Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kamerplant_azalea

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 24 oktober 2020

Azalea indica of Rhododendron simsii?

Azalea indica of Rhododendron simsii ?

Het geslacht van de plantenfamilie Rhododendron telt meer dan duizend soorten.

Toch gebruiken veel liefhebbers de naam azalea nog steeds. Daarmee bedoelen ze eigenlijk Rhododendron simsii. Dit is een potplant voor binnen.

Azalea is afgeleid van het Grieks 'azaleos' wat dor en droog betekent, 'indica' betekent dat de plant uit Indonesië zou komen, maar eigenlijk zijn ze inheems in Japan en China.

 

Eigenlijk is het een koude kasplant die in grote hoeveelheden in en rond het Gentse wordt gekweekt. Wie kent er niet de internationaal bekende Floraliën, waar oudere, grotere azalea’s en nieuwe variëteiten in al hun pracht worden tentoongesteld. Steeds een bezoek waard en zeker een aanrader!

Meestal zijn deze planten bestemd voor uitvoer. Deze zijn vorstgevoelig en bestaan in

 • struikvorm; meestal vier stekken ingeplant per pot.

 • geënte struikvorm: de variëteit is geënt op een onderstam.

 • stamvorm: kan uit bewortelde stek en als geënte vorm gekweekt worden.

 • piramidevorm: dit is eveneens een geënte kegelvorm.

Naast de Rhododendron simsii bestaan ook de Azalea japonica’s gekend als de Japanse azalea’s of Rhododendron obtusum soorten. Deze zijn in oorsprong uit Japan afkomstig en hebben de eigenschap niet of minder vorstgevoelig te zijn. Deze planten doen het dan ook zeer goed in volle grond, het liefst in de halfschaduw.

Ook de Rhododendrons met een harder en meestal groen blad zijn een belangrijke plantengroep om in de tuin te planten. Aangezien sommige Rhodo’s groter worden beantwoorden ze beter aan de verklaring van Rhododendron; rhodo betekent roos en dendron betekent boom.  Ook deze planten kunnen ons jarenlang bloeiplezier bezorgen en zijn in vele vormen en kleuren beschikbaar.


Azalea's op transportband

Bloeiperiode

Azalea’s zijn reeds te koop van half augustus (“Vogel-rassen”).

De gekweekte potplanten (Rhododendron simsii) worden in bloei getrokken door de azaleakwekers tegen Kerstdag en zijn verder beschikbaar in de maanden januari, februari en maart.  Azalea’s zijn dan volop beschikbaar in vele variëteiten en kleuren. Het in bloei trekken gebeurt bij een temperatuur van 18 tot 22 °C. Het waterverbruik van de azalea verdubbelt naarmate deze volledig in bloei staat.

De natuurlijke bloeiperiode is voor de middelvroege azalea’s februari, en voor de latere azalea’s maart, april. Soms zijn er nog bloeiende planten tot mei beschikbaar.

VERZORGINGSTIPS


piramidevorm

De oorspronkelijke azalea’s groeien als bodembedekkers op lichte hellingen, onder bomen in de halfschaduw, in voedzame humusrijke en vooral waterdoorlatende grond. Dit is van groot belang om te weten hoe we onze azalea verder moeten verzorgen.

Temperatuur:
De planten zijn in de huiskamer te houden bij een gematigde temperatuur van 15 tot 22° C. Ook een iets koelere plaats zoals de inkomhal of een gang zijn geschikt als standplaats.

Licht:
Azalea’s verlangen een lichte standplaats, zeker de moderne variëteiten. Rechtstreeks zonlicht is te vermijden, dan verwelken de bloemen snel en  verdampt de plant teveel water.

Water:
De potkluit van azalea moet steeds vochtig zijn. Liefst water geven met regenwater (kraantjeswater bevat teveel kalk).  De potkluit moet het teveel aan water kunnen doorlaten, vergelijk de potkluit met een spons die water vasthoudt.

Een extra verzorgingstip is de plant in een schaal of pot te zetten met zand er in; bij teveel water vloeit het water naar beneden en dit vormt tegelijkertijd een reserve bij een tekort aan water.

Heb je niet de tijd om dagelijks de potkluit te controleren dan kan je 1 maal per week de plant in een emmer dompelen zodat alle lucht uit de potkluit is verdwenen en daarna de potkluit laten uitlekken. Je azalea heeft nu enige dagen reserve.

Meestal bestaat de potkluit uit een mengsel turf of bladgrond, meststoffen en speciale naaldbosgrond voor azalea's. 

Bemesting:
Een gezonde kwaliteitsplant heeft niet onmiddellijk bijbemesting nodig. Een azalea is  zeer gevoelig voor teveel aan zouten in de potkluit.

Indien U toch de plant wil bijbemesten gebruik dan een lage NPK-verhouding; 3-1-2. 

Andere tips:

 • De moderne azalea’s worden meestal weggeworpen na de bloei. Wie de plant wil overhouden kan dat; plaats de azalea in goeddoorlatende volle grond, liefst in de halfschaduw en geef regelmatig bijbemesting en regenwater. Koop hiervoor liefst een geënte plant. Voor de vorst de plant naar binnen halen en geleidelijk in bloei trekken.
   
 • Azalea’s houden van een zure grond, voeg dus nooit kalk toe.
   
 • De planten niet in de tocht zetten na het water geven, dit kan de oorzaak zijn dat de bloemen niet openen.
   
 • Indien de bladeren overvloedig van de takjes vallen wijst dit er op dat de plant te warm en/of te droog staat. De potkluit dompelen kan een oplossing bieden.
   
 • De tijd dat de azalea in uw huiskamer staat zal deze weinig onderhevig zijn aan ziekten. Indien U bovenstaande tips uitvoert zal Uw plant het zeker goed doen. Bij het opkweken kunnen azalea’s gevoelig zijn voor chlorose (geel verkleuren van het blad), verwelkingsziekte (halfbruin worden blad; schimmel), spint- of mijtaantasting, oortjesziekte (grijswitte bladschimmel), grauwe schimmel, wortelrot, bladmineerders of larven van Taxuskever in de potkluit.
   


  azalea uitzetmachine

 • Azalea’s zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar; wit, roze, rood, gemengde bloem met witte randen, paarsrood. Ook de bloemvorm kan verschillen naargelang de variëteit: fijne bloemvorm, enkele bloem of gevulde bloem, grote bloemvorm.
   
 • Bij aankoop van een azalea moet je er op letten dat de plant zeer veel knoppen heeft die ongeveer in hetzelfde stadium van bloei verkeren. Van een nog niet volledig open bloem heb je langer geniet, de plant moet wel “kleur” tonen.
  De plant mag geen verdroogde knoppen en kale stengels (bladval) vertonen.
  Zoek ook naar een plant met een gelijkmatige, mooie cirkelvorm.
  De meeste azaleakwekerijen in België bieden zeker planten aan van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

  De Rhododendron simsii of voor de liefhebbers azalea, is een typisch Belgisch product met internationale faam. Wij hebben het voordeel om zeker mooie planten te kunnen kopen in eigen land en aldus veel bloeigenot te hebben van deze prachtige potplant. Een echte aanrader! 

#84

Auteur: Piet Van den Broecke