menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 22 april 2024

Feestelijke nagerechten met fruit

Nagerechten met fruit

Warme peren met een exotische vulling

Voor 6 personen: 2 sinaasappels, 1 eetlepel suiker, 3 grote Flandriaperen (Durondeau of Conférence), ½ citroen, 1 granaatappel, 100 g pistachenoten, 100 g amandelschilfers.

Pers de sinaasappels uit en laat het sap met de suiker inkoken tot een dunne stroop.

Snijd de peren zorgvuldig doormidden en schil ze. Haal het klokhuis met een scherp mesje weg en maak de opening wat groter. Besprenkel de peren met citroensap tegen het verkleuren.

Pel de granaatappel, haal de vruchtcellen van elkaar en verwijder zo veel mogelijk velletjes. Haal de pistachenoten uit hun dop en hak ze grof. Meng de vruchtcellen van de granaatappel met de pistachenoten en de amandelschilfers. Vul de peren met dit mengsel en schik ze in een ovenschotel.

Overgiet de peren met de sinaasappelstroop. Laat ze 10 minuten garen in een oven van 180°C. Verdeel ze over bordjes en overgiet ze met het bakvocht.

Appels met schuimkop

Voor 6 personen: 6 Flandria-appels (Jonagold of Jonagored), ½ citroensap, 4 eetlepels hazelnoten, 3 eetlepels amandelpoeder, 2 theelepels kaneelpoeder, 1 theelepel vers geraspte gember, 3 eiwitten, 1 zakje vanillesuiker, 30 g poedersuiker.

Boor het klokhuis uit de appels, schil ze niet. Besprenkel ze met citroensap.

Hak de hazelnoten fijn, meng ze met het amandelpoeder, het kaneelpoeder en de geraspte gember. Vul de holten van de appels met dit mengsel. Zet de appels in een ovenschaal en laat ze 20 minuten garen in een oven van 120°C (niet warmer).

Klop ondertussen de eiwitten tot sneeuw en klop er dan de vanillesuiker en de poedersuiker door. Vul een spuitzak met het eiwit en spuit een mooi hoedje van eiwitschuim op de appels.

Laat de appels nog 15 minuten in de oven garen. Laat de schuimkop dan eventjes kleuren onder de hete ovengrill.
 


Perenmousse met vruchtensalade

Voor 6 personen: 6 Flandriaperen, het sap van 1 citroen, 6 g gelatine, 1 eiwit, 1 dl lichte room, 30 g suiker, 2 Flandria-appels, 2 mandarijntjes, 150 g Flandria-aardbeien, muntblaadjes voor de garnering.

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe deze in een pannetje met de helft van het citroensap en laat sudderen tot de vruchten zacht zijn. Mix de peren tot puree.

Week de gelatine in koud water. Breng 5 cl water aan de kook, knijp de gelatine uit en los ze op in het water. Meng de gelatine met de perenpuree en laat afkoelen.

Klop het eiwit tot sneeuw en klop ook de room stijf met de suiker. Spatel het eiwit en de room onder de half afgekoelde perenpuree. Laat opstijven in de koelkast.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd het vruchtvlees in blokjes en besprenkel ze met de rest van het citroensap. Pel de mandarijntjes, haal de partjes uit elkaar en snijd elk partje doormidden. Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd de vruchten in plakjes. Meng ze met de appels en de mandarijntjes en laat deze vruchtsalade koelen in de koelkast.

Serveer het nagerecht in glazen: vul ze tot de helft met de vruchtensalade. Haal met een ijsschep bolletjes uit de perenmousse en schik ze boven de vruchtensalade. Versier met muntblaadjes en dien meteen op.

#839
Terug naar boven icoon