menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 12 april 2024

Kippen houden voor beginners

Kippen houden doe je niet zomaar. Bezint eer ge begint want wie dieren houdt, draagt de verantwoordelijkheid voor hun welzijn. Denk dus goed na over het ras en het aantal dat je wenst, rekening houdend met het type tuin en de beschikbare oppervlakte voor de kippenren. Een grote tuin of eerder een kleine stadstuin kan doorslaggevend zijn bij de keuze van het ras. 

Kippen brengen leven in de brouwerij, ze woelen de composthoop om en helpen met de vertering van tuin- en keukenafval en ze leveren ons ook nog eens (dagelijks) verse eieren. Het zijn sociale dieren die in groepjes leven. Houd dus nooit 1 kip maar bij voorkeur een toompje van 3 of meerdere kippen. Een haan is hierbij geen must, je kan ook kippen houden zonder haan want het gekraai 's morgens vroeg kan voor overlast zorgen, zeker in een stadstuin. Anderzijds heeft een haan een sociale functie en voorkomt hij heel wat kippenruzies. Hij beschermt de hennen en waarschuwt ze bij gevaar. Heb je een haan zorg er dan voor dat de eieren niet bebroed worden en raap ze elke dag. Als de eieren langer dan 2 dagen bebroed worden, zijn ze niet meer geschikt voor consumptie. 

Hoe starten met het houden van kippen?

Welk ras kies je?

Het spreekt voor zich dat in een kleine tuin geen grote hoenders thuis horen. Er zijn heel wat verschillende kippenrassen van legkippen, vleesrassen tot sierkippen waarbij legkippen zoals de bruine of de witte leghorn doorgaans niet zo oud worden. Het zijn ook lichte, levendige soorten die gefokt worden op een hoge legprestatie. Ze hebben een grotere behoefte aan beweging, vliegen en de mogelijkheid om hogerop te gaan zitten.

Vleesrassen zoals Brahma en Cochin zijn doorgaans zwaardere maar rustige kippen die je makkelijk tam kunt kweken. Ze leveren wel minder eieren. Sierkippen of krielkippen worden gemiddeld 5 tot 8 jaar en worden meer gefokt om hun uiterlijk. Cochin kriel, chabo, sabelpootkrielen en zijdehoenders zijn rassen die je perfect kunt houden in een kleinere tuin. Ze hebben minder hokruimte nodig en het houden levert, mits een juiste verzorging, niet veel problemen op, ideaal voor de beginners! Krielkippen leggen wel minder eieren die ook kleiner zijn dan die van hun voorgangers.


Het kippenhok

De inrichting van het kippenhokEen dier is over het algemeen tevreden als hij zijn aangeboren gedrag vrijuit mag vertonen en zijn zintuigen optimaal kan gebruiken. De inrichting van het kippenhok en de kippenren is van groots belang voor het welzijn van de dieren.

Voor een optimaal buitenverblijf heb je ten minste 5 m² per kip nodig, afhankelijk van het ras. Een oppervlakte van 10 tot 25 m² per dier is ideaal om een altijd groenblijvende ren te kunnen garanderen. Een te kleine buitenren is al snel bevuild met uitwerpselen en verandert in de herfst al gauw in een modderpoel zonder begroeiing. 

Het nachthok met legnest

Een degelijk nachthok waar de kippen 's avonds op stok kunnen en overdag eitjes kunnen leggen in de legnesten is onontbeerlijk. Je kan er zelf één bouwen, maar als je het dan over de prijs wilt hebben, is dit doorgaans niet goedkoper dan een standaard hok dat je koopt in de handel.
Het kippenhok heeft bij voorkeur zo weinig mogelijk kieren en spleten omdat dit broeihaarden kunnen zijn voor bloedluizen. Hoe meer kieren hoe groter de kans deze mijten er welig zullen tieren.

Voorzie zitstokken in het hok en zorg voor voldoende ventilatie maar vermijd tocht door het hok 's nachts af te sluiten met een kippenluik. Een luik beschermt de dieren ook tegen vossen en andere nachtelijke rovers. Zorg ervoor dat het hok makkelijk te onderhouden is en dat alle onderdelen bereikbaar zijn. In het nachthok moet er ook voor legnesten gezorgd worden, daar kunnen de kippen elke dag opnieuw hun eitjes leggen en zelfs broeden. Voorzie een strooisellaag, een mengeling van stro en stofvrije houtvezels. Deze hebben een groot absorptievermogen en maken het voor de kippen aangenaam om in het kot te vertoeven, zeker tijdens de winter of gedurende een lange periode van regen. Verschoon het strooisel wekelijks, met name onder de zitstokken en in het legnest om schone eieren te krijgen en ongedierte te vermijden. Controleer bij het schoonmaken steeds op de aanwezigheid van ongedierte. Met een brander kan je het hok preventief behandelen en mogelijke plagen voorkomen. Hebben de kippen last van mijten? Behandel ze met Zerox P, een plantaardig insecticide. Met de Anti-bloedluizen kit voorkom je dat je kippen belaagd worden door bloedluizen.

Beplanting in de kippenren

Om de kippenren wat kleur te geven kan men de kippenren beplanten. Pas echter wel op met giftige struiken want vele struiken en heesters zijn giftig voor kippen, zoals: Taxus, Buxus, bloembollen, de nachtschadefamilie zoals tomaat en aardappelen, rabarber, sierpompoenen, varen, vingerhoedskruid,.... Planten die wel kunnen zijn bijvoorbeeld kruidachtige planten zoals rozemarijn, lavendel, salie, oregano en vogelmuur. Plant ook een wintergroene struik die het hele jaar door zorgt voor beschutting zoals een den of een spar.

Wat eten kippen?

Wat eten kippen?Kippen hebben eenvoudige eetgewoontes, elke dag een hoeveelheid kippenvoer en vers water. Voor kuikens heb je kuikenopgroeimix, voor volwassen kippen scharrelgraan in verschillende samenstellingen en legkorrels. Deze laatste zorgen voor minder verspilling en voorkomen selectief eetgedrag. Ze bieden de kippen alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het leggen van smakelijke eieren met een mooie okergele dooierkleur. Het beste geef je elke dag een kleine hoeveelheid, aangevuld met een schep scharrelgraan, dat zorgt voor afwisseling.

Geef ook nu en dan wat bijkomend groenvoer zoals sla en wat meelwormen als tussendoortje. Voor de stevigheid van de eierschalen moet je ook steeds een hoeveelheid grit ter beschikking stellen. Het zijn gebroken oesterschelpen die zorgen voor een goede vertering en zijn een aanvulling op hun calciumbehoefte. Dit hebben ze nodig voor de productie van de eierschaal. Bied dit aan in een afzonderlijk bakje en ververs regelmatig om het hygiënisch te houden.

Om gezond te blijven moeten kippen ook steeds vers drinkwater hebben. De wateropname is in principe twee maal zo groot als de voedselopname en onontbeerlijk voor een goede legprestatie. Vuil water kan ziektekiemen bevatten en de dieren besmetten. Reinig de voeder- en drinkbakken dus op regelmatige basis. Zo houd je de kippen gezond en gelukkig!

#546Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon