En wat Magnolia betreft (die vaak tulpenboom genoemd wordt, maar eigenlijk beverboom heet) daarbij kunt u kiezen uit tientallen soorten en cultivars (struiken en boomvormen) die bloemkleuren bieden van zuiver wit tot dieppaars. Ook de kleine Rhododendron ‘Praecox’ (tot 1 m) bloeit in maart al volop met massa’s lilaroze bloemen.

Wanneer planten
Planten die in pot zijn gekweekt – dat geldt voor de meeste genoemde heesters – kunt u het hele jaar door planten, dus ook nu. Als het maar niet vriest en ook de grond niet bevroren is. Hun wortels hebben minimaal van die operatie te lijden, de planten groeien meteen door. Diverse planten kunt u nu zelfs bloeiend kopen en in uw tuin zetten. Let wel op de bodemeisen (zuur of niet zuur) en de juiste plek: camelia’s bijvoorbeeld beschut planten. Zet vroege bloeiers liever niet op een plek waar de ochtendzon na late nachtvorst de planten kan beschadigen. Een plek op het zuiden of westen is beter.

Tuintips voor maart
Haal de afgestorven plantenresten bij de vaste planten weg. Geef een goede organische basisbemesting bij de planten. Snoei rozen en andere laatbloeiende heesters, ook heide en klimplanten als zomerbloeiende clematis en passiebloem. Controleer op ingevroren twijgen en takken. Het grasmaaien begint weer als de temperaturen goed zijn. Haal al het afgestorven materiaal bij de vijver weg. Zet de pomp er weer in en start de filterinstallatie op.

 

#319