menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 22 februari 2024

Vierkante meter moestuin in mei: alles naar buiten!

moestuinieren in mei - vierkante meter tuin

Vanaf nu gaat het hard in de vierkante metermoestuin: na 15 mei is de kans op nachtvorst quasi nihil en mogen alle koudegevoelige planten naar buiten: tomaten, paprika's, pepers, boontjes en koolrabi.

Wie zijn de IJsheiligen?

Eens de IJsheiligen (de heilige Mamertus, Pancratius, Servatius van Maastricht, Bonifatius van Tarsus en Sophia van Rome) het land uit zijn, zou alle vorstgevaar geweken zijn. Dat schommelt tussen 11 en 15 mei, maar pure wetenschap is het niet; in 2006, 2008 en 2013 was er nog nachtvorst in juni.

tomaten in die vierkante meter moestuin

Eindelijk tomaten

Veel plaats voor tomaten is er niet, in een vierkante metermoestuin, en in een natte zomer is de kans op slagen niet zo groot, maar wel het proberen waard. Je kunt voor een lekkere eettomaat als Coeur de Boeuf, Noir de Crimée of Costoluto Genovese kiezen, maar kerstomaten nemen minder plaats in en zijn decoratiever. Met de gele Sungold, de zwarte Black Cherry of de hartjestomaat Tomatoberry heb je mooie en lekkere tomaatjes om tussendoor van te snoepen. Reken op één plant per vak. 

Hoe?

Zet de tomatenplanten een uur vooraf in een schaal met water. Maak een put van 15 cm diep, haal de wortelkluit uit de pot en zet de plant tot net onder de eerste blaadjes in de grond. De haartjes die je op de tomatenstam ziet, zijn namelijk kleine worteltjes in wording. Hoe dieper je plant, hoe meer water ze kunnen opslorpen. Vul aan en duw stevig aan. Geef uitgebreid water aan de voet, nooit op de bladeren! Binnen 2 maanden smul je je eerste tomaatjes. 

Tip

Vergeet niet wat basilicum tussen je tomaten te planten!

Aanbinden

Tomaten zijn van nature kruipende planten. Omdat zoiets erg onpraktisch is, veel plaats inneemt en je tomaten nat en vuil worden, kweken we ze langs een steun. Gebruik een stevige bamboestok of pannenlat en maak je tomaten stelselmatig vast met clips of met bindbuis, een rekbare holle plastic draad.

pepers in de vierkantemeter tuin

Paprika en pepers

Paprika's en pikante pepers nemen minder plaats in beslag dan aubergines, en geven ook een grotere oogst: probeer ze zeker eens uit. Ze zijn veel minder ziektegevoelig dan tomaten en vergen ook minder verzorging. Bind ze ook aan een stok.

Bonen

Er zijn zoveel verschillende soorten bonen, dat je er soms tureluurs van wordt. Kies voor jouw vierkante metermoestuin lage struikboontjes, die maximaal een halve meter hoog worden. Kleurrijk boontje ogen het decoratiefst: een geel boterboontje zoals Orinoco-Wax, of een donkerpaarse Purple Queen.


Hoe?

Week de bonen vooraf een nachtje in water. Maak per vak, in driehoek, 3 putjes van 5 centimeter diep en doe er telkens 3 boontjes in, 9 in totaal dus. Maak dicht en geef water.
Na 1 tot 2 weken staan de bonen boven. Komen alle 9 boontjes op, dun ze dan uit naar 3, in elk gat één.

koolrabi

Koolrabi

Probeer zeker ook een paar koolrabi in je vierkante meter. Ze nemen bijlange niet zoveel plaats in als een bloemkool of een broccoli, zijn ook gemakkelijker te kweken en zien er heel decoratief. Koolrabi groeit snel: na ruim 2 maanden eet je er al van. Kies een blauwige of paarse variant, die ogen het leukst. Zaai geen koolrabi maar koop plantjes, dat gaat vlugger. Er passen er net 4 in één vak van 30 op 30 centimeter.

Meer bloemen, meer oogst

Bloemen en bloeiende kruiden in en rond je moestuinbak staan niet alleen mooi, ze trekken ook een pak hommels, solitaire bijen en vlinders aan die je groenten enthousiast bestuiven. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en oorwurmen verlossen je ondertussen van een pak bladluizen. Dille of bonenkruid houden de zwarte bladluizen van je boontjes weg.

Het is nog altijd niet te laat om met een vierkante meterbak te starten!
Zo begin je er aan.

Volgende maand begint het échte oogstseizoen.

 

#4784Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon