menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 21 juli 2024

Tips om slakken uit de tuin te weren

Slakken zijn zo'n typisch tuinprobleem waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt. Ze zijn dol op allerlei groene lekkernijen, vooral de sappige, verse bladeren van planten staan bovenaan hun menu. Maar ook dood organisch materiaal, schimmels en paddenstoelen zijn niet veilig voor deze slijmerige wezens. Ze worden meestal gezien als een plaag, maar ze dragen dus ook hun steentje bij aan het schoonmaken van de tuin. Bovendien zijn slakken een lekkere hap voor vogels en kleine zoogdieren zoals egels!

Naaktslakken bestrijden

De meeste slakken gedijen het best in warme en vochtige omstandigheden. Vorst en droogte zijn echter hun vijanden. Tijdens de winter en op bloedhete zomerdagen duiken ze weg om in winter- of zomerslaap te gaan. Zodra het weer wat milder wordt, komen ze opnieuw tevoorschijn, en dat valt vaak samen met het groeiseizoen van de planten. Zo zijn ze er als de kippen bij om zich tegoed te doen aan het frisse groen dat dan opkomt. Sommige planten zijn gewoonweg een delicatesse voor slakken, zoals Hosta's, Dahlia's, sla en de bladeren van boontjes en courgetten. Maar over het algemeen zijn slakken geen fan van planten en kruiden met een sterke geur, zoals knoflook, munt en Oost-Indische kers.

Door deze geurige soorten in je tuin te planten, kun je al een hoop schade voorkomen. En dat is nog maar het begin! We hebben nog meer handige tips voor je.

Naaktslak of huisjesslak?

Naaktslakken brengen het grootste deel van hun tijd door ondergronds of verborgen in de composthoop, waar ze veilig zijn voor hun natuurlijke vijanden en beschermd blijven tegen uitdroging. Ze leggen gemiddeld zo'n 500 wit doorschijnende eitjes, die na ongeveer 3 weken uitkomen. Slechts 2 maanden later zijn deze kleine eitjes al uitgegroeid tot volwassen exemplaren. Opvallend is dat elke slak zowel een mannelijke als vrouwelijke vorm kan aannemen tijdens de paring, wat hun voortplanting buitengewoon efficiënt maakt. De meest voorkomende soorten in de Benelux zijn de grote wegslak en de zwarte wegslak. De grote aardslak, ook wel bekend als de gevlekte aardslak, is de grootste soort en kan een lengte bereiken van wel 20 cm. Hij is eenvoudig te herkennen aan de zwarte vlekken op zijn lichaam.

Huisjesslakken bestrijdenZe bewegen zich voort door samentrekking van hun gespierde onderkant. Hun aanwezigheid in de tuin wordt verraden door de slijmsporen die ze achterlaten. Dit slijm is essentieel voor hun voortbeweging, vooral op ruwe oppervlakken. Bij warm en droog weer zie je bijna geen naaktslakken, maar zodra het regent, en vooral 's nachts, gaan ze op zoek naar voedsel. Het zijn voornamelijk deze naaktslakken die voor veel schade kunnen zorgen.

Naast naaktslakken hebben we ook huisjesslakken, die je herkent aan de schelp dat ze meedragen op hun rug. De meeste huisjesslakken die je in de tuin tegenkomt, hebben slechts oog voor dood organisch materiaal en laten je mooie, frisse groene blaadjes met rust. Maar dan heb je de segrijnslak, met zijn opvallende slangachtige motief op het huisje, die wel van je planten knabbelt. Ook de wijngaardslak heeft planten op zijn menu staan, maar deze soort is zeldzaam en zul je niet snel in je tuin tegenkomen. 


Tips tegen slakken

Om deze slijmerige diertjes in toom te houden, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, en dat begint al vroeg in het voorjaar, aan het begin van de lente.

  • Door de grond regelmatig om te woelen, haal je de slakkeneitjes naar boven, waardoor ze uitdrogen.
  • Slakken houden niet van alle planten. Met de juiste plantenkeuze, hou je deze slijmerige beestjes op afstand. Soorten waaraan slakken een hekel hebben zijn bijvoorbeeld geranium, viooltjes, akelei, varens, lavendel in plantenborder of kruiden als tijm, knoflook en salie in de kruidentuin.
  • Tips om slakken te bestrijdenTijdens de zomer bewater je de tuin beter in de vroege ochtend in plaats van 's avonds. Doe je dit toch 's avonds, dan is de kans groot dat het de hele nacht vochtig blijft. 
  • Zet kwetsbare planten niet op vochtige plekken. Want het favoriete plekje in de tuin is daar waar het lekker vochtig is zoals in hoopjes tuinafval, de composthoop of tussen gestapeld hout of tegels. Tuinafval snel opruimen en kwetsbare planten uit de buurt houden is dus zeker een aanrader.
  • Laat de natuur meehelpen in het bestrijden van slakken. Natuurlijke vijanden zoals egels, vogels en spitmuizen zijn namelijk gek op slakken. Maak jouw tuin diervriendelijk door een schuilplaats te voorzien onder struiken en gesnoeid takkenafval. Heb je een vijver of water in de buurt, dan zullen kikkers en padden ook graag een handje komen helpen.
  • Slakken kan je ook eenvoudig bestrijden door ze regelmatig van de bladeren te plukken. Of lok de slakken naar één plek met een slakkenval en zet ze op voldoende afstand van je tuin terug uit in de natuur. Controleer bij schemering want slakken zijn namelijk nachtdieren.
  • Gebruik geen zout in de bestrijding! Zout is een dieronvriendelijke manier om slakken te doden omdat de slak langzaamaan wordt weggevreten. Daarnaast komt het zout in de bodem terecht waar het schade richt aan planten en het water verzilt. 
  • Naast de problemen in de tuin, gebeurt het dat slakken doordringen tot in de brievenbus en lekker smullen van jouw post. Helaas heb je aan een brief met gaten weinig en blijf je slakken eindeloos uit de brievenbus halen zo lang je het probleem niet aanpakt. Gebruik hiervoor kopertape, die je bevestigt rondom rond de briefopening. De tape geeft slakken een klein schokje bij aanraking waardoor ze rechtsomkeer zullen maken. Je kan de tape ook bevestigen rond bloempotten zodat ze niet omhoog geraken.
  • Bio slakkenkorrels zijn ideaal om slakken te bestrijden. Ze werken op basis van ijzerfosfaat. Na het eten van de korrels, trekt de slak zich terug in de grond om te sterven, zodat ze niet opgegeten kunnen worden door andere dieren.
  • Plaats een barrière rond de meest kwetsbare planten. Het is een natuurlijke preventie van slakkenschade, ideaal voor in de groentetuin en de vaste plantenborder. Of voorzie slakken beschermringen.

Slakken vermenigvuldigen zich razendsnel en kunnen in geen tijd jouw tuin belagen en kaalvreten. Roep de slakkeninvasie dus tijdig halt toe met onze slakkenbestrijding.

#5927Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).