menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 juni 2024

Plaats en materiaal bij de aanleg van een vijver


Aanleg van een nieuwe vijver
Aanleg van een nieuwe vijver: planning is belangrijk !

Wilt u zittend in de huiskamer of op het terras van uw vijver genieten, dan moet deze van daaruit wel zichtbaar zijn.  Het is slechts één van de aspecten waarbij u even moet stil staan, voordat u een vijver aanlegt.
Leg een vijver zodanig aan dat hij een halve dag zon krijgt of dat bomen op enige afstand voor wat lichte schaduw zorgen. Bomen dichtbij zijn ongewenst, want dan kommen afgevallen bladeren in het water terecht.  Eikenblad bijvoorbeeld verzuurt het water vanwege het looiszuur dat in het blad zit. Dit is meestal niet wenselijk voor de vijver.
Kunt u er niet omheen dat er toch een boom dichtbij de vijver staat, dan bestaan er bladernetten die in de herfst over de vijver worden geplaatst, eenmaal de boom zo goed of kaal is kan het net terug weggehaald worden.

De vorm van de vijver

Probeer eens de vorm van de vijver die u in gedachten heeft na te bootsen. Dit kan door in het gras de vorm af te tekenen met kalk of door een waterdarm te gebruiken. De vorm en de afmetingen van een strakke vijver zijn duidelijk met losse latten.  Een strakke vijver is vooral een architectonisch tuinelement dat aansluit o het huis. 


Uitzetten van de vijvervorm
Uitzetten van de vijvervorm

De omgegeven weerspiegelt zich in het wateroppervlak.  De beplanting blijft beperkt tot een enkele waterlelie en bijvoorbeeld een groepje moeras- en oeverplanten.  Probeer daarbij binnen de gelegde vorm voor te stellen hoe de vijverbeplanting eruit moet zien.  Wilt u een natuurlijke vijver, kies dan voor een vrije vorm.  Zo’n vijver komt ongeveer op dezelfde hoogte of ietsje lager te liggen dan de omringende grond.  Aansluitend kan een moerasje worden gemaakt, dat door overlopend water uit de vijver vochtig of zelfs nat blijft.


Andere beestjes in de vijver

Een vijver met een moerasrand is ideaal voor waterdieren zoals kikker, pad en salamanders.  Tussen de planten vinden ze schuilmogelijkheden en ze kunnen gemakkelijk in en uit het water kruipen.  Voor andere dieren (egels, vogels, bijen, …) is een aflopende oever ideaal als drinkplaats.

Dieren zoals kikkers en padden voelen zich snel thuis in de vijver
Dieren zoals kikkers en padden voelen zich snel thuis in de vijver

Keuze van het materiaal

Voor kleine tuinen is het ingraven van een voorgevormde vijver van PE een mogelijkheid.  Kies een model met verschillende waterdiepten en een ondiepe rand als oever.  De aanwezigheid van een zogenoemde specierand maakt het mogelijk om de verharding schuifvast tot aan de vijver te laten doorlopen.  Er zijn ook voorgevormde vijvers met een natuurlijk ogende zandkleurige rand.
Andere materialen zijn ook mogelijk.  Zeer duurzaam zijn vijverbakken van met glasvezel versterkt polyester.  Hiermee kunnen strakke vijver worden aangelegd.  De bakken laten zich aaneen schakelen tot een grote vijver met een speelse vorm.
Daarnaast worden foliesoorten (EPDM) gebruikt en het voordeel van dat is dat u niet gebonden bent aan vorm, diepte of afmeting.


Aanleg van de vijver in folie
Aanleg van de vijver in folie. Zo bepaal je zelf de diepte en vorm.

Tips bij de aanleg van een vijver

Kies voor een hoger waterniveau. Dat is mooi omdat de vijver daardoor goed aansluit bij de tuin en camouflage van een lelijke rand achterwege kan blijven. Tussen een rand van twee harhouten planken kan folie worden vastgeklemd door de planken op elkaar te schroeven. Voor afvoer van overtollig water boort u een gat door de planken of folie op de gewenste hoogte. Dat is direct de hoogt van de waterspiegel.

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).