Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/rotstuin_provinciaal_domein_in_huizingen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 24 januari 2021

Een aanrader voor deze maand: bezoek aan de rotstuin Provinciaal Domein in Huizingen

Deze rotstuin werd aangelegd naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in 1958 en is met zijn 5 ha de grootste in zijn soort in België.
De opdrachtgever was toen de Provincie Brabant, die de opdracht gaf aan de tuinbouwschool van Anderlecht onder de leiding van Paul Dewit, landschapsarchitect en de toenmalige directeur van de school en een aanhanger van Le Nouveau Jardin Pittoresque. Deze strekking in de tuinarchitectuur was ontstaan in het begin van de 20e eeuw en streefde naar tuinen en parken met een natuurlijk landschappelijk karakter.
Het werd een gigantische onderneming waarbij 100 ton zwerfkeien en kalksteenrotsen uit de Ardennen werden gehaald.
Daarbij werd er op gelet, de mossen en korstmossen onaangeroerd te laten en de oorspronkelijke ligging uit het wingebied zoveel mogelijk te respecteren. Er werd 1250 m3 stampbeton en 250 m3 beton gestort. De plaatsingsploeg werkte 7 dagen op 7 en klaarde de klus in 9 maanden. Meer dan 100.000 planten werden er in gebruikt waarvan 36.000 echte Alpineplanten.

Deze rotstuin is dus wel een van de hoogtepunten van de realisaties van deze beweging . De tuin was niet alleen al die tijd een toeristische trekpleister maar bevatte ooit een verzameling van 1050 soorten planten en had dus ook een soort wetenschappelijk waarde. Omwille daarvan werd de tuin dan ook in 2003 een beschermd monument.

In de loop van bijna een halve eeuw was de tuin intussen veel van zijn elan van in het begin verloren en was bij gebrek aan een goed beheer een eigen leven gaan leiden. Veel vaste planten waren reeds verdwenen of overwoekerd. Bepaalde struiken en bomen belemmerden een vlotte doorgang of uitzicht en moesten gesnoeid worden als ze al niet gekapt waren. Het pompsysteem voor de 330 m lange bergbeek moest verbeterd worden enz. Een grondige en dure restauratie was dus noodzakelijk. Hiervoor circuleerden bedragen van 3 miljoen €.

Het resultaat mag gezien worden. Vooral nu in deze maand ligt de tuin er stralend bij door de bloei van Azalea- en Rhododendronmassieven die in de wijde omtrek hun lekkere geuren verspreiden.. Dit is nu wel de mooiste tijd van het jaar.

De tuin ligt op een tamelijk steile helling en wordt dooraderd door tal van paden en trappen die geregeld weer samen komen en de kronkelende, soms smalle, soms plassen vormende bergbeek kruisen met bruggetjes of gewoon … stapstenen.
De frêle tere rotsplantjes uit de liefhebberstuinen zijn er niet (meer?) aanwezig. Soms door beschaduwing van de intussen volwassen geworden coniferen of door droogte of gebrek aan de noodzakelijke zorg zijn planten zoals het zonneroosje, of lupines en riddersporen er verdwenen. In de plaats vestigde er zich dan wel weer inheemse flora zoals tongvaren, steenbreekvaren of salomonszegel.

De beplanting is dus tamelijk robuust en eigenlijk moet dat ook wel om te kunnen weerstaan aan de druk van de vele bezoekers. Vanaf de kasteelvijver komt men eerst door een aantal vlakke bloemperkendie de overgang maken naar de rest van het park maar die al vlug overgaan in de Azaleacollectie. Verderop wordt er meer heide gebruikt en bovenaan de beekloop, meer Rhododendrons. De beek begint daar, 36 m hoger , aan een uitzichtpunt over de omgeving, met een waterval van een paar meter.

Naast de rotstuin ligt de blindentuin. Een tuin met praatpalen die vertellen wat er zich vanaf die palen tot aan de volgende, aan planten opeenvolgend bevindt. De planten staan meestal in verhoogde bakken en er wordt speciaal aandacht gegeven aan de bladstructuur, het aroma van de bladeren en bloemen. Een prachtig initiatief ware het niet dat de naambordjes die ook de plantnaam in braille vermeldt helemaal niet meer overeenstemmen met wat er staat en dat de meeste praatpalen totaal onverstaanbaar blijven. Daar moet ook weer dringend aan gewerkt worden als men het mij vraagt.

Het provinciedomein van Huizingen heeft ook nog wel meer te bieden dan alleen deze rotstuin. Men kan er bootje varen op de kasteelvijver, hengelen, tennissen of een flinke boswandeling maken. Voor de mindere sportievelingen is er een rondrit met het toeristisch treintje. Voor de kinderen is er een openluchtzwembad en zijn er twee grote speelpleinen waarvan er één gelegen is aan een bosrand. Daar werden avontuurlijke paadjes aangelegd en er mag al eens een kamp gebouwd worden met de afgevallen takken.

Onlangs werden ook de dierenverblijven naast het kasteel grondig vernieuwd. Daar kunnen de kinderen kennis maken met schapen en geitjes en met de speciale kleinveerassen. Nieuw ook is de boomgaard met 79 oude fruitrassen.

Wie dorst krijgt of trek in iets hartigs van al die lichaamsbeweging kan terecht in het kasteelrestaurant of in een van de cafétaria.

Locatie:
Provinciaal Domein in Huizingen
Torleylaan 100
1654 Beersel-Huizingen

#3477

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster