Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/staartaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 31 mei 2020

Staartaar of Stachyurus praecox

Staartaar: een zeldzame vroegbloeiende sierheester

Vroege bloeiers zijn altijd zeer welkom in onze tuinen. Wie een staartaar heeft, kan al in februari en maart van de gele bloemtrossen genieten. Voor de insecten die tot leven komen wanneer de lentezon schijnt en de lucht steeds warmer wordt, is de nectar van de staartaar zeer belangrijk. Bij houtgewassen ontvouwen zich de bloemknoppen doordat zij water uit de stam en de wortels opnemen, ook als de bodem nog bevroren is.

De staartaar is een bijzondere heester. Wij vinden hem meestal allen in botanische tuinen.

Herkomst
Er zijn ongeveer acht tot tien soorten die allemaal afkomstig zijn uit Centraal-en Oost-Azië. Stachyurus praecox is de bekendste. Hij komt uit Japan. Uit China komt Stachyurus chinensis.

Naamgeving
Stachyurus is afgeleid van de Griekse woorden stachys = aar en oura = staart. Praecox betekent vroeg. Als we de urnvormige bloemen van deze heester goed bekijken, zien we dat ze aan een stijve, hangende aar in de vorm van een staart zitten.

Plantkenmerken
Staartaar kan uitgroeien tot een forse struik die niet geschikt is voor de kleine tuin . Hij kan op een gunstige standplaats 3 meter hoog worden. Staat hij vrij, dan wordt hij even breed.

De bloemen verschijnen voor het blad. Al in november kunnen we de aartjes en knoppen duidelijk zien. In de loop van de winter worden de knoppen steeds dikker en krijgen eind februari langzamerhand kleur. Als de winter niet te koud is, bloeit de struik overvloedig. Hij is niet minder mooi dan de forsythia.

Na de bloei loopt het blad uit, dat in het begin een beetje rood is en later groen wordt. Soms ontwikkelen zich leerachtige bessen.

De staartaar verkleurt prachtig rood in het najaar. Vanaf november valt het blad uit en worden den bloemknoppen zichtbaar.

 

Standplaats
De staartaar groeit zowel op zure als ook op kalkrijke grond. Op humusarme grond en onder bomen zal de heester slecht bloeien. Jonge planten moeten tegen vorstschade beschermd worden.

 

Snoeien
De staartaar kan gesnoeid worden als hij te dicht of te groot en breed wordt. Dat kan het beste gebeuren als de struik in rust is, dus tussen november en eind januari.

  Staartaar in andere talen:

  • Spiketail (Engels)
  • Japanischer Perlschweif, Schweifähre (Duits)

  • Kibusi (Japans)

Stachyuraceae – staartaarfamilie

#499

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl