menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Hagen snoeien. Hoe begin je eraan?

Hoe snoei je een haag

Wat?

Manuele of automatische snoeischaar, ladder (bij hoge haag), touw, rechte stokken of palen, meter of laser meettoestel.

Welke schaar?

Een lage of kleine haag kan je probleemloos netjes houden met een manuele haagschaar. Elektrische haagscharen zijn licht maar je sleept wel een draad achter je aan; in een complexe tuin kies je beter een heggenschaar op Lithium-Ion batterij. Heb je een pak hagen te onderhouden, koop dan er dan een met een lang blad van 54 of 60 cm, dat werkt een pak sneller. Het vergt wel wat handigheid want één foute uithaal laat meteen een hele jaap achter. Voor brede of lossere hagen is zo’n grote, krachtige heggenschaar ideaal.


Wanneer?

Hagen snoei je vanaf midden mei; sparren en coniferen pas in juni. Zorg dat al je hagen een eerste keer gesnoeid zijn voor de langste dag (21 juni) en snoei niet later dan midden september.

Veilig snoeien

Draag stevige handschoenen en schoenen met een ruwe zool; een veiligheidsbril is geen overbodige luxe. Draag een lange broek en een trui die nauw aansluit; losse kledij kan haperen. Als je met een heggenschaar met snoer werkt, hang dan de kabel over je schouder. Staat je haag tegen een muur, bescherm dan de punt van je schaar met een tipbeschermer, dat vermijdt de terugslag mocht je tegen de muur botsen. Maak je heggenschaar elke keer na gebruik schoon. Verwijder overgebleven takjes, ontsmet nauwkeurig en olie het blad.

Hoe vaak?

Gewone en Portugese laurierkers (Prunus lusitanica), olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), hulst en taxus knip je 1 keer per jaar; struikkamperfoelie (Lonicera nitida), buxus, haagbeuk, veldesdoorn, beuk en meidoorn 1 tot 2 keer. Wil je je liguster en Cupressocyparis leylandii  mooi strak houden, dan moet je ze 2 tot 3 keer knippen

hagen recht snoeien

hoe hagen snoeien

Recht snoeien

Snoeien doe je op het zicht. Als je je schaar stabiel houdt, kan je de bovenkant mooi recht knippen. Heb je niet zo'n vaste hand, gebruik dan een draad. Veranker lange rechte stokken in de grond (je kan ook voor permanente palen kiezen, die in de haag blijven staan), meet de hoogte ten opzichte van de grond en span een strakke koord. Snoei er minstens 5 cm onder, anders is de kans groot dat je je koord doormidden knipt.

De juiste start

Knip bij pas aangeplante hagen het eerste jaar de langste zijscheuten in en snoei sterke hoofdscheuten tot maximum een derde af. Zwakke takken mag je gerust tot twee derden wegknippen – snoeien doet groeien. Jonge liguster en meidoorn moet je van jongs af aan sterk inknippen, zodat ze mooi vol en bossig uitgroeien. Knip ze terug tot zo’n 15 à 30 cm boven de grond en haal het jaar daarop de helft van de nieuwe takken opnieuw weg.

Verjongingskuur

Is je haag door omstandigheden veel te hoog of te breed geworden? Haagbeuk, meidoorn, taxus, liguster en hulst mag je drastisch aanpakken. Snoei het eerste jaar terug tot 15 cm van de beoogde hoogte. Gaat het om een drastische ingreep, bijvoorbeeld een derde of meer, voer de klus dan in de winter uit. Snoei het volgende jaar de ene zijkant helemaal terug en het jaar daarna de andere kant. Geef na het snoeien wat extra organische mest, zo komt de plant weer op krachten.

En het afval?

Verwerk je snoeiresten tot compost, haksel ze tot mulch of leg een takkenwal aan. Snoeisel van coniferen en van taxus verteert heel langzaam en remt het omzettingsproces in je composthoop af. Doe het op een aparte hoop of voer af naar het containerpark. Maak er een gewoonte van om na het snoeien meteen te mulchen, tegen het onkruid.

#5106Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon