Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/kleurrijke_terrasplanten_in_de_winter

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 12 augustus 2022

Kleurrijke terrasplanten in de winter

Kleurrijke plantenschalen voor het winters terras.

Meestal belanden potten en bakken van uitgebloeide zomerbloeiers in de bergruimte waar ze blijven tot de lente. Nochtans, met aangepaste beplanting kunnen we ze ’s winters omtoveren tot kleurrijke blikvangers. Een groen terras, het hele jaar door, het kan! Beplant de potten en bakken met kleine groenblijvende struikjes, winterbloeiers of planten die heel vroeg in het voorjaar bloeien. De mogelijkheden zijn legio: kies planten met kleurrijke bessen en/of kleurig getinte bladeren en vul ze aan met bolgewassen. Maak eigen composities en combineer mooie kleuren met speelse bladvormen.

Enkele plantensuggesties

  • De druifheide ( Leucothoe axillaris ‘Curly Red) is een traaggroeiend bladhoudend struikje dat opvalt door zijn gekrulde glanzende blaadjes die in de herfst paarsrood verkleuren. Toppers zijn ook de groenblijvende Skimmia’s. De variëteit ‘Rubella’ zal je niet teleurstellen. ‘Rubella’ krijgt eerste felrode bloemknoppen en later geurende roomwitte bloemen.
  • De welbekende Helleborussen (kerstrozen) hoeven we niet voor te stellen. Deze schitterend bloeiende planten mogen niet op het terras of in de tuin ontbreken. De variëteit ‘Spotted Hybrid’ heeft op orchideeën lijkende bloemen en ook de laagblijvende Helleborus niger, die bloeit van januari tot april, is de moeite waard. Halfschaduw geniet hun voorkeur, plaats ze niet in de volle zon!
  • Enkele soorten van de Euonymusfamilie (Japanse kardinaalsmuts) zijn uiterst geschikt als potplant: de wintergroene Euonymus fortunei ‘Harlequin’ groeit 30-40 cm hoog en heeft witgroene blaadjes. Zijn familiegenoot ‘japonicus Microphyllus’ groeit opgaand en houdt het bij sober groene miniblaadjes die eventueel in vorm gesnoeid kunnen worden.

Leucothoe axillaris 'Curly Red' - Helleborus 'Spotted Hybrid' - Euonymus fortunei 'Harlequin'

  • Heideplanten zoals Erica ‘December Red’ (roos) en Erica ‘Silberschmelze’ (wit), bloeien van december tot april. Opgelet, want ze verkiezen heidegrond.
  • Er bestaan verschillende klimopsoorten die het uitstekend doen in potten en schalen zoals bijvoorbeeld Hedera helix ‘Sagittifolia’ met zijn puntige bladen en bontbladige soorten zoals ‘Glacier’ en ‘Goldchild’.
  • Bodembedekkers als maagdenpalm (Vinca) en Pachysandra zorgen voor een mooie laatste opvulling van de terraspotten.

In combinatie met ondergestopte crocusbollen, zullen de planten je in het voorjaar extra verrassen! Het aangename aan winterplanten is dat de planten na de winter gewoon in de tuin kunnen, zodat de potten in de lente opnieuw gevuld kunnen worden met zomerbloeiers. De cirkel is rond.

Verzorging

Vermijd dat water zich opstapelt onderaan in de bakken. Maak zeker gaten in de bodem zodat het overtollige vocht vlot kan wegstromen. Aan de binnenzijde van de bakken kan men noppenfolie aanbrengen zodat de ondergrondse plantendelen de vorst kunnen trotseren. Opgelet! Zorg ervoor dat de drainagegaten open blijven. Tenslotte: gebruik steeds verse potgrond en voorzie als toplaag een laagje fijn decoratief grind. Veel succes!

Kleurrijke terrasplanten in de winter

#5802Bruno Gielis

Auteur: Bruno Gielis
Tuin- en landschapsarchitect - Tuinadvies

Terug naar boven icoon