menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Vijverkalender: de vijver in april

Vijver vrijhouden van bladafvalDoor de voorbije maartse buien en de aankomende aprilse grillen, kan de vijver snel terug met plantafval gevuld zijn. Belangrijk is om het water proper te houden en het afval eruit te halen. Dit voorkomt de groei van draadalgen aan het begin van de lente en laat de eerste zonnenstralen door het water glijden. Daarnaast zijn nog een aantal andere onderhoudstips van belang deze maand:

  • Door de winterprik van de laatste dagen kunnen planten pas ten vroegste eind deze maand in de vijver worden geplant. Zorg er voor dat de wortels goed in de aarde van de plantmandjes of substraat of lava of in de bodemmodder gedrukt worden. Drijfplanten kunnen met keien worden verankerd zodat ze ter plaatste blijven drijven. Dat is beter voor het milieu dan de klassieke loodbandjes.
  • Zijn nog niet alle afgestorven planten uit de vijver verwijderd of afgeknipt, dan is het deze maand zeker nog de laatste moment om dit in orde te brengen. Zo kunnen de planten opnieuw uitschieten tijdens de lente.
  • Plaats de vijverpomp op enkele stenen zodat de kans op verstoppingen tijdens de zomer minim blijft. Van zodra het water terug naar de 10 graden gaat, kan je de pomp en filters terug inschakelen. Maak ze schoon voor ze het water in gaan, als je dit in het afgelopen najaar niet hebt gedaan.
  • Eens de watertemperatuur stijgt, neemt ook de groei van draadalgen toe. Deze kunnen handmatig uit het water worden gehaald zodat ze de zuurstofplanten niet gaan overwoekeren. Van zodra de draadalgen terug aanwezig zijn, dien je dit te blijven doen om de planten en de vijver te beschermen. 


  • Voorkom een groene vijver door zweefalgen. Wanneer het water groen wordt, is er een te kort aan voedingsstoffen die de zuurstofplanten uit het vijverwater halen. De voedingsstoffen die overblijven, stimuleren de groei van zweefalgen waardoor het vijverwater een groene kleur krijgt. Worden zweefalgen niet tijdig bestreden, dan zal de vijver steeds groener worden en de zuurstofplanten zullen niet meer groeien en uiteindelijk afsterven. Zweefalgen kan je verwijderen door ze te bestrijden en te zorgen voor betere groeicondities voor de zuurstofplanten.
  • Controleer ook geregeld de waterhardheid. Een goede waterhardheid zorgt voor een heldere vijver, de groei van zuurstofplanten, verminderde groei van algen,.. kortom het is essentieel van belang voor allerlei biologische processen in de vijver. 
  • Als laatste controleer je vissen goed op eventuele ziekteverschijnselen. Vreemde plekken en zweren kunnen behandeld worden met speciale medicijnen. Van zodra de watertemperatuur terug boven de 10°C komt, mogen ze ook terug weer gevoerd worden.

Groene vijver

#5869Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon