menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Vijverkalender: de vijver in juni

De zomer begint in juni! Deze maand staat ook bekend als de groeimaand, wat zich uit in een weelderige plantengroei en prachtig groene landschappen met kleurrijke bloemen. In juni is ook de vijver op z'n mooist. Dankzij de zuurstofplanten blijft het water helder, terwijl waterlelies en irissen uitbundig bloeien. Libellen en waterjuffers vliegen pijlsnel over het water en vogels nemen een verfrissend bad in het water. De vijver barst van het leven.

Maar ook de andere planten in de vijver groeien snel, daarom is het deze maand van belang om de planten in en rond de vijver te gaan uitdunnen. Wat je nog meer moet doen in juni om de vijver te onderhouden, lees je hier.

Vijverkalander juni

Tips om de vijver in juni te onderhouden

  • Controleer de hardheid van het water regelmatig want het zuurbindend vermogen is belangrijk voor de groei van planten. Let erop dat de KH-waarde hoog genoeg is en grijp in als de waarden niet optimaal zijn. Ook de GH-waarde is belangrijk. Gezond vijverwater voorkomt de groei van algen. Valt er veel regen, dan is de kans groot dat het water te zacht is, terwijl voor een goede groei van de waterplanten net harder water nodig is.

  • Zakt het waterpeil tijdens periodes van droogte, vul dan aan met leidingwater. Gebruik hiervoor geen regenwater.

  • Onderhoud vijverVerwijder regelmatig uitgebloeide lelies en gele bladeren als het wateroppervlak dicht dreigt te groeien. Beperk de leliebladeren door ze onder het waterniveau af te knippen. Zo krijgen de bloemen ruimte om te groeien en gaan de bladeren niet omhoog staan. Ga bij het uitdunnen niet te enthousiast aan de slag. Het is beter regelmatig kleine hoeveelheden te verwijderen dan alles in één keer. Hierdoor kunnen jonge visjes zich blijven verstoppen onder de bladeren.
  • Maak een 'ontsnappingstrapje' voor dieren die een onvrijwillige duik in de vijver nemen, zoals egels en andere jonge dieren. Op deze manier kunnen ze zelf terug uit de vijver.
     
  • Hebben de moerasplanten last van een bladluizenplaag, spoel dan met een waterstraal het ongedierte van de planten.
     
  • Houd de vijver vrij van het waaiend stuifmeel en andere stoffen. Doe dit met behulp van een schepnet of een oppervlakte afzuiger.

  • Heb je last van draad- of zweefalgen, bestrijd ze dan met Alg-stop. Het bevat geen schadelijke metalen en het zorgt ervoor dat jouw vijverwater binnen de paar dagen terug helder is.
  • Vissen zijn nu erg actief en hebben wat meer voer nodig, maar geef niet te veel. Voer de vissen niet meer dan wat ze in enkele minuten op kunnen. Een aantal kleine porties per dag is beter dan veel voer in één keer. Nieuw uitgezette vissen hou je best de eerste weken in het oog.
     
  • Als je een deel van het vijverwater vervangt door leidingwater (maximum 25% voor koi vijvers), voeg dan een chloor neutralisator toe aan het water.
     
  • Schrik niet als jouw Caltha palustris 'witziekte' vertoont. Niet sproeien, maar op een droge dag voorzichtig instrijken met een schimmeldodend product.
     
  • Heb je een biologische filter met filterschuim, dan moet je deze af en toe uitspoelen om verstopping te voorkomen.



#393Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon