menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 17 april 2024

Rozen snoeien in de winter

Rozen snoeien in de winterZacht weer gaat vaak gepaard met neerslag. Veel regen is dus aan de orde van de dag. Onder deze omstandigheden zie je bij rozenstruiken dat de ogen beginnen te zwellen en bij hoge temperaturen en zonneschijn lopen deze ogen al uit. Wanneer deze weerstoestand langere tijd aanhoudt, kunnen er al snel wat bladeren aan de takken tevoorschijn komen.

Dat is dus duidelijk veel te vroeg maar ze zullen er ook weer afvriezen als de vorst opnieuw zijn intrede doet. Ieder jaar heb je wel een dergelijk schijn-voorjaar.

Als het rond maart zacht weer is, lopen de rozen meestal flink uit. Ik word rond die tijd ettelijke malen gebeld met de vraag of de rozen niet moeten worden gesnoeid omdat ze “immers al aan het uitlopen zijn”. Je moet zich niets van dat uitlopen  aantrekken. De snoeitijd voor de rozen die ieder jaar dicht bij de grond behoren te worden gesnoeid (grootbloemige, trosrozen), is en blijft maart. Als er rond die tijd flinke vorst wordt voorspeld dan is het beter om nog even te wachten. Van zware vorst is dan echter meestal geen sprake, omdat de zon dan al hoger komt te staan en de grond veel sneller opwarmt. Overigens maakt het niets uit of je rozen snoeit die al in het blad staan of nog niet in blad zijnde rozenstruiken. Zo kun je bij wijze van spreken rozen te laat inkorten door bijv. in mei of zelfs in juni te snoeien, deze ingesneden planten zullen echter weer net zo goed uitlopen en even snel verder groeien. Het is natuurlijk niet aan te raden om laat te snoeien.  Je mist daardoor namelijk een bloeiperiode minder in dat jaar.

Vaak worden klimrozen, wat wildere rozen of grote heesterrozen in de zomer nog eens flink teruggesnoeid. Dit wordt gedaan om de struik te dwingen wat meer jonge takken aan te maken, die daardoor de struik weer wat meer groeikracht gaan geven (verjongingskuur).

De laatste paar dagen hebben we veel regen maar ook last van zware windstoten. Rozen die in de herfst of begin winter niet gedeeltelijk zijn gesnoeid, kunnen hier hinder van ondervinden. Deze struiken zijn door hun volume onderhevig aan wind en staan dan te wiebelen en zich los te schudden in de natte grond. Dit is slecht voor het wortelgestel. Beter is het de struiken dus iets in te korten of de struiken vast te maken aan steunmateriaal.

Rozen zijn zeer dankbaar voor organisch materiaal zoals stalmest of compost. Deze materialen verrijken het bodemleven en dit zal de groei en bloeiprestatie van jouw rozenstruiken zienderogen ten goede komen. Dus raad ik je aan even tussen de buien door, jouw rozen met dit smeuïge goedje te verwennen. Jouw moeite zal worden beloond.

#1352Toon de Rijk

Auteur: Toon de Rijk

Terug naar boven icoon