menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 7 december 2023

Tips om slakken uit de tuin te weren

Naast de insecten en schimmels in onze tuin, zijn ook de slakken weer talrijk aanwezig. En dit door het zachte, warme weer dat ook nog eens vrij vochtig is. Het zorgde voor een explosie aan vraatzuchtige slakken.

Slakken worden vaak gezien als plaag maar de meeste slakkensoorten hebben echter geen interesse in jouw planten. Maar eigenlijk zijn het kleine helpers in de tuin want wat ze wel doen, is de tuin opkuisen door het eten van verrotte plantenresten.

De huisjesslak wordt meestal aanschouwt als de grootste dader. Maar jammer genoeg is er maar één soort huisjesslak die hier verantwoordelijk voor is: de segrijnslak. Je herkent de slak aan haar slangachtig motief op zijn huisje. Alle andere soorten eten enkel en alleen dode bladeren en laten de tuin verder met rust.

Maar naast de segrijnslak, zijn het voornamelijk de naaktslakken die er graag eens een slagveld van maken (zoals de gevlekte akkerslak of wegslak). Want tegen een sappig vers blaadje zeggen ze nooit nee, als je weet dat sommige grote naaktslakken dagelijks tot wel de helft van hun lichaamsgewicht kunnen eten.

vlnr. Segrijnslak, gevlekte akkerslak en de wegslak

Tips tegen slakken

  1. De slakkenpopulatie in stand houden, begint aan het begin van de lente. Door de grond om te woelen maak je de slapende slakken en hun eieren stuk. 
  2. Slakken houden niet van alle planten. Met de juiste plantenkeuze, hou je deze slijmerige beestjes op afstand. Soorten waaraan slakken een hekel hebben zijn bijvoorbeeld geranium, viooltjes, akelei, varens, lavendel in plantenborder of kruiden als tijm, knoflook en salie in de kruidentuin.
  3. Sproei jouw tuin in de ochtend in plaats van de avond. Doe je dit toch 's avonds, dan is de kans groot dat het de hele nacht vochtig blijft. 
  4. Zet kwetsbare planten niet op vochtige plekken. Want het favoriete plekje in de tuin is daar waar het lekker vochtig is zoals in hoopjes tuinafval, de composthoop of tussen gestapeld hout of tegels. Tuinafval snel opruimen en kwetsbare planten uit de buurt houden is dus zeker een aanrader.
  5. Laat de natuur meehelpen in het bestrijden van slakken. Natuurlijke vijanden zoals egels, vogels en spitmuizen zijn namelijk gek op slakken. Maak jouw tuin diervriendelijk door een schuilplaats te voorzien onder struiken en gesnoeid takkenafval. Heb je een vijver of water in de buurt, dan zullen kikkers en padden ook graag een handje komen helpen.
  6. Slakken kan je eenvoudig weg ook bestrijden door ze regelmatig van de bladeren te plukken. Of lok de slakken naar één plek met een slakkenval en zet ze op een kilometer van je tuin terug uit in de natuur. Controleer in de ochtend want slakken zijn namelijk nachtdieren.
  7. Gebruik geen zout in de bestrijding! Zout is een dieronvriendelijke manier om slakken te doden omdat de slak langzaamaan wordt weggevreten. Daarnaast komt het zout in de bodem terecht waar het schade richt aan planten en het water verzilt. 
  8. Naast de problemen in de tuin, gebeurt het dat slakken doordringen tot in de brievenbus en lekker smullen van jouw post. Helaas heb je aan een brief met gaten weinig en blijf je slakken eindeloos uit de brievenbus halen zo lang je het probleem niet aanpakt. Gebruik hiervoor kopertape, die je bevestigt rondom rond de briefopenig. De tape is giftig voor slakken waardoor ze de ingang vermijden. Je kan de tape ook bevestigen rond bloempotten zodat ze niet omhoog geraken.

Raak je van de slakkenvraat maar niet af, dan kan je jouw planten steeds beschermen door ze te bestrijden met slakkenkorrels.

Het volledig gamma aan bestrijdingsmiddelen vind je hier.


#5927Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).