menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Najaarsonderhoud gazon, enkele tips.

Na een droge zomer heeft onze tuin afgezien. Sommige bomen lieten hun blad vroegtijdig vallen, heester en sierstruiken treurden met hangende toppen en de verse aanplant had het enorm moeilijk om het najaar te halen. Ook voor het gazon was er extra aandacht nodig. Waar kan werd er water gegeven om alles mooi groen te houden.

In elke tuin vinden we er doorgaans ééntje terug, een mooie groene en bovendien zachte grasmat. Maar hoe houden we die nu zo? Eerst en vooral is het belangrijk de conditie het gehele jaar door op peil te houden. Dit wil zeggen dat we op constante basis strooien met de juiste gazonvoeding, dat we de verschillende maai - of mulchbeurten mooi op elkaar laten volgen en dat we onkruid noch mos in het gazon laten overheersen.

Ook wanneer de functie en de uitstraling van het gazon in het najaar plots minder belangrijk lijkt dienen we het net zoals in de lente te verzorgen. Het is uitermate belangrijk dat onze grasmat in topconditie de winter ingaat, net daarom doen we deze maand extra ons best om het nog eens goed in de watten te leggen.

hou het gazon vrij van afgevallen bladerenBladafval en afgevallen fruit ruimen we zo snel mogelijk op. Rottend fruit halen we weg of verzamelen we ergens weg van het gazon waar zangvogels en egels het naar hartenlust kunnen verorberen. Ook afgevallen bladeren laten we niet langer dan een week op het gazon liggen, dit om vergeling te voorkomen en ziekten en schimmels tegen te gaan. De najaars- en winterperiode is een periode waarin het gazon traag herstelt van dergelijke ongemakken. Je haalt de afgevallen bladeren beter enkele malen per week weg dan dat je alles in één keer moet opruimen. Bladafval is een goed bruin ingrediënt voor de composthoop, je kan er ook voor kiezen om zuivere blad compost te maken. Dit kan in zakken, in een gaasnet of in een afzonderlijk compostvat.

Na een droge zomer of tijdens een droge nazomer kunnen we blijven water geven. Denk eraan regenwater te gebruiken omwille van ecologische en economische redenen, niets is natuurlijk beter dan een lekkere malse najaarsregenbui. Alvorens zo'n regenbui wordt aangekondigd kunnen we het gazon een laatste keer gaan bemesten. Ook in het najaar is een goede voeding voor het gazon enorm belangrijk, ik zou zelf durven zeggen: even belangrijk als in het voorjaar. Er zijn voldoende langwerkende najaarsmeststoffen in de handel beschikbaar die ervoor zorgen dat het gazon de herfst en de winterperiode met de juiste dosis voedingstoffen doorkomt zonder al te veel schade en met voldoende weerstand om een aan nieuw lenteseizoen te beginnen. Enkele weken na deze bemesting kunnen we nog een laatste keer bekalken om de verzuring van de bodem in de winter tegen te gaan en het mos op die manier minder kans te geven.


het gazon bemesten in het najaarUiteraard gaan we nog een laatste keer maaien, wanneer je gewoon bent om te mulchen is het aan te raden het gras van de laatste maaibeurt op te vangen zodat ook resterende afgevallen bladeren mooi worden opgeraapt en het gazon net en zonder al te dikke viltlaag de winter ingaat. Net voor de winter maaien we uiteraard niet te kort. Bij vriestemperaturen letten we er op het gazon zo weinig mogelijk te betreden, de grassprieten zullen breken en afsterven en opnieuw zal het gazon gaan vergelen om pas in de lente te herstellen.

Denk eraan, een goed gevoed gazon, het gehele jaar door... resulteert in een betere weerstand tegen tal van plagen en ziekten. Goede voeding in combinatie met regelmatige bewatering betekent een stevige zode met een stevige wortellaag waar zelf engerlingen en emelten geen kans tegen hebben. Als we dit in het achterhoofd houden en onkruid en mos zo veel mogelijk terug dringen dan kunnen we het jaar rond van een mooie grasmat genieten.

Terug naar boven icoon