menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 30 mei 2024

De winter komt eraan. Tijd voor kalk

Als je even niet oplet, zal de natuurlijke verzuring van de bodem, je gazon stevig uit balans slaan waardoor mos zijn kans ziet om door te breken. Gelukkig kan je de pH corrigeren met een goede kalkbeurt op het juiste moment (vandaar de indirecte werking tegen mos). En dat moment is nu, in het najaar.

gazon bekalken winter

Gras vs. mos

In je tuin is er een constante strijd tussen gras en mos. Waar gras verzwakt, profiteert mos van de gelegenheid om zich tussen je gazon te nestelen. Maar... als je weet dat mos een zure grond verkiest, en gras de voorkeur geeft aan een neutrale bodem, dan kan kalk helpen om je gazon een voorsprong te geven*. Kalk neutraliseert immers het zuur, en maakt de bodem ideaal voor de gazonwortels. Zo groeit je gras sterker, en krijgt mos minder kans om zich te ontwikkelen.


Bekalken in de koude maanden

De koude maanden, tussen oktober en februari, vormen de natste periode van het jaar en zijn daardoor ideaal om je bodem te ontzuren met DCM Groenkalk 4 kg. Zo breng je de zuurtegraad tijdens de winter op een ideaal niveau voor je gazon. Een ontzuurde bodem geeft in het voorjaar minder kans op mos. DCM Groen-Kalk® komt in gemakkelijk strooibare korrels, speciaal ontwikkeld voor gazons. Het is rijk aan magnesium, wat essentieel is voor de fotosynthese en een diepgroene kleur.

Gaat de grondverzuring tegen, zorgt voor een betere voedselopname door de planten en verbetert de grondstructuur. Voor het bekalken van gazon en siertuin. Toepasbaar in de biotuin. gekorrelde kalkmeststof
magnesiumcalciumcarbonaat (NW 50 - 15 % MgO)

Dosis: 0,8 - 1,2 kg / 10m²
Toepassing: september tot mei

Laat de winter nu maar komen!


Terug naar boven icoon