Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hyacint_pothyacint_snijhyacint

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Hyacint in beeld: snijhyacint en pothyacint en hun verzorging en eigenschappen

Hyacint in beeld.

Verleidelijk geurende hyacint nog beter en mooier door veredeling. De hyacint staat met zijn natuurlijke, verleidelijke geur en sprekende kleuren garant voor een vrolijk lentegevoel.

Hyacinten danken hun associatie met de lente onder andere aan het feit dat ze tot de vroegst bloeiende geurplanten behoren. Er bestaan ongeveer vijfentwintig verschillende hyacinten, en deze worden ingedeeld naar kleur. Er zijn blauwe, paarse, rode, roze, gele, oranje en witte rassen. De bloempjes van zo’n twee centimeter vormen dichte bloemtrossen van vijftien tot twintig centimeter lengte. De bloei is vrij lang, tot drie weken.

Bij de grootste rassen kunnen de bloemstelen wel dertig centimeter hoog zijn. Het multiflora-ras heeft meerdere bloemstengels en dus ook meer bloemen per bol. Er bestaan ook minipothyacinten.

Door middel van veredeling wordt geprobeerd nieuwe rassen te maken. Het voornaamste doel van deze veredeling is betere, gezondere en mooiere rassen te ontwikkelen. Selectiecriteria zijn onder andere stevigheid, geur, knopkleur, groei en bladstand.

In de knop en in bloei
In de knop toont de pothyacint heel anders dan in volle bloei. Geef uw klanten daarom alvast een voorproefje en presenteer naast de pothyacinten in de knop ook enkele bloeiende exemplaren. Ook de bol en de wortels van de pothyacint mogen gezien worden. Voor een decoratief effect kunt u de aarde uit de kluit spoelen. De prachtige structuren komen tot haar recht bij een presentatie in een transparante pot of vaas. Verkoop de pothyacint zoveel mogelijk in knop. Dan heeft uw klant er langer plezier van.

Houdbaarheid (pothyacint)
De bloemen van een pothyacint bloeien ongeveer 12-16 dagen. Na de bloei kunt u de bollen beter wegdoen, want indien u ze een tweede keer in bloei wilt trekken, zal dat op een teleurstelling uitlopen.

Verzorgingstips voor een pothyacint in de huiskamer
Voor een goede uitbloei:
Laat de potkluit niet uidrogen.
Temperatuur 16-18 graden is ideaal. Op deze manier bloeien de bollen niet te snel uit.
Ondersteun bloemstelen die te lang worden en omvallen.
Voeding is niet nodig.

Houdbaarheid (snijhyacint)
De houdbaarheid van een snijhyacint is ongeveer zeven dagen.

Verzorgingstips van een snijhyacint

Laat gesneden hyacint eerst goed voorwateren.
Gebruik een schone vaas met schoon water.
Hyacint met bol voldoende vochtig houden.
Laat de bolbodem aan de steel zitten, die bevordert de stevigheid en de wateropname en daardoor de uitbloei. Bovendien komen de bloemen dan goed op kleur. Snijd je de bolbodem van de hyacint dan is de houdbaarheid minder. Bovendien zal er dan geen stank ontstaan én de steel geeft een extra stukje lengte mee.
Maak de steel goed schoon voordat hyacint in het water wordt gezet.
Wanneer de hyacint met andere bloemen wordt vermengd het vaaswater om de twee dagen verversen.
Opvallend is dat Hyacinten en Narcissen prima samen gaan. In tegenstelling tot andere bloemen heeft narcissenslijm geen negatieve invloed op Hyacinten, zoals bladverbranding en bloemverdroging.

Overig
Blauwe (Blue Jacket) en witte Hyacinten ('White Pearl') speelden een belangrijke rol bij de versieringen in de Beurs van Berlage bij het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima.

Verzorgingstips
De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 18 graden. Dan zal de tros na ongeveer 11 dagen gaan bloeien. Na gemiddeld 21 dagen is ze uitgebloeid. Bij een hogere temperatuur zal dit eerder het geval zijn. Houd de potkluit matig vochtig. Voeding is niet nodig.

Leuk om te weten
Hyacinthus is de Latijnse vorm van het Griekse Huakinthos, de naam van een jongeman die door de zonnegod Apollo werd bemind en die bij het discuswerpen dodelijk werd getroffen. Uit zijn wegstromend bloed onstond een bloem die Apollo naar zijn vriend vernoemde. De Hyacint staat symbool voor vrede en macht.

#1825

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl