Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/hobbydieren_wintertips

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 4 december 2021

Hobbydieren in de tuin: wintertips!

Voor vele hobbytuiniers gaat het tuinleven vaak gepaard met hobbydieren zoals kippen, geiten, schapen tot zelf pony’s en paarden. Ook het vijverleven kunnen we vaak als hobbydieren omschrijven en hier en daar komen we zelf een landschildpad tegen die al tientallen jaren doorheen de tuin zwerft.

Wat kunnen we nu doen om al deze kloppende harten veilig door de winter te loodsen. Eerst en vooral zijn kwalitatieve voeding en vers drinkwater steeds een must! Op de tweede plaats komt een goede beschutting tegen vorst, wind en neerslag. Met deze twee gouden regels in het vooruitzicht kunnen de meeste hobbydieren die het buitenleven gewend zijn perfect de winter door.

Paarden en pony’s ontwikkelen doorgaans een dikke wintervacht als het kouder wordt. Paarden die worden geschoren hebben al snel een warm deken nodig. Zorg steeds voor voldoende ruwvoer (luzerne, hooi, stro) en vers drinkwater. Borstel de dieren wat minder in de winter zodat de wintervacht optimaal blijft beschermen. Bij schapen is het wel heel duidelijk dat zij meestal goed gekleed de winter in gaan. Toch hebben ook deze warm geklede dieren een degelijke winterbeschutting nodig en dit vooral om tegen de regen te schuilen. Drinken doen ze niet heel veel tijdens de winter maar toch kunnen zij absoluut niet zonder vers drinkwater. Voldoende wintervoeding (krachtvoeder, bietenpulp,…)  en een permanente hooivoorraad zijn aangeraden om de conditie van de schapen op peil te houden. Vergeet ook niet dat de meeste ooien nu drachtig zijn dus wat extra energie is nu mooi meegenomen.

Melkgeiten hebben het gehele jaar door voldoende drinkwater nodig. Dwerggeitjes drinken heel wat minder maar ook zij kunnen uiteraard niet zonder. Extra hooi is ook voor hen een must tijdens de koude wintermaanden. Bescherm de bast van de bomen op de schapen- en geitenweide want voor je het weet zijn volledige stammen ontschorst en dit niet alleen tijdens de winter.


Kippen en hoenderachtigen zijn al helemaal niet gek van een besneeuwde ondergrond. Zorg  daarom voor een overdekte oppervlakte dicht bij het kippenhok waar de dieren de dag sneeuwvrij kunnen doorbrengen. Zorg steeds voor voldoende kippengraan en een droog nachthok. Hou de conditie van de dieren extra in de gaten en opnieuw belangrijk, vers drinkwater.

Ook struisvogels, emoes, lama’s en alpaca’s worden bij ons als hobbydieren gehouden. De twee vogelsoorten houden zoals onze kippen helemaal niet van neerslag dus een ruim beschut afdak is een must voor deze grote vreemde vogels. Lama's en alpaca's hebben een vacht die beter isoleert dan een schapenvacht maar zoals elk dier verdienen ook zij een droge ligplaats.

Onze vijver is in rust, zorg er steeds voor dat één zone van de vijver ijsvrij blijft maar hak het ijs in geen geval kapot of gebruik geen warm water om het ijs te smelten. Gebruik een prefab kunststof ijsvrijhouder of laat plantendelen boven het wateroppervlak gewoon staan, meestal heb je daar rond kleine ijsvrije zones. Voeder de vissen niet en blijf bladafval verwijderen. Denk ook eens aan de wilde dieren en voorzie een plankje met gaasdraad in de vijver zodat zoogdieren zoals de egel de vijver steeds kunnen verlaten.

Intussen doet de oude landschildpad alweer zijn winterslaap. Laat de schildpad slapen in een zone afgebakend met gaasdraad waar ze in geen geval kan verdwalen, zowel bovengronds als ondergronds. Jonge dieren haal je best binnen in een koele doch vorstvrije ruimte in een grote bak met lichtvochtige turf en bladafval, vijf maanden slapen…heerlijk toch.

Veel werk dus op de hobbyboerderij… trek dus je beste gummilaarzen aan, liefst met verstevigde tip, trotseer de koude en maak je huisdieren blij met een stevig rantsoen en vers drinkwater!

#4153

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p