menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Tuintip - Rozenmaand.

De junimaand schuift alweer snel voorbij en was tot nu toe al warm en zonnig. Deze week bestaat de kans op een buitje, maar blijft het aangenaam warm. Tijd voor plant en dier om weer een klein beetje te herstellen van de voorbije droge dagen.
Het werk in de tuin gaat door en gaat in de zomermaanden vooral om onderhoud en oogsten tussen al het genieten door. De zomerbloeiers zijn er klaar voor, het eerste fruit kan worden geoogst en overal bloeit witte en rode klaver voor de bijen. Vang de regen tussen de lange droge periodes door goed op met een regenton!

Algemene tuintaken

  • De wekelijkse maaibeurten zijn door het warme weer stilgevallen maar hervatten zich terug deze week. Maai zeker niet te kort in periodes van extreme droogte. Wissel per maaibeurt van rijrichting en aarzel niet om eens een deel niet te maaien, dit komt alle fauna en flora in de tuin ten goede en brengt een andere sfeer in de tuin!
  • Onthoudt dat de meeste haagsoorten (beuk, haagbeuk, taxus, buxus, meidoorn, veldesdoorn, liguster,…) twee scheerbeurten per jaar kunnen gebruiken. Op die manier krijg je een mooi onderhouden haag die optimaal dichtgroeit en vertakt. Voorzie een eerste scheerbeurt voor 21 juni en verwerk het afval bij de compost.
  • wiedenWieden, wieden en nog eens wieden. Onkruid ga je het best enkele keren per week te lijf. Liever hier en daar een half uurtje wieden dan eens om de twee weken een volledige dag.
  • Water geven is belangrijk in droge periodes met geregeld wat wind. Alles droogt nu supersnel uit, dus zowel in de moestuin, op het terras of in de plantenborder kunnen planten hier en daar wat water gebruiken. Met druppelsystemen en druppeldarmen voorkom je dat je dagelijks moet gieten of de planten te droog komen te staan.
  • Uitgebloeide bloemen verwijderen is nu een vaste taak. De laatste tulpen kunnen worden weggesneden terwijl je het blad laat vergelen. Uitgebloeide bloemtrossen van rhododendrons neem je weg bij de bloembasis en uitgebloeide vaste planten kunnen reeds een eerste maal worden teruggesnoeid om zo een tweede bloei te stimuleren.
  • De oorlog tegen de allesetende slakken gaat uiteraard verder!

 

De plantenborder

  • juni rozenmaandRozen staan in juni volop in bloei. Controleer de planten dagelijks op bladluizen of andere ziekten. Onderneem direct maatregelen bij de eerste waarneming van dit ongedierte waar rozen gevoelig voor zijn.  Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van de rozen zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen.
  • Nu de rozen in bloei staan is het ideaal om in kwekerijen of bij open tuinen te kijken welke cultivars je mooi vindt. Noteer de namen om deze dan in het najaar aan te kopen of koop ineens rozen die in potten werden opgekweekt (containerplanten).
    Deze potplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, maar zijn uiteraard ook een stuk duurder dan de planten die in de rustperiode met blote wortel worden verkocht. Anderzijds ben je wel 100% zeker van de kleuren en de geuren van de gewenste roos en kun je ineens van de bloemen genieten. Bij het aanplanten van rozen uit pot dompel je deze eerst even in een emmer water.
  • Planten die in potten zijn opgekweekt kunnen het jaar rond worden uitgeplant. Denk er wel aan of ze de eerste weken bij warm weer van water te kunnen voorzien.
  • Haal alle peulen weg die worden gevormd na de bloei van de blauwe regen of Wisteria. Als je ze verwijdert krijg je volgend jaar een rijkere bloei. Je kunt ze ook laten hangen als decoratief element, maar weet dat de peulen zeer giftig zijn.

Kuiplanten en eenjarigen

engelentrompet

  • Eenjarigen en perkgoed mogen nog steeds worden uitgeplant maar geef ze de eerste weken na het planten wel regelmatig water.
  • Sommige eenjarigen kunnen nu nog buiten ter plaatse worden gezaaid: Clarkia, Godetia, Calendula,...
  • De Brugmansia of engelentrompet kan afhankelijk van waar deze werd overwinterd al beginnen bloeien. Plant een Brugmansia in een voldoende grote plantkuip zodat deze voldoende grote waterbuffer, potgrond en voedsel bezit om rijkelijk te bloeien.
  • Alle planten die in kuipen of in bloembakken staan kun je best dagelijks gieten. Bij warm weer zelfs meerdere keren per dag.
  • Geef alle bloeiende kuipplanten die in potten of bakken staan een wekelijks gietbeurt met daarin vloeibare meststof of strooi voorzichtig wat meststofkorrels op de potgrond. Wees voorzichtig dat je niet te veel mest in één keer toedient, want dan verbranden de wortels en sterven de planten af.

De moestuin

  • TIP: Geef planten ten laatste in de late namiddag water (regenwater) zodat ze nog voor de nacht kunnen drogen. Geef nooit water bij felle zon en ook niet rechtstreeks op de bladeren. Liever één maal veel water om de 14 dagen dan elke dag een klein beetje!Geef je tomatenplanten een bodembedekking van stro. Zo blijven de planten en vruchten droger en blijft de grond goed vochtig. Zeker bij snelgroeiende struiktomaten is dit belangrijk.
  • Tomaten met een ‘klassieke groeiwijze’ verdienen een stevige stok. Bij deze planten moet je ook regelmatig ‘dieven’ en 'opbinden'.
  • Vergeet de prei niet aan te aarden.
  • Zaai een tweede keer suikermaïs voor een langere oogstperiode.
  • Geef verschillende soorten zoals aubergines en basilicum extra plantenvoeding.
  • Sla in al zijn variaties kan je blijven zaaien en uitplanten.
  • Gebruik eventueel gazonmaaisel aan de voet van planten om uitdroging tegen te gaan, ook onkruid blijft op die manier achterwege.
  • Schoffel regelmatig de grond los zodat planten het vocht beter kunnen opnemen door de losse grond, ook het onkruid krijgt zo een nieuwe tik.
Terug naar boven icoon