Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/schorseneren_koken_recepten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 7 augustus 2020

Schorseneren klaarmaken en verwerken in traditionele en nieuwe bereidingswijzen

Verse schorseneer is terug (en gemakkelijker schoon te maken)

Hoe lang is het geleden dat u nog verse schorseneren hebt gekocht en klaargemaakt? De kans is zelfs reëel dat u het nog nooit gedaan hebt. De jongste tien jaar was deze typische herfst- en wintergroente zelfs moeilijk vers te vinden. Het schoonmaken van de bruine en ietwat plakkerige wortels vergt immers wat tijd en moeite en daaraan willen we vandaag letterlijk onze handen niet meer vuil maken. En dus kozen we in de voorbije twintig jaar massaal voor kant-en-klare schorseneren uit blik of diepvries.

Jammer, want ook voor schorseneren geldt dat niets boven de smaak van vers gaat. Onder het wat minder aantrekkelijke uiterlijk verbergt zich een heerlijke groente met een milde, boterzachte en zelfs ietwat zoete smaak. Ze leent zich ook tot een heel brede waaier van bereidingen (topkoks hebben dat al lang ontdekt). En ze is een nog echt typische seizoensgroente. Ze is alleen te krijgen in de herfst en de winter.

Gebruiksvriendelijker

Sinds begin november kunnen we die smaak en die culinaire mogelijkheden (her)ontdekken met de Flandria-schorseneren. De kwaliteitskenmerken zijn dan ook niet gering: schorseneren met het Flandria-keurmerk zijn minstens 18 mm dik en minstens 27 cm lang. Ze zijn recht en hun dikte is overal gelijkmatig. Nooit zijvertakkingen dus. Deze kenmerken klinken misschien wat overdreven maar ze zijn juist belangrijk om het product gebruiksvriendelijker te maken. Schorseneren schillen met een dunschiller gaat immers véél gemakkelijker en sneller wanneer de stengels recht en dik zijn.

Flandria-schorseneren worden met de hand gerooid (schorseneren zijn wortelstokken). Alleen de beste kwaliteit van de Belgische telers zal voor het keurmerk in aanmerking komen. De groenten worden verpakt in speciale, langwerpige en smalle plastic zakken. Wanneer u de groenten daarin bewaart en in de koelkast legt, blijven ze gemakkelijk twee weken vers.


Schorseneren in bloei

Schoonmaken in minder dan 5 minuten

  • Trek plastic handschoenen aan (belangrijk om vlekken op de handen te voorkomen).
  • Borstel de nog resterende aarde van de schorseneren.
  • Schil ze in snelle, rechte bewegingen met een dunschiller.
  • Leg ze in een kom met water en het sap van een halve citroen om bruinverkleuring tegen te gaan.

Traditionele en nieuwe bereidingswijzen

  • Traditioneel: snijd de geschilde Flandria-schorseneren in stukjes van 5 cm lang. Breng een pan met ½ liter water, ½ dl melk en zout aan de kook en laat ze niet langer dan 15 minuten koken. De melk zorgt ervoor dat de groente mooi wit blijft. Laat de stukjes schorseneer uitlekken en laat ze nog even fruiten in een klontje boter. Of serveer ze met een witte saus. Het gezeefde kookvocht kunt u gebruiken voor een soep.
  • Als nestjes: schaaf de gekookte schorseneren met een dunschiller in lange, dunne slierten. Laat de slierten 5 minuten koken in gezouten water met wat melk. Laat ze uitlekken en dep ze droog. Vorm nestjes van de slierten en serveer ze bij gebraad, bij konijn of bij een wildstoverij.
  • Gewokt: snijd de schoongemaakte schorseneren in ringetjes van 1 cm dik. Verhit wat olie in een wokpan of een wokpan en roerbak hierin een fijngesnipperde ui en wat spekblokjes. Voeg nu de schorseneren toe en laat ze al roerend 5 minuten meebakken. Serveer ze bij gebakken vlees, bij een wildstoverij of als warme garnituur op een salade.
  • Als puree: stamp de gaargekookte schorseneren met 2 gekookte aardappelen tot een gladde puree. Breng die op smaak met peper, zout en nootmuskaat. De puree is heel lekker bij vis.
#1778

Bron: Flandria