Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hemerocallis_galmug_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 20 oktober 2020

Contarinia quinquenotata of de Hemerocallis galmug

Hemerocallisgalmug (Contarinia quinquenotata)

De Hemerocallis of de eendagslelie is een vaste plant die weinig last kent van ziektes of vernietigende plagen. Het is dan ook een gemakkelijke plant die met zijn vele bloemknoppen een zeer lange tijd in bloei staat. Enkele jaren geleden zijn er echter Hemerocallisen vanuit Amerika ingevoerd waarin de eitjes of de larven zaten van de hemerocallisgalmug. Deze galmuggen verspreiden zich echter zeer snel doorheen de tuinen van Nederland en België.


Hemerocallis of de daglelie

Dit minuscule insect legt zijn eieren in mei en juni in de zich vormende bloemknoppen. Na verloop van tijd kruipen uit de eitjes witte wormpjes die op mades lijken (maar wel een stuk kleiner zijn). Deze enkele mm kleine veelvraten voeden zich echter met de inhoud van de bloemknoppen. Toch blijven de bloemknoppen doorgroeien hetzij ietwat vervormd, lichtjes verkleurd en meer opgezwollen. De knoppen zijn ook niet meer zo spits en een stuk dikker en boller dan de bloemknoppen die niet aangetast werden. Als die bloemknoppen dan in enkele gevallen toch nog ontluiken, zijn de bloemblaadjes volledig misvormd, waardoor ze niet meer volledig open zal komen of mooi zal ogen. Meestal zitten er meerdere larven in één bloemknop en is de bloemknop snel rot.


Een opgezwollen bolvormige knop op de voorgrond met drie jongere niet aangetaste bloemknoppen op de achtergrond.

Opgezwollen, misvormde knoppen pluk je één voor één weg. Deze mogen niet op de composthoop, want dan zouden ze toch nog kunnen verpoppen. Zodoende krijg je volgend jaar af te rekenen met hun nakomelingen. De knoppen moet je dus grondig vernietigen door ze onder de schoenzool tot moes te prakken of door ze te verbranden. Eens je aangetaste bloemknoppen hebt gezien kun je de planten best dagelijks controleren. Aangetaste bloemknoppen moeten onmiddellijk worden geplukt.


Doorgesneden bloemknop waarin verschillende wormpjes van de hemerocallisgalmug huizen.

Momenteel zijn er nog afdoende natuurlijke of chemische producten die deze galmug afdoende bestrijden. Door geregeld de aangetaste knoppen te verwijderen blijven de gevolgen te overzien.


Jonge hemerocallisgalmuggen komen tegen de avond te voorschijn uit de aangetaste bloemknoppen.

Een liefhebber die nog niet van dit verschijnsel gehoord of gelezen heeft, zal daar weinig van merken en de vaststelling doen dat zijn eendagslelie niet zo veel gebloeid heeft als andere jaren.
Dit vrij nieuwe verschijnsel is vooral goed waar te nemen bij de vroegbloeiende soorten en dit tot half juli. Halverwege de zomer zijn alle larven uitgegroeid tot volwassen galmuggen en is de rol van dit vervelende insect voor het verdere bloeiseizoen uitgespeeld. Later in de zomer bloeiende daglelie-variëteiten hebben dan ook weinig tot geen last van deze galmug.

Tekst uit het boek: tuinadvies het helejaardoor

#2056

Auteur: Kurt Vossaert