Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/meest_geschikte_bomen_voor_kleine_tot_middelgrote_tuinen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Meest geschikte bomen voor kleine tot middelgrote tuinen

Tussen november en maart zien we de tuinaanleggers volop aan het werk met het aanplanten van tuinen. De planten zijn nu in rust en het is nu dé ideale tijd om bomen, hagen en struiken te verplanten. 

In dit artikel geven we een overzicht van enkele bijzondere en/of populaire bomen. Bomen geven structuur aan je tuin. Het zijn de blikvangers die meestal het eerst opvallen en waarmee je ook rekening mee moet houden met je verdere plantenkeuze (denk maar aan de schaduw die een boom geeft).

We stellen enkele populaire bomen voor die goed tot zijn recht komen in de kleine tot middelgrote tuin voor:

Bomen voor in de kleine tot middelgrote tuin.


Parrotia persica (persisch ijzerhout)1. Parrotia persica (persisch ijzerhout)

De Parrotia persica kan je direct herkennen aan zijn stam. Deze is zeer decoratief met een lichtgrijze schors en paarsbruine vlekken met afbladerende schorsplaten. 

Deze  boom wordt 6 tot 10 m hoog en staat het liefst in de zon of halfschaduw. Op hoogstam groeit deze boom licht bolvormig, maar het is vooral als meerstammige boom dat zijn sierwaarde tot zijn recht komt.

De prachtige donkergroene bladeren verkleuren in de herfst van geel tot roodpaars vooraleer ze afvallen . 

In de vroege lente gaan de al wat oudere bomen in bloei komen met rode kleine bloempjes.

 

Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ (bolacacia of kogelacacia)2. Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ (bolacacia of kogelacacia)

De Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ is een kleine bolvormige geënte boom. De bolvormige kroon is snel dichtgegroeid met fijne bladeren., met een mooie sierwaarde. Daarom is deze boom in kleine tuintjes zeer geliefd.

Deze boom wordt 4 à 5 m hoog en staat graag op een zonnige, niet te natte standplaats.

Vlak voor de winter of begin maart moet je deze boom knotten: alle takken terugsnoeien tot net aan de stam. In de lente groeit hij dan zeer snel terug tot een nieuwe bolvorm.

 

Catalpa bignonioides 'Nana' (bolcatalpa of trompetboom)3. Catalpa bignonioides 'Nana' (bolcatalpa of trompetboom)

Opnieuw een kleine bolvormige boom, maar toch volledig anders als de Robinia. De Catalpa bignonioides 'Nana' heeft grote frisgroene bladeren. Het is één, zoniet de populairste kleine stadsboom.

De hoogte van deze boom bepaal je deels zelf. Je kan ervoor kiezen om hem niet te snoeien en dan kan deze tot 10 m hoog worden. De meesten snoeien hem echter jaarlijks of 2-jaarlijks in waardoor hij vrij compact en in een mooie bolvorm blijft.

Enkele varianten:

  • Gewone : deze groeit sneller + op de oudere bomen komen kleine witte bloemtrosjes.
  • Gele Catalpa bignonioides 'Aurea': Net als de ‘Nana’ groeit deze minder snel als de gewone Catalpa. Daarnaast heeft hij opvallende goudgele bladeren.

4. Amelanchier laevis 'Ballerina' (Krentenboompje of Rotsmispel)

Een heel kleine, zeer traag groeiend boompje of struik, maar met een enorme sierwaarde. In de lente staat de Amelanchier laevis 'Ballerina' vol met witte bloemtrosjes. In de zomer komen dan de eetbare blauwpaarse bessen (krenten). Deze bomen zijn zeer geliefd bij de vogels (en bijen).

In de herfst krijgen de bladeren een prachtige donkerrode herfstverkleuring vooraleer ze afvallen.

Deze boom wordt zo’n 4 m hoog en verdraagt liever geen snoei. Doordat hij zeer traaggroeiend is, vergt dit boompje dus weinig onderhoud. Het is wel aan te raden om deze boom of struik voldoende groot te kopen doordat hij zo traag groeit.

Tip: een haag in Amelanchier heeft ook een zeer grote sierwaarde! Let op: in de winter kan je er dan wel dwars door kijken.

De variëteit “Ballerina” wordt vooral gekozen voor de bomen omdat de bloemtrossen groter zijn.

Andere variëteiten die zowel in boom, als struik en haagplant verkrijgbaar zijn:

Amelanchier lamarckii: wordt groter, wordt meer gebruikt als struik en haag.

 

5. Prunus cerasifera 'Pissardii / ‘Nigra’' (Rode kerspruim)

Prachtig bloeiende struik of boom met een paars blad die in de zomer verbruind. In het vroege voorjaar staat de Prunus cerasifera 'Pissardii’ in bloei met mooie sterk geurende bloesem. Het kleur van de bloempjes is roze die nadien wit wordt. 

In het najaar verschijnen de kleine eetbare steenvruchten (sappig en zeer zoet).

Deze prunus heeft een losse, ronde vrij dichte kroonvorm. 

Deze boom wordt ongeveer 6 m hoog, is bladverliezend en vraagt weinig onderhoud. Hij is winterhard en de standplaats is liefst zonnig / halfschaduw.

 

6. Photinia fraseri 'Red Robin' (glansmispel)

De Photinia fraseri ‘Red Robin’ is een zeer veel voorkomende heester die echter ook in boomvorm beschikbaar is. Zijn voornaamste troeven zijn dat hij bladhoudend is (en zo ook in de winter de nodige bescherming tegen inkijken bvb kan bieden) en zijn prachtige glanzende bladeren. Het jonge blad kleurt rood, terwijl de oudere bladeren groen worden. Dit zorgt voor een mooie kleurenschakering.

In het voorjaar bloeit deze boom ook met brede witte bloemschermen. Nadien vormen zich bessen.

De Photinia kan ook als leiboom gebruikt worden. Het is een makkelijke plant, maar hij staat best uit de wind.

 

 

7. Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' (zuilbeuk)

Deze beuk is traaggroeiend en groeit zuilvormig. De bladeren zijn donkerpaars die naar de herfst toe meer groen worden. 

De Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' is zowel verkrijgbaar als hoogstam boom (kruin start vanaf +-2 m) als zuilvorm (vertakkingen starten vanaf de grond).

 

8. Cercis siliquastrum (judasboom)

Zijn naam dankt hij aan het feit dat Judas zich volgens de bijbel aan dit type boom zou opgehangen hebben. Ondanks deze lugubere info is dit een fantastisch mooie bloeiende boom. Hij is vooral gekend omwille van zijn mooie roze bloementrossen en sierlijke lange donkerbruine peulen.

De Cercis siliquastrum is een naaktbloeier. Dit wil zeggen dat ze de bloemen in bundels direct op de takken en soms zelf op de stam staan.

Hij wordt ongeveer 5 m hoog en 2 m breed. Je kan hem ook als heester vinden.

 

9. Halesia carolina (sneeuwklokjesboom)

Zijn naam komt, hoe raad je het, door zijn mooie witte bloempjes die op sneeuwklokjes lijken. Deze boom bloeit ook zeer rijkelijk. Na de bloei verschijnen limoengroene vruchten. In de herfst verkleuren de bladeren geel.

Door zijn rijkelijke bloei is ook dit een echte bijen- en vlinderlokker.

De Halesia carolina wordt ongeveer 6 m hoog.  

 

10. Malus ‘Red Sentinel’ (Sierappel)

Eén van de mooiste sierappel bomen. Prachtige witte bloei waarna kleine kersachtige appeltjes verschijnen die eetbaar zijn en tot de winter kunnen blijven hangen. Het is een middelgrote boom met een opgaande vorm die later een bredere kroon vormt met afhangende takken. 

De bladeren zijn groen maar verkleuren in de herfst waarna ze afvallen.

De Malus ‘Red Sentinel’ is een bijenlokker en is ook zeer goed winterhard.

Deze boom wordt ongeveer 5 à 6 m hoog.

 

11. Liquidambar styraciflua (amberboom)

Deze zeer veelzijdige boom is vooral gekend omwille van zijn zeer mooie herfstverkleuring van mooi groen naar oranjerood/paars. Door zijn 5-lobbig blad en de zeer gevarieerde bladverkleuring zou ik hem toch uitroepen tot de mooiste herfstboom.  Zijn stam is grijs en diep gegroefd. In de nazomer verschijnen stekelige vruchtjes aan lange steeltjes. 

De Liquidambar styraciflua neemt solitair wel veel ruimte in en wordt een 8-tal meter breed en een 15-tal meter hoog. 

Indien je niet zoveel ruimte hebt, kan je wel ook genieten van deze boom door hem bvb als leiboom aan te planten en te snoeien.

Ook zijn er enkele interessante cultivars op de markt:

#5231

Auteur: Steven