Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/snoeien_van_kleinfruit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 juni 2022

Snoeien van kleinfruit

Snoeien van kleinfruit. Gemakkelijke fruitsoorten om te snoeien

Druiven snoeien
Druiven en kiwi’s moeten voor 1 februari gesnoeid zijn omdat deze soorten al vroeg in het voorjaar een enorme sapdruk opbouwen. Snoeit u te laat dan kunnen de planten sterk gaan bloeden. Het sap spuit er dan letterlijk uit en de plant ziet geen kans de wond te dichten met alle vervelende gevolgen van dien. Neem alle scheuten uit het vorige jaar weg die uit de liggers zijn gegroeid tot op een à drie knoppen. Uit ieder stompje groeien nieuwe scheuten waarvan – uiteindelijk – maar één bloeiende scheut wordt aangehouden. Deze wordt vanaf de bloemtros op drie tot vijf bladeren getopt. Er ontstaan uit de oksels regelmatig nieuwe scheuten die moeten worden weggenomen. Bij de druif gaat de rijping van de vruchten wat sneller als er minder blad boven zit.

Blauwe bes, Amerikaanse bosbes of Blue Berry snoeien
Deze struikvormige besdragers houden van zure grond. Sommige rassen kunnen wel 3 m hoog worden. Meestal worden per struik 4 à 5 gesteltakken aangehouden die de eerste twee jaar niet worden ingekort. Op de gesteltakken vormt de struik vruchtdragende scheuten. De vruchten verschijnen alleen aan die eenjarige scheuten. Dat betekent dat vanaf het derde jaar regelmatig vervangingssnoei van afgedragen scheuten nodig is.

Rode en witte bessen snoeien
Deze struiken kunnen vrijstaand worden geteeld of aangebonden aan draden en dan zelfs als haag worden toegepast. De vrijstaande stuik is het meest algemeen. Daarbij worden 4 à 5 takken aangehouden, bij beplanting aan draden meestal 3 takken. De takken worden ieder jaar gesnoeid. Als ze de vereiste hoogte hebben bereikt worden ze teruggeknipt tot op een sterke zijscheut. Aan de takken verschijnen zijscheuten die de trossen bessen gaan dragen. Die worden (lange snoei) weinig gesnoeid (wat veel kleine bessen geeft) of kort gesnoeid (wat weinig, maar grotere bessen geeft). Dat gebeurt meestal eind januari. Binnen in de struik rijpen de trossen langzamer, wat te verbeteren is door de toppen van de scheuten in de zomer weg te snoeien. Maar zorg dan wel dat er per scheut zeker zes bladeren overblijven.

Zwarte bessen snoeien
Deze struiken worden eigenlijk alleen als vrijstaande struik toegepast. De mooiste trossen vruchten ontstaan aan eenjarig hout (dat dus het jaar ervoor is gevormd). Drie- en vierjarige takken dragen minder rijk. Daarom wordt vanaf het tweede jaar vervangingssnoei toegepast. Houd 4 à 5 takken aan. Vervang driejarige takken regelmatig door nieuwe grondscheuten. Kort takken niet gedeeltelijk in. U moet het ontstaan van vertakte takken (zogenaamde gaffels) namelijk voorkomen. Snoei ook te korte vruchttakjes weg. De vervangingssnoei wordt bij zwarte bessen in de zomer uitgevoerd (na de oogst). Ieder jaar verschijnen meer dan voldoende nieuwe grondscheuten.

Frambozen snoeien
De zomerframboos draagt op grondscheuten die in het jaar ervoor zijn gevormd. Zet nieuwe planten in de herfst in de grond en snoei ze dan ook tot kniehoogte terug. Dat bevordert de vorming van nieuwe scheuten die in het voorjaar opschieten. Behoud hiervan maximaal 8 a 12 scheuten per meter. Bind ze aan draad (enkele draden boven elkaar) na het afvallen van het blad. Het jaar erop deze scheuten op 10 cm boven de bovenste draad toppen. Na de oogst de afgedragen scheuten afknippen. Na de oogst sterven deze namelijk af en ondertussen zijn er al weer nieuwe scheuten gevormd waarmee u de hele cyclus kunt herhalen.

wanneer frambozen snoeien. snoeien van frambozen

Herfstframbozen snoeien
Deze frambozenrassen dragen na de zomer vruchten aan scheuten die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Snoei inde herfst na de oogst alle scheuten kort af. Houd vanaf het voorjaar 10 à 12 nieuwe scheuten aan en bind die ook aan. Herfstframbozen vormen minder zware planten dan zomerframbozen.

Japanse wijnbes snoeien
Dit is een klimmer die ongeveer als een zomerframboos kan worden behandeld. Hij draagt vrucht aan twijgen die het jaar ervoor zijn gevormd. Na de oogst sterven de twijgen die gedragen hebben deels af. U kunt ze het beste wegknippen en laten vervangen door nieuwe grondscheuten die zich inmiddels hebben gevormd. U kunt de plant echter ook metershoog op laten klimmen tegen een klimsteun en dan alleen afstervende delen wegsnoeien.

wanneer fruitbomen snoeien. Tips om kleinfruit te snoeien

Kruisbessen snoeien
Kruisbessen dragen aan eenjarige twijgen. In december alle te korte en te dunne takjes wegnemen. Grondscheuten worden verwijderd als ze niet voor vervanging van afgedragen takken nodig zijn. Bij kruisbessenhaagjes aan draad wordt meestal tot een hoogte van 40 cm teruggesnoeid. Ook te dicht bij de grond hangende twijgen en takken worden dan weggehaald. Soms moet in de zomer wat lucht in de struikjes worden gebracht door hier en daar wat te snoeien. Altijd door schimmels aangetaste delen meteen wegsnoeien zodra u ze ziet.

Bramen snoeien
Bij deze halfklimmende vruchtstruiken verschijnen de vruchten aan de eenjarige (het jaar ervoor gevormde) grondscheuten. Nieuwe scheuten schieten in de zomer op. Zet ze uitgebogen vast aan draden. Zodra de scheuten boven de bovenste draad uitgroeien, worden ze op 10 cm daarboven getopt. Aan die hoofdscheuten ontstaan zijscheuten waaraan de bramen groeien. Afgedragen takken kunnen het beste in het voorjaar worden weggesnoeid.
Andere bessen, zoals loganbes, tay-bes enz.
Dit zijn soorten die meestal als kruisingsproduct tussen bramen en frambozen zijn ontstaan en ook de kenmerken van een van beide in meer of mindere mate hebben. Ze moeten dan ook als framboos of als braam worden gesnoeid.

Bekijk hier ons volledig assortiment van Felco.

#2749
Terug naar boven icoon