menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Eenvoudige opstart van een eigen kruidentuin

Kruiden kwekenStarten met een klein kruidentuintje binnenshuis is een leuke introductie tot het kweken van eigen groenten en fruit. Het telen van kruiden vraagt geen moeilijke kennis of overdreven handigheid.
Veel heb je er niet voor nodig en het feit dat u op dit moment deze pagina leest over “starten met kweken van kruiden” komt wellicht doordat u graag zou starten met een kruidentuintje.
Met een weinig opzoekwerk en geduld krijg je als beloning een reeks lekkere kruiden, planten die sfeer en stijl toevoegen en een hobby die je misschien wel levenslang zal blijven achtervolgen.

Basilicum, peterselie, bieslook, oregano, rozemarijn, tijm, … zijn enkel van de meest voorkomende kruiden die binnen worden gekweekt. Afhankelijk van de plaats die u ervoor kunt vrijmaken zal de uiteindelijke vorm belangrijk zijn voor uw keuze van kruiden. Afhankelijk van de eisen van de planten kunt u meer of minder plaats voorzien.

 

Aan de slag!

Mensen met weinig tot geen voorkennis van tuinieren zullen ongetwijfeld het meeste plezier hebben en het leerrijkst vinden wanneer ze kruiden telen vanuit zaad. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om van start te gaan met de aankoop enkele gezonde plantjes om een snelle start te maken. Kiest u voor planten, let er dan op dat de bladeren niet geel of bruin verkleuren, dit wijst op eventuele problemen.  Controleer de plant ook op insecten of ander ongedierte. Als het eventueel mogelijk is kijkt u best ook even naar de wortels: deze zijn over het algemeen bleek (geelachtig of wit).
Ook dit is een indicatie van de gezondheid van de planten. Tenslotte kunt u even in de winkel gaan kijken naar de algemene toestand van de planten. Ziet dit er OK uit, dan heeft u weinig te verliezen.

Zelf kruiden kweken

Licht is essentieel voor uw kruidentuin, maar de hoeveelheid licht die elke plant afzonderlijk nodig heeft varieert. Veel kruiden gedijen goed in hitte en vochtigheid, maar kunnen verschrompelen bij een teveel aan direct zonlicht. Wees niet bang om meerdere plantjes te gaan proberen op verschillende plaatsen. Al doende leert u waar de beste plaats is om die kruidensoorten te telen. Basilicum bijvoorbeeld heeft meer behoefte aan direct zonlicht en warmte dan bijvoorbeeld kervel. Koriander is dan weer een plant die het vrij goed doet in een breed scala van omgevingen.


Potten of bakken?

De keuze van de potten maakt in principe niet zoveel uit. Bent u creatief, dan kunt u zelfgemaakte bloempotten gebruiken. Ook koffiemokken of kopjes kunnen gebruikt worden, de vorm en de kleur speelt geen rol, zolang ze maar in uw interieur passen en onderaan een gaatje hebben om overtollig water uit te lekken, zodat de planten niet kunnen rotten. Uiteraard kunt u de kruiden ook telen in 1 grotere bak, zoals daar zijn: verhoogde kweektafel, houten kweekbakken, verhoogde koudebak of de kweekkas met meerdere lagen.

Kruidentoren

Volledig geschikt en praktisch is de kruidentoren.

Dit model wordt bovendien in een mooie verpakking afgeleverd, waardoor het tevens een heerlijk cadeau kan zijn voor een vriend of familielid.

Deze fantastische kruiden- en aardbeientoren is speciaal ontworpen voor gebruik op terras, balkon of in kleine tuinen.
Zelfs als u een grote tuin hebt is het erg handig om net buiten de achterdeur al over de nodige kruiden te kunnen beschikken. 

De plantentoren is eveneens binnenshuis te gebruiken en kan daar met overhangende kamerplanten, varens,...

Heeft u helemaal geen kennis van tuinieren, dan zien er alle jonge plantjes wellicht hetzelfde uit en vergeet u al snel welke kruiden u waar heeft gezet. Vandaar zijn plantenlabels een bijzonder handig hulpmiddeltje. Bij gekochte plantjes zit meestal een plantenetiketje bij, maar u kunt uiteraard ook de creatieve toer opgaan en zelf deze geheugensteuntjes fabriceren. Kiest u liever voor een éénduidig systeem, dan kunt u speciale plantetiketten aankopen waardoor het geen mikmak van kaartjes, kleuren en formaten wordt.

Kruiden zaaien

Rups van de koninginnenpageBelangrijk is het regelmatig opvolgen en controleren op signalen die wijzen op eventuele problemen zoals insecten of ziekten.
Afgeknauwde bladeren, afwijkende kleuren of het waarnemen van insecten vragen om een gepaste actie. Blader doorheen de website van tuinadvies om te zien of je geen tips kunt toepassen om een beter resultaat te behalen.

Nuttig om in de toekomst betere resultaten te halen is het bijhouden van een klein logboek van uw teelten.
Wanneer zijn welke planten gezaaid, hoeveel keren wordt er extra voeding toegevoegd en krijgt de plant water, hoelang duurde het alvorens je de kleine plantjes hebt uitgeplant, enz…
U zult verstelt staan welke nuttige informatie u kunt terugvinden bij latere teelten.

Snoeien doet groeien zegt men. Het lijkt contraproductief, maar het geeft wel de ruimte voor nieuwe bladeren en de verdere ontwikkeling van de planten. Het leuke aan het snoeien is dat het deel uit maakt van de onderhoud op de plant en dat die bladeren al kunnen gedroogd worden en bewaard voor later gebruik.

Zelfgemaakte pesto of salades zullen zoveel lekkerder smaken met zelfgekweekte basilicum, de tijm in uw stoofschotels en op vlees zal gasten doen smullen, braadschotels worden verrijkt met rozemarijn, … Zodra u de kruidenteelt in de vingers heeft kunt u genieten van een nieuw culinair avontuur.
Veel succes !

#3602
Terug naar boven icoon