menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 29 februari 2024

Haagplanten : haag vormsnoei bij welke haagsoorten

haagplanten

Van boerenerf tot kasteelpark, haagplanten zijn al sinds mensenheugenis een belangrijk element in elke tuin.  Logische: ze markeren de grenzen, beschermen tegen nieuwsgierige blikken en geven stijl aan de tuin.  Tussen de hagen van je tuin creëer je je eigen groene wereld.  Dat verdient dus wat aandacht.

Haag versus schutting

Haagplanten brengen leven in de tuin. Ze zorgen voor een groene omheining waarbinnen je je geborgen voelt.  Omdat hagen de luchtstroom vertragen, voorkomen ze valwinden.  Die komen wel voor achter een volle muur, en zijn onaangenaam voor jou en voor je planten.  Nee, het is veel behaaglijker achter een haag.  Bovendien is een haag milieu- en ook budgetvriendelijker dan een muur.

Vormsnoei bij hagen

Een haag is voor het leven

Van een haag geniet je je hele leven lang.  Tenminste, als je de juiste keuze maakt.  Dan krijg je elk seizoen een mooie, volle haagplant die barst van het leven en jaar na jaar een beetje statiger wordt.  Laat de aanplant en de eerste zorgen van zon’ belangrijk tuinelement over aan een vakman. Dat garandeert je een succesvolle operatie en jarenlang plezier.


Snoeien doet groeien

Snoeien is van bij het eerste levensjaar heel belangrijk voor je haagplant.  Het is een jaarlijkse verjongingskuur en het zorgt voor licht binnenin.  En het staat netjes natuurlijk.  Maar pas op: bij een vormsnoei worden fouten niet vergeven! Je vakman weet van wanten.  Met zijn ervaring en zijn professioneel materiaal komt hij de haag degelijk snoeien;  Hij verlost je ook nog van het snoeiafval.  Ziektes kunnen je haag belagen, maar bij een vakman moeten ze het loodje leggen.  Ook de juiste bemesting is belangrijk voor een blijvend mooi resultaat.  Maar niet alle hagen lusten hetzelfde…

Haagplanten snoeien

Structuur door hagen

Hagen zijn heel geschikt om je tuin te structureren.  Je kan er hoekjes mee creëren, zodat je niet meteen alles prijsgeeft.  Die tuinkamers kunnen op verschillende manieren bijvoorbeeld een moestuintje achter schuil gaan, of een leesplekje in de avondzon.  Verrassende vormen zoals slingerende of golvende hagen geven je tuin een speels karakter.  Hou je van fijn gesnoeide vormen?  Kies dan voor kleinbladige haagplanten zoals buxus of taxus.  Het is dan wel wat langer wachten, want deze haagplantjes groeien langzamer dan de meeste andere haagsoorten.  Voor lage haagjes kan je ook lavendel of tijm gebruiken.  De heerlijke geur is een extra beloning.

Perfect geschoren hagen

Welke haagplant?

Haagplanten komen in vele maten en vormen voor.  Wanneer je tuinadvies gaat inwinnen over hagen krijg je de voor- en nadelen van elke haagsoort.  Men analyseert de grondsoort, want niet alle hagen gedijen op elke grondsoort.  Sommige hagen gedijen in vochtige grond, andere dan weer niet. Men kan je ook adviseren welke hagen het meest harmonisch in jouw omgeving passen.

#2819
Terug naar boven icoon