Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/de_beste_bladhoudende_hagen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 17 januari 2022

De beste bladhoudende hagen

Met een bladhoudende haag rond je tuin voel je je ook in de winter beschut en afgeschermd voor blikken van buitenaf. Maar welke haag kies je? De plus- en minpunten op een rijtje.

De beste bladhoudende hagen olijfwilg en hulst

Olijfwilg
Met z’n grijsgroen, leerachtig blad met zilveren onderkant, z’n zoetgeurende witte herfstbloempjes en olijfachtige vruchtjes is  Elaeagnus x ebbingei een erg mooie haagplant. Na een tiental jaar groeit hij vlotjes 3 à 4 meter hoog, en vormt hij een compacte haag. Doet het ook prima op zand, en in een kusttuin. Heeft de neiging om flink breed te worden, toom hem wat in. Een keer per jaar snoeien is voldoende.    

Hulst
De inheemse Ilex aquifolium is ijzersterk en kan ook heel oud worden. Als je hem niet snoeit wordt hij (aan een rustig tempo) een boomstruik van 10 meter. Als haag is hij door z’n stekelig blad ondoordringbaar. Hoeft maar een keer per jaar te worden gesnoeid. Plant niet op droge of te natte plek; vochthoudende bodem is best. In de herfst geven de vrouwelijke planten en cultivars zoals 'J.C. van Tol' decoratieve bessen, die licht giftig zijn. Voor hagen van 2 meter en hoger.

De beste bladhoudende hagen Portugese laurierkers en taxus

Portugese laurierkers
Prunus lusitanica is een decoratieve struik die het prima als haag doet, en probleemloos tot 5 meter hoog kan groeien. Mooie rode scheuten in de lente, witte geurende bloemen gevolgd door kleine zwarte vruchtjes. Glanzend blad. Goed voor vochthoudende tot normale bodem, maar uit de noordoostenwind (gevoelig voor koude wind). Een keer snoeien per jaar volstaat.

Taxus
Net als hulst is Taxus baccata inheems, en kan hij uitgroeien tot een indrukwekkende struikboom van honderden jaren uit. Ideaal voor heel compacte, hoge, groenblijvende, strakke hagen, dik of dun. Kan goed tegen droogte maar houdt niet van te natte bodem. Groeit langzaam; moet maar een keer per jaar worden geschoren. Ook geschikt voor heel hoge hagen. Het snoeisel is giftig. Soms last van taxuskevers.

De beste bladhoudende hagen liguster en beukenhaag

Liguster
Ligustrum ovalifolium is half-bladverliezend: in zachte winters met maar een paar graden vorst houdt hij mooi z’n blad. Zonder twijfel een van de goedkoopste, sterkste en snelst groeiende hagen voor de tuin. Snoei je hem niet vroeg, dan geniet je nog van de geurende witte bloemen, die vlinders aantrekken. Inheems, vrij snelle groeier, wordt makkelijk tot 4 meter hoog. Je snoeit hem tot 2 keer per jaar. Onterecht oubollig imago.

Beukenhaag
Je hoeft niet altijd een groenblijvende haag te planten om in de winter afgeschermd te zijn. Fagus sylvativa houdt de hele winter lang z’n (weliswaar verdorde) blad en laat dat pas laat in de lente los, wanneer het jonge blad al bijna schiet. Ook ’s winters geniet je dus van de nodige privacy. Niet te verwarren met haagbeuk.

De beste bladhoudende hagen klimop en levensboom

Atypische ‘hagen’
Klimop tegen een afrastering of een strook bamboe vormen ook ‘bladhoudende’ hagen. Ze groeien snel, zijn ijzersterk en blijven het jaar rond mooi groen. Let wel op met klimop, die gedraagt zich op termijn behoorlijk invasief. Plant zeker geen woekerbamboe als Phyllostachys; Fargesia is wel geschikt.

Liever niet
Naaldhagen als x Cuprocyparis leylandii, Chamaecyparis of Thuja groeien razendsnel, worden makkelijk 4 tot 10 meter hoog, zijn niet duur in aankoop en blijven 's winters groen. Helaas heb je er ook een pak snoeiwerk aan, tot drie keer per jaar, en massa’s afval dat je thuis niet gecomposteerd krijgt. Niet zo ecologisch, en ook geen oplossing voor de lange termijn.

Tip
Groenblijvende hagen snoei je in de maanden zonder ‘r’, al wacht je best tot 15 mei, wanneer de laatste nachtvorst het land uit is, en kan het ook nog wel tot 15 september.

#5057

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist